Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέλος στα σενάρια για αποκλεισμό των κατασκευαστικών από διαγωνισμούς λόγω προστίμων

tags :
Τέλος στα σενάρια για αποκλεισμό των κατασκευαστικών από διαγωνισμούς λόγω προστίμων
Στις αρχές του 2019 αναμένεται να βγει το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για 41 τεχνικές εταιρείες - Επιβεβαώση ΒΝ
Τέλος στα σενάρια για αποκλεισμό των κατακευαστικών εταιρειών στις οποίες επεβλήθησαν πρόστιμα για σύσταση καρτέλ, βάζει η Επιτροπή  Ανταγωνισμού.
Μιλώντας τη Παρασκευή ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης  Κυριτσάκης, στο 11ο Ετήσιο Συνέδριο με θέμα «Καθαρές» Δημόσιες Συμβάσεις Όχημα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικής Οικονομίας, τόνισε ότι οι κατασκευαστικοί Όμιλοι στους οποίους η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμα και οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διευθέτησης, δεν αναμένεται να συναντήσουν πρόβλημα με τη συμμετοχή τους σε μελλοντικούς διαγωνισμούς.  
Η συζήτηση ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες, όταν εκδόθηκε σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναφέρει ότι εταιρείες οι οποίες έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε πρακτικές νόθευσης του ανταγωνισμού δύνανται να αποκλείονται από τη διεκδίκηση νέων συμβάσεων, για περίοδο τριών ετών από την έκδοση της σχετικής καταδικαστικής απόφασης και όχι από την ημερομηνία τέλεσης του αδικήματος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Στην περίπτωση των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, αυτό μεταφράζεται σε μια περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ωστόσο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριτσάκης, «θεωρώ ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μελλοντικούς, διότι ό,τι ισχύει για το καθεστώς επιείκιας (σ.σ εντάχθηκε μόνο η Τεχνική Ολυμπιακή) θα πρέπει να ισχύσει και για όσες εντάχθηκαν σε καθεστώς διευθέτησης, δηλαδή να θεωρηθεί ότι υπάρχει μία αυτοκάθαρση από μέρους των εταιρειών αυτών, αναγνώρισαν την ευθύνη τους και συνεργάστηκαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καταβάλλουν τα πρόστιμα τους με δόσεις και επόμένως εχουν κάνει τα πάντα προκειμένου να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που θέτουν οι αναθέτουσες αρχές να υπάρχει μία αυτοκάθαρση. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημείο θετικό για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε καθεστώς διευθέτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κυριτσάκης: Έρχεται το πόρισμα για 41 τεχνικές εταιρείες - Επιβεβαίωση BN

Στις αρχές του 2019 αναμένεται να βγει, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κυριτσάκης, το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για 41 τεχνικές εταιρείες μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι Όμιλοι που ανέπτυξαν παρουσία στην ελληνική κατασκευαστική αγορά, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του ΒΝ.
Το πόρισμα αφορά την εκτεταμένη και πολυετή έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τα φαινόμενα νόθευσης διαγωνισμών δημοσίων έργων και κυρίως προσυνεννόησης των εταιρειών, αναφορικά με ζητήματα εκπτώσεων, με αποτέλεσμα τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος έγινε σε 60 εταιρείες, ενώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού δόθηκε η δυνατότητα της ευνοϊκής μεταχείρισης μέσω του προγράμματος επιείκιας στην οποία προσήλθε μόνο η Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία και απαλλάχτηκε από το πρόστιμο.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Επιείκειας είναι το νομικό πλαίσιο που ορίζει την επιεική μεταχείριση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που συνεργάζονται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αποκάλυψη πρακτικών καρτέλ κλπ.
Η ένταξη σε καθεστώς επιείκειας αξιολογείται και μπορεί να οδηγήσει σε ολική ή μερική απαλλαγή από το πρόστιμο στην περίπτωση που κριθεί αποφασιστική η συμβολή του φυσικού προσώπου ή της εταιρείας στην έναρξη διαδικασίας έρευνας ή στον εντοπισμό και στην απόδειξη παράβασης.
Το 2016 η επιτροπή Ανταγωνισμού κάλεσε τις τεχνικές εταιρείες σε διαδικασία δευθέτησης στην οποία έσπευσαν αρκετές τεχνικές εταιρείες (μεταξύ αυτών Ελλάκτωρας, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιντρακατ κλπ).
Για τις υπόλοιπες 41 εταιρείες μεταξύ αυτών όπως προαναφέρθηκε και πολλοί ξένοι Όμιλοι ξεκίνησε νέα έρευνα, το πόρισμα της οποίας θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2019.
Τα πρόστιμα που ακούγεται ότι θα υποβληθούν είναι υψηλά, ενώ όπως μας μεταφέρθηκε ο όγκος της δικογραφίας είναι τεράστιος (500 GB), γα το λόγο αυτό υπήρξε και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης