Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο της κυβέρνησης - Λουκέτο στο ΛΕΠΕΤΕ και μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ έως τον Φεβρουάριο 2019

Το σχέδιο της κυβέρνησης - Λουκέτο στο ΛΕΠΕΤΕ και μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ έως τον Φεβρουάριο 2019
Η αποκάλυψη Πετρόπουλου, η ανακοίνωση της Ιονικής Ενότητας και η εξαφάνιση τμήματος της ανακοίνωσης με αναφορές σε ΛΕΠΕΤΕ και ΕΔΟΕΑΠ
Το Υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση την οποία θα έχει ψηφιστεί μέχρι το Φεβρουάριο 2019 και η οποία θα προβλέπει την μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ των δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ.
Αυτό το αποκάλυψε ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος στη συνάντησή του με τους Συλλόγους εργαζομένων και συνταξιούχων δικαιούχων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που οι ίδιοι ζητούν τη μεταφορά τους στο ΕΤΕΑΕΠ λόγω της κατάρρευσης του Ταμείου τους ενώ τόνισε ότι ανάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και για τη μεταφορά του κλάδου Επικούρησης του ΕΔΟΕΑΠ.
Αυτό το δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζόμενων και Συνταξιούχων στην Ιονική, Ιονική Ενότητα.
Ωστόσο όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στη συνέχεια και μετά από παρέμβαση του ιδίου του υφυπουργού Εργασίας αφαίρεσαν από την ανακοίνωσή τους την αναφορά στο ΛΕΠΕΤΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ.
Η τροποποίηση της ανακοίνωσης άλλωστε προκύπτει από τη σύγκριση της τρέχουσας με αυτή που κάποιος έχει κρατήσει κατά την ημέρα της συνάντησης.
Ωστόσο σε ότι αφορά στο ΛΕΠΕΤΕ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από παρέμβαση του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη έχει ήδη δρομολογηθεί η πλήρης κατάργηση του λογαριασμού και η μεταφορά όλων των δικαιούχων του λογαριασμού στο ΕΤΕΑΕΠ.
Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί θεσμικά από την Εθνική και θα βασίζεται στη νομοθεσία που απέκλεισε μετά το 2005 την είσοδο νεοπροσλαμβανόμενων στο ΛΕΠΕΤΕ. 
Η Εθνική θα καταβάλλει περί τα 120 εκ ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δηλαδή 30 εκατ ετησίως για 4 χρόνια, για την κάλυψη του αναλογιστικού ελλείματος που θα προκύψει στο ΕΤΕΑΕΠ.
Ταυτόχρονα όμως θα απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις καταβολής άνω  των 120 εκ ευρώ το χρόνο για τις επικουρήσεις του ΛΕΠΕΤΕ αλλά και θα έχει μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για τους περίπου 5000 εργαζόμενους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ για τους οποίους σήμερα καταβάλλει εισφορές 9%.
Σημειώνεται ότι εφ όσον υλοποιηθεί ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, ζήτημα μειωμένης χρηματοδότησης θα υπάρξει και για το ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγείας της Εθνικής) το οποίο έχει σημαντικά έσοδα σήμερα από τις Επικουρήσεις των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.
Υπολογίζεται ότι η «τρύπα» που θα προκύψει για το ΤΥΠΕΤ είναι της τάξεως των 5 εκ ευρώ.
Μια τρύπα που ήδη υπάρχει από το 2018 σε ένα σημαντικό βαθμό λόγω της μη καταβολής των επικουρήσεων του ΛΕΠΕΤΕ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης