Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

VitalFinance: Η διόρθωση των ξένων αγορών και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών καλλιεργούν τα δυσμενή σενάρια για το ΧΑ

tags :
VitalFinance: Η διόρθωση των ξένων αγορών και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών καλλιεργούν τα δυσμενή σενάρια για το ΧΑ
Η αρνητική αλληλεπίδραση του χρονισμού μεγάλης διόρθωσης των ξένων αγορών και πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών στην χώρα, μπορεί να εμφανίσει πολύ δυσμενή σενάρια για την εγχώρια αγορά
Στην σημερινή μας ανάλυση θα εστιάσουμε περισσότερο στα δύο πιο πιθανά σενάρια μετά τις εξελίξεις τόσο στις ξένες αγορές, όσο και στην Ελληνική.
H εξέλιξη της πορείας της αγοράς καθώς και η πρόθεσή μας να είναι οι αναλύσεις μας όσο το δυνατόν πιο απλές, σύντομες  και κατανοητές επιβάλει να αναφερθούμε μόνο σε αυτά που αυτή τη στιγμή θεωρούμε πιο πιθανά.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική τεχνικά και για την Αμερικανική αγορά και για αυτό παραθέτουμε και εκεί κάποια σημαντικά τεχνικά σημεία.
Η εκτίμησή μας είναι ότι η τύχη της εγχώριας αγοράς, σε μεσοχρόνιο επίπεδο,  βασίζεται σε δύο βασικές παραμέτρους:
- τον χρονισμό της έναρξης της πολύ μεγάλης διόρθωσης στις ξένες αγορές και
- τον χρονισμό της επιλογής για τις επόμενες εθνικές εκλογές (με τις δημοτικές και ευρωεκλογές τον Μάιο που θα παρέχουν τις πρώτες αξιόπιστες ενδείξεις).
Η αρνητική αλληλεπίδραση αυτών των δύο παραγόντων μπορεί να εμφανίσει πολύ δυσμενή σενάρια για την εγχώρια αγορά.
Dow Jones
Στο παρόν χρόνο, ο δείκτης μπορεί να κατευθυνθεί άμεσα καθοδικά η στην καλύτερη περίπτωση να επανέλθει για μια τελευταία φορά προς τις 25,750 μονάδες (δευτερεύον σενάριο) διαμορφώνοντας ένα σχηματισμό τριγώνου ως ''b''. Βασικός στόχος του η προσέγγιση των προηγούμενων χαμηλών και πιθανότατα την βραχυχρόνια καθοδική τους διάσπαση. Από τα σημεία που φαίνονται στα διαγράμματα (και στα δύο σενάρια)  αναμένουμε τον δείκτη να αντιστρέψει την μεσοχρόνια πορεία του.

α) άμεση καθοδική συνέχεια:
 



β) διαμόρφωση τριγώνου ''abcde''
 



Ανεξαρτήτως σεναρίου, η εικόνα που μεταφέρει ο δείκτης από τις αρχές του 2018 είναι τεράστιες διανομές. Διανομές που  χαρακτηρίζουν πιθανότατα ένα κύμα

Σενάριο C
 

Η υπέρβαση των 650 μονάδων μας ξεκαθάρισε ότι βρισκόμαστε στο κύμα b του Υ για το οποίο είχαμε δώσει στόχο 660-700 μονάδες. Το υψηλό στις 664 μονάδες επιβεβαιώνει ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοδική συνέχεια προς τις 700 μονάδες ή ακόμη και μια μικρή υπερβολή προς τις 710 μονάδες.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη όσο ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 592 μονάδες δεν θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το κύμα b θα έχει τελειώσει και ότι θα βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο καθοδικό c του Υ.  Είναι βέβαια πιθανό να έχουμε κάποιες ενδείξεις πριν την καθοδική διάσπαση των 592 μονάδων για τις οποίες θα υπάρξει άμεση αναφορά σε αυτή εδώ την σελίδα μόλις εμφανιστούν.
Μετά τα παραπάνω θεωρούμε ότι η προοπτική του ΓΔ είναι ανοδική χωρίς όμως να αναμένουμε κάποια πολύ μεγάλη κίνηση πάνω από 710 μονάδες (ακραία τιμή).

Σενάριο D
 

Για το σενάριο D η κατάσταση της αγοράς είναι πιο αισιόδοξη αλλά λιγότερο ξεκάθαρη. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει έχει ήδη ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνεται το τελευταίο καθοδικό σκέλος και η αγορά περνάει σε μια μακροχρόνια (περίπου 2 χρόνια) ανοδική φάση.
Το κλείσιμο οριακά κάτω από τις 650 μονάδες δημιουργεί τις αμφιβολίες για το αν  έχει ήδη ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνεται η καθοδική τάση που αναπτύχθηκε σχεδόν όλο το 2018. Για να βεβαιωθούμε ότι ολοκληρώθηκε (οπότε οι 592 μονάδες θα είναι χαμηλό τριετίας τουλάχιστον) θα πρέπει να δούμε μία από τις δύο πιθανές εκδοχές:
α) άμεση "εκτόξευση" του ΓΔ πάνω από τις 650 και στη συνέχεια ανοδική διάσπαση και των 710 μονάδων με ή χωρίς ενδιάμεση μικρή υποχώρηση.
β) υποχώρηση της τιμής που δεν θα διασπάσει καθοδικά τις 592 μονάδες, στη συνέχεια δυνατή ανοδική κίνηση με μεγάλα άσπρα εβδομαδιαία κεριά που θα φέρουν το ΓΔ πάνω από τις 710 μονάδες.
Στην περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 592 μονάδων η καθοδική κίνηση δεν έχει ολοκληρωθεί και επανέρχεται το κάτω όριο των 525-540 μονάδων πριν την οριστική ανοδική αντιστροφή που αναβάλλεται για αργότερα (μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019).

Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της vitalfinance.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης