Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε θα σημειωθεί «ράλι» σε χρηματιστήριο, τραπεζικές μετοχές πριν ή μετά τις εκλογές του 2019;

Πότε θα σημειωθεί «ράλι» σε χρηματιστήριο, τραπεζικές μετοχές πριν ή μετά τις εκλογές του 2019;
Η τελευταία φάση εξυγίανσης – πραγματικά τελευταία φάση εξυγίανσης – θα είναι επώδυνη - Εξυγίανση χωρίς κόστος δεν υφίσταται.
Πότε θα σημειωθεί το ράλι που όλοι ή σχεδόν όλοι προσδοκούν στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις ελληνικές τράπεζες;
Θα σημειωθεί πριν τις βουλευτικές εκλογές ή μετά τις βουλευτικές εκλογές;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές θα σημειώσουν ράλι κυρίως γιατί η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θα αναλάβουν τα ηνία της χώρας.
Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης επειδή θα αντιμετωπίσουν πιο φιλικά τις αγορές και τους επενδυτές και θα αναζητήσουν λύση για τις τράπεζες λογικά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θετικότερα από την τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα.
Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι στην προσδοκία ότι θα έρθει η ΝΔ στην εξουσία οι αγορές θα προεξοφλήσουν ένα θετικότερο περιβάλλον οπότε λογικά η αγορά θα αντιδράσει θετικά, θα σπεύσει να προεξοφλήσει.
Συνομιλώντας με στέλεχος της Bank of America Merrill Lynch μας διατύπωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη την οποία έχουμε και στο παρελθόν υποστηρίξει και θεωρούμε ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
«Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί απειροελάχιστο τμήμα της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς.
Δεν έχει βάθος, οι συναλλαγές είναι λίγες και οι επενδυτές ακόμη λιγότεροι.
Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα ακόμη και εάν κάποιοι επενδυτές επιχειρήσουν να προεξοφλήσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η άνοδος που αναμένεται πριν τις εκλογές θα εξαρτηθεί από το εάν είναι μικρή ή κάπως μεγαλύτερη από το εάν η ΝΔ διασφαλίζει ότι απολαμβάνει μεγάλης διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μικρή διαφορά υπέρ της ΝΔ θα περιχαρακώσει την προβλεπόμενη άνοδο, μεγάλη διαφορά θα αυξήσει τα ανοδικά περιθώρια.
Μετά τις εκλογές το βασικό στοίχημα της νέας κυβέρνησης θα είναι οι τράπεζες.
Ο βασικός στόχος των τραπεζών είναι διττός να εξυγιανθούν και να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Εάν εξυγιανθούν ενισχύοντας εν συνεχεία τα κεφάλαια τους ή συνδυάζοντας τα…μετά τις εκλογές οι επενδυτές θα καταστούν ξανά συντηρητικοί γιατί π.χ. κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα και νέα κεφάλαια.
Δεν είναι μόνο η εξυγίανση αλλά και η ανάπτυξη και για την εξυγίανση οριακά φθάνουν τα κεφάλαια για την ανάπτυξη δεν απομένει σχεδόν τίποτε.
Οπότε η ανάγκη για νέα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών θα είναι η δοκιμασία της νέας κυβέρνησης».
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι ράλι στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες θα υπάρξει – κάποιας κλίμακας – πριν τις εκλογές γιατί μετά τις εκλογές θα έρθει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.
Πρακτικά μετά τις εκλογές θα ληφθούν οι τελικές και σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον των τραπεζών και επειδή θα σημειωθούν πολλά…οι επενδυτές ας είναι προετοιμασμένοι.
Όταν ολοκληρωθούν τα σχέδια εξυγίανσης και ενίσχυσης των κεφαλαίων….οι ελληνικές τράπεζες θα είναι επενδύσιμες.
Η λέξη κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες είναι επενδύσιμες και μια μετοχή καθίσταται επενδύσιμη όχι μόνο προεξοφλώντας την προσδοκία αλλά επιβεβαιώνοντας ότι έρχονται καλύτερες ημέρες στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η τελευταία φάση εξυγίανσης – πραγματικά τελευταία φάση εξυγίανσης – θα είναι επώδυνη.
Εξυγίανση χωρίς κόστος δεν υφίσταται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης