Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Για έλλειμμα 2% στον προϋπολογισμό 2019 κινείται ο Conte – Συνάντηση με Salvini, Di Maio για τελικές αποφάσεις

tags :
Ιταλία: Για έλλειμμα 2% στον προϋπολογισμό 2019 κινείται ο Conte – Συνάντηση με Salvini, Di Maio για τελικές αποφάσεις
Ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria επιμένει σε έλλειμμα 1,9% προκειμένου ο προϋπολογισμός να εγκριθεί από την Κομισιόν
(upd) Να κάμψει τις αντιδράσεις των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης του Matteo Salvini και Luigi Di Maio όσον αφορά το ύψος του ελλείμματος που θα προβλέπει το νέο αναθεωρημένο σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019 που προτίθεται να παρουσιάσει στην Κομισιόν και στον πρόεδρο της Jean Claude Juncker την προσεχή Τετάρτη 12/12 θα επιχειρήσει απόψε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte σε μια ακόμα συνάντηση κορυφής στη Ρώμη.
Τα περιθώρια για την ιταλική κυβέρνηση εξαντλούνται και πρωταρχικός στόχος, όπως άλλωστε ο Conte τον έχει περιγράψει, είναι η αποφυγή των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει αφενός η κυβέρνηση Conte να συμφωνήσει στο εσωτερικό της σε έναν προϋπολογισμό με έλλειμμα χαμηλότερο από αυτό που περιγραφόταν στα δύο προηγούμενα προσχέδια, τα οποία και απορρίφθηκαν από την Κομισιόν και αφετέρου οι προβλέψεις που θα εμπεριέχονται σε αυτόν να ικανοποιούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πληροφορίες από την εφημερίδα Il Messaggero αναφέρουν πως ο Giuseppe Conte στο προσχέδιο που επεξεργάζεται κάνει λόγο για έλλειμμα της τάξης του 2%, την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria φέρεται να επιμένει στην αρχική θέση που είχε διατυπώσει για έλλειμμα 1,9% προκειμένου το προσχέδιο αυτό να τύχει της έγκρισης της Κομισιόν.
Ωστόσο, Salvini και Di Maio, οι οποίοι έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση που να αποτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, επιμένουν πως το έλλειμμα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει κάτω από το 2,1%.
Αυτήν την «χρυσή τομή» θα επιχειρήσει να βρει η πολιτική ηγεσία της ιταλικής κυβέρνησης, αν και σε σημερινές του δηλώσεις ο Luigi Di Maio υποστήριξε ότι «η Ιταλία δεν μπορεί να υποχωρήσει σε βασικές μεταρρυθμίσεις του προϋπολογισμού».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό τύπο, το σχέδιο του Conte προβλέπει έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό μέτρων που δεν θα επιτρέπει στις δύο κύριες μεταρρυθμίσεις – στο ασφαλιστικό και στο εισόδημα των πολιτών – και βασικές προεκλογικές εξαγγελίες των Salvini – Di Maio να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό και τους στόχους για το έλλειμμα.
Επιπλέον, αναφέρεται πως ο μηχανισμός αυτός θα συνοδεύεται και από περικοπές ύψους 3 με 3,5 δις ευρώ από τα αρχικά 16 δις που είχαν προϋπολογιστεί για τις δύο αυτές μεταρρυθμίσεις, αν και σύμφωνα με την Il Messaggero, ακριβή ποσά δεν έχουν ακόμα καθοριστεί καθώς προέχει να διαπιστωθεί – κυρίως όσον αφορά το εισόδημα των πολιτών – πόσο επηρεάζεται ο αριθμός των δικαιούχων και τα ποσά που θα παίρνει ο καθένας από αυτούς.
Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές τις λεπτομέρειες θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν κατά τη σημερινή τους συνάντησης Conte – Salvini – Di Maio, μια και ο Conte θα πρέπει να παρουσιάσει μεθαύριο Τετάρτη 12/12 στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker τις τελικές αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης.

Centeno (Eurogroup): Η Ιταλία πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη χώρα της ΕΕ

Σαφές μήνυμα στην Ιταλία ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να την αντιμετωπίσει ευνοϊκότερα σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης στέλνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno και ενώ η Κομισιόν αναμένει το νέο αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο Centeno υποστηρίζει πως οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ισχύουν για όλους.
«Ελπίζω η ιταλική κυβέρνηση να είναι σε θέση να αναθεωρήσει το προσχέδιο προϋπολογισμού της» υποστηρίζει ο Centeno.
Σημειώνεται πως η ιταλική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως μεθαύριο Τετάρτη 12/12 θα στείλει στην Κομισιόν, το νέο αναθεωρημένο προσχέδιο της για τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος αναμένεται να περιλαμβάνει πρόβλεψη για το έλλειμμα χαμηλότερη από το 2,4% που προέβλεπαν τα δύο προηγούμενα σχέδια που απορρίφθηκαν από την Κομισιόν.

Κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ιταλία η Lega

Τη σταθερή στήριξη των Ιταλών πολιτών απολαμβάνει η Lega του Matteo Salvini, που σχεδόν εννέα μήνες μετά τις εκλογές (3/2018) έχει εδραιωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη της πολιτικής σκηνής στη χώρα, αν και ο ηγέτης της διαμηνύει ότι, δεν σκοπεύει να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, λόγω της υπεροχής στις δημοσκοπήσεις.
Στις έρευνες, πάντως συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία όπως επιβεβαιώνει η τελευταία της εταιρείας Winpoll.
Η Lega στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 33% ενώ ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 25%.
Έπονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 12% ενώ ποσοστό 9% συγκεντρώνει ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi στην περίπτωση που ακολουθήσει αυτόνομη πολιτική πορεία.
Ποσοστό 9% λαμβάνει και η «Forza Italia» του επίσης πρώην πρωθυπουργού, Silvio Berlusconi.




Salvini: Ακολουθούμε διαφορετικό δρόμο από αυτόν του Macron

Με επικριτικά σχόλια για τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini στις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων.
«Οι άνθρωποι στην Ιταλία θέλουν σκηνές όπως είδαμε στο Παρίσι;
Όχι. Θέλω να το αποτρέψω αυτό. Θέλω να βοηθήσω τις επιχειρήσεις, τις οικογένειες και επίσης τα 5 εκατομμύρια φτωχούς.
Μια χώρα με 5 εκατομμύρια φτωχούς δεν μπορεί να προχωρήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Salvini.
Ο Salvini δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση ακολουθεί ένα πολύ διαφορετικό δρόμο σε σχέση με το Παρίσι και υπερασπίστηκε τον προϋπολογισμό του για τα μεγάλα κονδύλια του 2019, ο οποίος έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte προσπαθεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό με την ΕΕ, αλλά ο Salvini δεν έδωσε καμία ένδειξη  ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές στα δημοσιονομικά της σχέδια.
«Βλέποντας τι συμβαίνει στο Παρίσι, αρνούμαι να πιστεύω ότι οι Βρυξέλλες, χάριν μερικών δεκαδικών ψηφίων, θα μας επιβάλουν κυρώσεις, επιθεωρητές και επιτρόπους.
Είμαστε η Ιταλία.
Έχουμε δείξει ότι είναι μια σοβαρή χώρα», είπε.
«Η ιστορία πιθανότατα θα δείξει ότι εάν ο Macron είχε επικεντρωθεί περισσότερο στους Γάλλους και λιγότερο στo Salvini και την Ιταλία, θα είχε μερικά λιγότερα προβλήματα σήμερα», συνέχισε ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός.
«Ο Macron μείωσε τους φόρους για τους πολύ ευημερούντες και τους αύξησε για όσους ευημερούν λιγότερο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα.
Ο ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 2,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2019 από 1,8% φέτος, και η Επιτροπή ζήτησε τον περιορισμό αυτού του στόχου.
Ο επικεφαλής της Lega δήλωσε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί αναθεωρήθηκαν για να διαπιστωθεί εάν ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να εκτελεστεί με έλλειμμα «2,4%, 2,5% ή 2,3%», αναφέρει το Reuters.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Ιταλίας εξέφρασε την ανησυχία του για τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι δεν περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία για να βοηθήσει την ανάπτυξη ή να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.
Ο Salvini συναντήθηκε με εκπροσώπους 14 κοινωνικών εταίρων την Κυριακή (9/12), με σκοπό την έναρξη ενός διαλόγου.
«Για πρώτη φορά σε έξι μήνες, αυτή η κυβέρνηση μας ακούει και έχουμε ξεκινήσει διάλογο"» δήλωσε ο Vincenzo Boccia, επικεφαλής της ομάδας εργοδοτών Confindustria.
«Τώρα όμως αναμένουμε να δούμε αποτελέσματα, γεγονότα», σημείωσε

Εξάμηνη παράταση σχεδιάζει η ΕΕ

Εξάμηνη παράταση, ενδέχεται να χορηγήσει η Κομισιόν στην Ιταλία προκειμένου να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019, ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις, σημειώνει η Corriere della Sera χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην πηγή των πληροφοριών της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δώσει προθεσμία έξι μηνών στην ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να ακολουθήσει τις συστάσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της.
Πάντως δεν αναφέρεται, εάν αυτός ο πρόσθετος χρόνος εκ μέρους της ΕΕ, θα επιτρέψει στην Ιταλία να αποφύγει τη διαδικασία των κυρώσεων που συνδέονται με το θέμα
Υπενθυμίζεται πως ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 «πέρασε» από τη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα και η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που ούτως ή άλλως αναμενόταν.
Πιο συγκεκριμένα συνολικά 330 βουλευτές αποφάσισαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ 219 εκφράστηκαν αρνητικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι κύριες αλλαγές στον προϋπολογισμό, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν στην ιταλική γερουσία.
Αφού, όμως, πρώτα η κυβέρνηση αποφασίσει σε τι είδους περικοπές εννοεί να προχωρήσει, σε σχέση με τα δυο προσχέδια προϋπολογισμού που έχει αποστείλει, έως τώρα, στις Βρυξέλλες.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 10/12 09:01)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης