Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 11 δισ. οι ανάγκες του 2019 για το ελληνικό δημόσιο – Προς έκδοση 3ετούς ή 5ετούς έως τον Φεβρουάριο 2019 για 5 λόγους

Στα 11 δισ. οι ανάγκες του 2019 για το ελληνικό δημόσιο – Προς έκδοση 3ετούς ή 5ετούς έως τον Φεβρουάριο 2019 για 5 λόγους
Με βάση τα τωρινά δεδομένα το 3ετές ομόλογο θα έβγαινε σήμερα με επιτόκιο 2,80% - Το 5ετές ομόλογο είχε εκδοθεί στο 4,625% και σήμερα θα μπορούσε να εκδοθεί στο 3,30%....
Σχέδια για έκδοση 3ετών ή 5ετών ομολόγων επεξεργάζονται στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και στο υπουργείο οικονομικών.
Στόχος είναι τέλη Ιανουαρίου ή μέσα στον Φεβρουάριο 2019 να έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία με στόχο να εκδοθεί ή νέο 3ετές ομόλογο ή νέο 5ετές ομόλογο ή επανέκδοση κάποιας έκδοσης.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα το 3ετές ομόλογο θα έβγαινε σήμερα με επιτόκιο 2,80%.
Το 5ετές ομόλογο είχε εκδοθεί στο 4,625% και σήμερα θα μπορούσε να εκδοθεί στο 3,30%.
Με βάση την τωρινή συγκυρία το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να εκδώσει 3ετές ομόλογο με βασικό στόχο να μειώσει αισθητά το επιτόκιο που πληρώνει για 3ετή ομόλογα στο 2,80% π.χ. σήμερα ή το 5ετές που είχε εκδοθεί στο 4,625%.
Το 7ετές είχε εκδοθεί με επιτόκιο 3,5%.
Η πιθανότητα πάντως τα επιτόκια να υποχωρήσουν περαιτέρω είναι σημαντικά εάν υπάρξει κάποιας μορφής εκτόνωση στην ένταση Ιταλίας και Βρυξελλών.
Το ελληνικό δημόσιο έχει 5 κίνητρα για να βγει ξανά στις αγορές.
1)Για λόγους πολιτικών εντυπώσεων.
2)Για να αποπληρώσει μέρος των ακριβών δανείων του ΔΝΤ που φέρουν επιτόκιο 3,5% με 3,75%.
Τα υφιστάμενα δάνεια του ΔΝΤ έχουν υποχωρήσει περίπου στα 9,8 με 10 δισεκ. ευρώ.
3)Να επαναγοράσει το ήδη υπάρχον 3ετές ομόλογο λήξης 2022 το οποίο φέρει επιτόκιο 4,625%.
4)Να συγκεντρώσει ρευστότητα για να πραγματοποιήσει νέα επαναγορά των ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI+ και τα οποία δεν ανταλλάγησαν στην προ καιρού διαδικασία επαναγοράς ομολόγων.
5)Οι υποχρεώσεις για την κάλυψη ομολόγων το 2019 ανέρχονται σε 8,778 δισ. ευρώ και σε δάνεια 1,983 δισ. προς το ΔΝΤ, 324 εκατ. προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 472,2 εκατ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, χωρίς έξοδο στις αγορές, θα ξοδευτούν έως 11,1 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων με αποτέλεσμα αυτό να συρρικνωθεί στα 15,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Εάν το Δημόσιο καταφέρει να αντλήσει ένα ποσόν κοντά στα 4 -5 δισ. ευρώ από νέες ομολογιακές εκδόσεις τότε οι απώλειες στο μαξιλάρι θα είναι πολύ μικρότερες.
 Το θέμα πάντως είναι να μην καταλάβουν οι αγορές ότι η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί και για το λόγο αυτό αναγκάζεται να παίρνει συνέχεια λεφτά από το μαξιλάρι.
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ότι χειρότερο για την πορεία της χώρας.
Την ίδια στιγμή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέτουν ως άμεση προτεραιότητα την επαναγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Πρόκειται για ένα ποσόν που φτάνει τα 5 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,8 δισ. ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό.
Για τα δάνεια των 5 δισ. η χώρα πληρώνει επιτόκιο 4,9% στο ΔΝΤ.
Και αυτό γιατί το Ταμείο υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνειά του. Η ελληνική πλευρά θέλει να απαλλαγεί από το μεγάλο αυτό βάρος της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και ταυτόχρονα να μειώσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης