Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τον ρόλο του προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας διεκδικεί στα Σκόπια η θυγατρική της ΔΕΗ, EDS

tags :
Τον ρόλο του προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας διεκδικεί στα Σκόπια η θυγατρική της ΔΕΗ, EDS
Αντίπαλος στη μάχη της διεκδίκησης, η αυστριακή εταιρία EVN
Δύο εταιρίες πρόκειται να διεκδικήσουν το ρόλο του προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της πΓΔΜ.
Η EDS που ως γνωστόν μετά την πρόσφατη εξαγορά που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ, και η εταιρία αυστριακών συμφερόντων EVN.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα, η EDS ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο δημόσιο διαγωνισμό επιλογής Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της π.ΓΔΜ.
Όπως σημειώνεται, μολονότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας δεν έχει γνωστοποιήσει τα ονόματα των εταιριών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό, οι δύο μεγάλοι ανταγωνιστές αναμένεται να είναι η αυστριακών συμφερόντων EVN και η EDS.
Καταληκτική προθεσμία για την υποβολή του φακέλου συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι η 12η Δεκεμβρίου 2018.
Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά, ο Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται να προμηθεύει μικρούς πελάτες (οικιακούς ανεξαρτήτως ισχύος και μη οικιακούς με μικρή ισχύ παροχής) οι οποίοι, μετά την παύση εκπροσώπησης από τον τελευταίο προμηθευτή τους ή τη λήξη της περιόδου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τον προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου:
α) έχουν αδρανήσει σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής προμηθευτή
β) αδυνατούν να βρουν προμηθευτή στην απελευθερωμένη αγορά με τους υφιστάμενους εμπορικούς όρους.
Η ΔΕΗ είναι Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας, για την ελληνική αγορά μετά από σχετικό διαγωνισμό που διενέργησε η ΡΑΕ και όπως φαίνεται διεκδικεί τον αντίστοιχο ρόλο και για την αγορά της πΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε συγκριτικές πληροφορίες για το πόσο κοστίζει η χρήση φυσικού αέριου και ηλεκτρισμού σε όλες οι χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πΓΔΜ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι από τις χαμηλότερες και συγκεκριμένα ανέρχεται σε 0,08 ευρώ ανά KWh.

Πηγή: www.worldenegynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης