Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ μεταβλητότητας στη Wall, στο +0,13% από -2% ο Dow - Απώλειες στην Ευρώπη, ο DAX -1,54%

Ρεκόρ μεταβλητότητας στη Wall, στο +0,13% από -2% ο Dow - Απώλειες στην Ευρώπη, ο DAX -1,54%
Οι εμπορικές ανησυχίες έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν τεταμένες
(upd) Συνεδρίαση για γερά νεύρα αποδείχθηκε η πρώτη (10/12) της εβδομάδας για τους επενδυτές στη Wall Street, καθώς οι τρεις βασικοί δείκτες και κυρίως ο Dow Jones κατόρθωσαν να περάσουν από την… ελεύθερη πτώση σε πορεία ανόδου.
Ο Dow Jones έφθασε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί κατά 2% (πτώση 507 μονάδων) αλλά τελικά «γύρισε» τη συνεδρίαση, λόγω κυρίως της ανάκαμψης των τεχνολογικών μετοχών, για να κλείσει με κέρδη 0,13% στις 24.421 μονάδες.
Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,2% στις 2.638 μονάδες, ενώ 0,74% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στο επίπεδο των 7.020 μονάδων.
Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης «φόβου» VIX, με απώλειες 2,8% στις 22,58 μονάδες.

Εντυπωσιακή ήταν η στροφή που εμφάνισαν οι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, με αυτή του Facebook να ενισχύεται κατά 3,2%, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφάνισαν οι τίτλοι των Amazon, Netflix και Alphabet.
Την ίδια ώρα η Apple –εμφανίζοντας ανάλογη πορεία με αυτή του Dow Jones – κατόρθωσε να μηδενίσει τις αρχικές της απώλειες που έφθασαν στο 2% και να τερματίσει με κέρδη της τάξης του 0,66%.
Η πτώση για την Apple κατέφθασε μετά από ανακοίνωση της Qualcomm ότι πέτυχε δικαστική απόφαση βάσει της οποίας ορισμένα iPhones δεν θα μπορούν να πωλούνται στην Κίνα.
Η Apple σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η απόφαση αφορά κάποια παλιά μοντέλα iPhones, ενώ προχώρησε και σε κατάθεση έφεσης ενάντια σε αυτήν.
Αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι για τις αρχικές ισχυρές ρευστοποιήσεις ευθύνη φέρουν τόσο η «παγωμένη» καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων, όσο και η αναβολή της ψήφισης της συμφωνίας για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Σαφώς και οι φόβοι ότι θα υπάρξει νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά τη σύλληψη κορυφαίου στελέχους της Huawei την προηγούμενη εβδομάδα εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τις επενδυτικές διαθέσεις.
«Η μεταβλητότητα συνεχίζεται.
Το ίδιο συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα και πιθανώς να συμβεί και τις επόμενες», υποστήριξε ο Mart Newton, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Newton Advisors.

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές 

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και εν μέσω φόβων για μια νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν με έντονη ανησυχία το «θρίλερ» γύρω από το Brexit.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,87% κι έκλεισε στις 338,99 μονάδες, με όλους τους δείκτες να βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ο κλάδος αυτοκινήτου δέχτηκε ισχυρή πίεση, εν μέσω των εμπορικών ανησυχιών, με τον σχετικό πανευρωπαϊκό δείκτη να κλείνει με βουτιά 2,6%.
Η μετοχή της Daimler διολίσθησε κατά 2,7%, της Volkswagen κατέγραψε απώλειες 1,7%, ενώ της BMW σημείωσε πτώση 2,3%.
Βαριές απώλειες άνω του 2,5% κατέγραψαν και οι κλάδοι τραπεζών και πρώτων υλών.
Πιέσεις δέχτηκε και ο κλάδος χημικών (-1,9%), με τη γερμανική BASF να καταγράφει απώλειες 3,8%, καθώς η εταιρεία περιέκοψε την πρόβλεψη κερδοφορίας της για το σύνολο του 2018.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,54% κι έκλεισε στις 10.622,07 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,47% στις 4.742,38 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,83% στις 6.721,54 μονάδες.


Οι απώλειες στο Λονδίνο παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της αποδυνάμωσης της στερλίνας, η οποία διολίσθησε σε χαμηλό 21 μηνών έναντι του δολαρίου, στον απόηχο της αναβολής της αυριανής ψηφοφορίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, προέβη σε ματαίωση της προγραμματισμένης για αύριο (11/12) ψηφοφορίας για το Brexit.
Περί τις 21:00, η στερλίνα υποχωρεί κατά 1,6% έναντι του δολαρίου, στα 1,255 δολ. -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.


Στο Μιλάνο ο FTSE MIΒ κατέγραψε πτώση 1,77% κι έκλεισε στις 18.410,13 μονάδες, καθώς αναμένονται σήμερα οι τελικές αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019.

Πιέσεις στις γαλλικές μετοχές λόγω «κίτρινων γιλέκων»

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι μετοχές μεγάλων γαλλικών εταιριών από τους κλάδους ξενοδοχείων, μεταφορών και λιανικής πώλησης, ύστερα από ένα ακόμα σαββατοκύριακο βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.
Η μετοχή της εταιρίας ξενοδοχείων Accor σημείωσε πτώση 2,4%, της εταιρίας διαχείρισης αεροδρομίων ADP υποχώρησε κατά 1,6% ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η αλυσίδα λιανικής πώλησης Casino (-1,6%).
Η μετοχή της Air France KLM υποχώρησε κατά 1,2%, παρά το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε αυξημένη επιβατική κίνηση για τον Νοέμβριο.
Οι διαδηλώσεις έπληξαν και τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, με το spread μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο.
Η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζει την απάντησή της στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», καθώς σήμερα θα λάβει χώρα η πολυαναμενόμενη παρέμβαση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, όπου αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ικανοποίηση των διαδηλωτών.

Ισχυρή πτώση στην Ασία

Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τα μακροοικονομικά στοιχεία σε Ιαπωνία και Κίνα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις που αφορούν την εμπορική διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 2,12% στις 21.219,50 μονάδες, μετά από την επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας το τρίτο τρίμηνο 2018 εξαιτίας των ασθενέσθερων κεφαλαιουχικών δαπανών από τις εταιρείες.
Το ΑΕΠ της χώρας ποχώρησε κατά 0,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση της τάξεως του 0,3%.
Παράλληλα, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 2,5%, με τη συρρίκνωση να είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το 1,2% που είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα η Στατιστική Υπηρεσία.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα υποχώρησε κατά 0,82% κλείνοντας στις 2.584,58 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεριμένα στο -1,41% και τις 7.624,86 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 25.752,38 μονάδες, ενώ παρόμοιες ήταν οι απώλειες που σημείωσε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -1,16% και τις 9.647,54 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI υποχώρησε κατά 1,06% κλείνοντας στις 2.053,79 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -2,27% και τις 5.552,50 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης