Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Παγκόσμια απάντηση απαιτεί η παγκόσμια πρόκληση του μεταναστευτικού – προσφυγικού - Ποιες χώρες απέρριψαν το Σύμφωνο του ΟΗΕ

Τσίπρας: Παγκόσμια απάντηση απαιτεί η παγκόσμια πρόκληση του μεταναστευτικού – προσφυγικού - Ποιες χώρες απέρριψαν το Σύμφωνο του ΟΗΕ
Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας
(upd2) Την θέση ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση και ως τέτοια απαιτεί παγκόσμια απάντηση διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που ως στόχο έχει την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση.
«Η υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ, στο Μαρακές, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή.
Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι μια παγκόσμια πρόκληση και ως τέτοια απαιτεί παγκόσμια απάντηση, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση είναι η παγκόσμια απάντηση.
«Χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης, να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα, που αναπτύσσεται γύρω από τη μετανάστευση, και να γίνουμε θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεισφέρει στην υλοποίηση του έργου του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη μετανάστευση, ενός αποτελεσματικού πολιτικού πλαισίου συνεργασίας που υπάρχει για να στηρίξει τις προσπάθειές μας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.
Τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα έχει επαφές με την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και με τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ζιλ Καρμπονιέ, συνοδεύει ο υπ.Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση εγκρίθηκε επισήμως από την Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Μαρακές, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις ηχηρές απουσίες  από τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Τις εργασίες της Διάσκεψης άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Gutteres ο οποίος χαρακτήρισε το Παγκόσμιο Σύμφωνο «πλατφόρμα συνεργασίας για τη μετανάστευση και όχι συνθήκη» - δηλαδή χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα – και κάλεσε τις περίπου 150  χώρες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη «να εργαστούν από κοινού για ένα ασφαλές, με λιγότερο φόβο και περισσότερη ευημερία μέλλον τόσο για τις δικές μας κοινωνίες όσο και για τους μετανάστες ανά τον κόσμο, δηλαδή για όλους μας».
Είναι η πρώτη παγκόσμια συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για μια κοινή προσέγγιση στη διεθνή μετανάστευση και τις προεκτάσεις της, χωρίς δεσμευτική ισχύ και με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του Συμφώνου.
Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι το Σύμφωνο δεν έχει δεσμευτική ισχύ έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε διάφορες χώρες, με κυρίαρχες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρέσβης των οποίων στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλεϊ, είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν καθώς οι πολιτικές της χώρας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό θα πρέπει να καταρτίζονται από τους Αμερικανούς και μόνο απ' αυτούς.
Στις αμερικανικές αντιδράσεις ήρθαν να προστεθούν κι αυτές από την πλευρά του Ισραήλ, της Αυστραλίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στη σύνοδο του Μαρακές, ενώ έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και στο Βέλγιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, Ελβετία, Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία δήλωσαν πως δεν πρόκειται να δώσουν το «παρών» στη σύνοδο.
Σλοβενία, Τσεχία, Βουλγαρία, Κροατία είχαν επίσης ανακοινώσει ότι δεν θα υπογράψουν τη συμφωνία.
 
(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 10/12 07:11)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης