Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποχωρεί από το ΔΝΤ και προειδοποιεί ο Obstfeld – Έρχεται δραματική επιδείνωση διεθνώς

tags :
Αποχωρεί από το ΔΝΤ και προειδοποιεί ο Obstfeld – Έρχεται δραματική επιδείνωση διεθνώς
Η εκτίμηση του Obstfeld έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες προβλέψεις του ΔΝΤ που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια ανάπτυξη ως "σταθερή"
Μπορεί ο κύριος οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Maurice Obstfeld, να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου, αλλά μάλλον θα μείνει στην ιστορία για την προειδοποίησή του ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αισθανθούν το πρόβλημα...
"Η επιβράδυνση εκτός των ΗΠΑ, στο βαθμό που βλέπουμε σημάδια αυτού, φαίνεται να είναι πιο δραματική", δήλωσε ο κ. Obstfeld σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους πριν από την αποχώρηση του από το ΔΝΤ στο τέλος του έτους.
Η εκτίμησή του μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες προβλέψεις του ΔΝΤ που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια ανάπτυξη ως "σταθερή" ή "οριοθετημένη".
Σύμφωνα με τον Obstfeld τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία της Ασίας και της Ευρώπης το τρίτο τρίμηνο είναι ο βασικός λόγος των αρνητικών προβλέψεων.
Στην Ιαπωνία και τη Γερμανία, για παράδειγμα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε.
Οι Η.Π.Α. πιθανότατα θα παρουσιάσουν ισχυρότερη ανάπτυξη, αλλά δεν αναμένεται να αποφύγουν εξ ολοκλήρου την παγκόσμια πτώση.
"Για τον υπόλοιπο κόσμο φαίνεται να υπάρχει κάποιος αέρας που βγαίνει από το μπαλόνι και αυτό, νομίζω, θα θα επηρεάσει και τις ΗΠΑ", είπε.
Οι παρατηρήσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα από έναν οικονομολόγο ο οποίος, κατά τη διάρκεια των τριών ετών στο ΔΝΤ, ήταν συχνά αισιόδοξος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Obstfeld, το ΔΝΤ άρχισε να προβάλλει, από τον Απρίλιο του 2016, ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιταχυνθεί.
Βέβαια, ο Obstfeld είχε μιλήσει συχνά για τους κινδύνους για την οικονομία, ειδικά από τον εμπορικό πόλεμο.
Υπό την επίβλεψή του, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δημοσίευσαν έρευνα υποστηρίζοντας ότι οι υψηλότεροι δασμοί οδηγούν σε βραδύτερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη ανεργία, υψηλότερη ανισότητα, ανατίμηση συναλλαγματικών ισοτιμιών - και καμία βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο.
Όμως, όλο το καλοκαίρι, εξέπληξε ορισμένους παρατηρητές, εμμένοντας στις αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις, ακόμη και όταν οι εμπορικές εντάσεις αυξήθηκαν και αρκετές αναδυόμενες αγορές, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, αντιμετώπισαν την κατάρρευση των νομισμάτων τους.
Ενώ ορισμένες αναδυόμενες αγορές δέχτηκαν τις αναταράξεις, άλλα έθνη που παράγουν βασικά προϊόντα αποκόμισαν τα οφέλη από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και της γεωργίας.
Και ενώ η Ευρώπη και η Κίνα πάλευαν με την επιβράδυνση, η οικονομία των ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα.
Σε γενικές γραμμές, μια ισχυρή παγκόσμια προοπτική φάνηκε να έχει ρυθμό.
Βέβαια, ο Obstfeld προειδοποίησε ότι δεν προβλέπει κάποιου είδους ύφεση.
"Οι πιθανότητες λένε ότι μπορεί να συμβεί, αλλά απέχει πολύ από το βασικό σενάριο μας", δήλωσε.
Είπε ότι προβλέπει την οικονομία των ΗΠΑ να έχει σχετικά ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο έτος "αλλά και μια επιβράδυνση μέχρι το 2020."
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Gita Gopinath του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ θα τον διαδεχτεί τον Ιανουάριο ως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει αυτόν ρόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης