Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επενδυτικό σαφάρι από την κυβέρνηση στη Νέα Υόρκη - Τσακαλώτος: Βιώσιμο πλέον το ελληνικό χρέος - Τσίπρας: Η Ελλάδα ανέκτησε την αυτονομία της

Επενδυτικό σαφάρι από την κυβέρνηση στη Νέα Υόρκη - Τσακαλώτος: Βιώσιμο πλέον το ελληνικό χρέος - Τσίπρας: Η Ελλάδα ανέκτησε την αυτονομία της
H ελληνική πλευρά θα προτάξει τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας
(upd) Η Ελλάδα ανέκτησε την αυτονομία της και άφησε πίσω της την περίοδο της κρίσης και της αβεβαιότητας, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έξοδό της από τα προγράμματα στήριξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του στο στο 20ό συνέδριο «Invest in Greece» της «Capital Link» που πραγματοποιείται σήμερα 10/12 και αύριο 11/12/2018 στη Νέα Υόρκη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία για την ευημερία, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη.
«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, μετά το 2016» διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αναφερόμενος στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Ο τομέας όπου η Ελλάδα διαπρέπει είναι ο τομέας των δημόσιων οικονομικών.
Για αρκετά χρόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις αποτύγχαναν στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων» επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στο 20ό συνέδριο «Invest in Greece» της «Capital Link».
Ο  διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής,
τόνισε ότι η ΑΑΔΕ εργάζεται σε ποικίλα μεταρρυθμιστικά projects, με στόχο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού συστήματος φορολογικής διαχείρισης.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει σελίδα.
Τον Αύγουστο του 2018, η χώρα  ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, έχοντας εφαρμόσει ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, έχοντας εξασφαλίσει μια ρύθμιση που καθιστά το χρέος βιώσιμο και έχοντας δημιουργήσει ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων.
Σημείωσε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και τα σχέδιά του για την πρόσβαση στις αγορές.
Η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε τέλος, επεξεργάζεται πολιτικές που θα διευκολύνουν την αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προωθώντας ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό μοντέλο.
Όπω τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του: «Αγαπητές κυρίες και κύριοι,
Το φόρουμ Capital Link είναι πάντα μια μεγάλη ευκαιρία για μένα, να σας παρουσιάσω σε εσάς και στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας μας και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες τα επόμενα χρόνια.
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ήρθα για τελευταία φορά στο συνέδριό σας και σήμερα θα ήθελα να ξεκινήσω τη σύντομη ομιλία μου επισημαίνοντας την τεράστια σημασία της ολοκλήρωσης του τρίτου και, το πιο σημαντικό, του τελικού προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης.
Αφήνουμε πίσω μας μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, αβεβαιότητας και χαμηλών προσδοκιών.
Η Ελλάδα ανέκτησε τελικά την αυτονομία της και πάνω απ’ όλα την εμπιστοσύνη σε ένα μέλλον ευημερίας, δημιουργικότητας και ανάπτυξης.
Η Ελλάδα επιστρέφει στην πορεία και αυτή τη φορά σε υγιή βάση.
Τώρα μπορούμε να επωφεληθούμε από τη γεωστρατηγική μας θέση μαζί με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε.
Η Ελλάδα είναι πλέον περισσότερο από ποτέ ηγετική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή που προάγει την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αναζητώντας πάντα νέους τρόπους συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.
Η Ελλάδα είναι και πάλι ένας πολλά υποσχόμενος και, πάνω απ 'όλα, ασφαλής επενδυτικός προορισμός και σας προτρέπω θερμά να εμπιστευτείτε τις δυνατότητές της.
Ευχαριστώ».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Τις προθέσεις της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ για επενδύσεις στην Ελλάδα, που μετρά ήδη 110 ημέρες από τότε που «έκοψε» τις βαριές αλυσίδες των μνημονίων, θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει η κυβέρνηση στο 20ό συνέδριο «Invest in Greece» της «Capital Link» που πραγματοποιείται σήμερα 10/12 και αύριο 11/12/2018 στη Νέα Υόρκη.
Στην «Μέκκα» της παγκόσμιας οικονομίας και του καπιταλισμού, παρουσία ανωτέρων κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων των δανειστών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική η ελληνική πλευρά θα προτάξει τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας.
Οι τομείς πάνω στους οποίους πρόκειται να στρέψει τους προβολείς, πρώτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (με μήνυμα μέσω διαδικτύου) και εν συνεχεία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, μεταξύ άλλων θα είναι: οι τράπεζες, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, η αγορά των ακινήτων κ.λπ.
Ομιλητές στο ίδιο συνέδριο θα είναι επίσης η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος πέρυσι στο ίδιο συνέδριο περιέγραψε το νέο μοντέλο φορολογικής συμμόρφωσης σε συνδυασμό με το πλαίσιο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και ο επικεφαλής του Ορφανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας.
Από την πλευρά των δανειστών στο βήμα του συνεδρίου θα ανεβούν ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα Declan Costello και ο Bob Traa, ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα και ανεξάρτητος οικονομολόγος σήμερα.
Το χρονικό σημείο που λαμβάνει χώρα το συνέδριο είναι κομβικό για την Ελλάδα.
Όχι μόνο γιατί η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι καταλυτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας, που το 2019 στοχεύει σε ανάπτυξη 2,5% από 2% φέτος, αλλά και εξαιτίας του μεγάλου στοιχήματος που έχει μπροστά της και συνδέεται με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών.
Η έξοδος σε αυτές δεν κατέστη δυνατή το τελευταίο τρίμηνο, αφού οι επιβαρυντικές εξελίξεις στην Ιταλία προκάλεσαν μεγάλες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανεβάζοντας σημαντικά το κόστους του δανεισμού.
Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις του προϋπολογισμού κυρίως στο μέτωπο των υπερ – πλεονασμάτων για να αλλάξει η εικόνα στις αγορές των ομολόγων ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να καταστεί εφικτή η έξοδος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Μπορεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2019 να είναι μικρές, μόλις 11,74 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, από την άλλη όμως δεν είναι και λύση το μαξιλάρι των 30 δισ. ευρώ (μαζί με τα λεφτά του πλεονάσματος ή 26,6 δισ. χωρίς αυτά) που την προστατεύει και γι' αυτό δεν πιέζεται.
Είναι ένα προσωρινό «καταφύγιο», σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, οι οποίοι τονίζουν «ότι θα ήταν καλό η ελληνική δημοκρατία να μην προσφύγει ακόμη σε αυτό για την κάλυψη των αναγκών της επόμενης χρονιάς αλλά με ψυχραιμία να ψάξει να βρει την κατάλληλη ευκαιρία».
Οι υποχρεώσεις για την κάλυψη ομολόγων το 2019 ανέρχονται σε 8,778 δισ. ευρώ και σε δάνεια 1,983 δισ. προς το ΔΝΤ, 324 εκατ. προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 472,2 εκατ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, χωρίς έξοδο στις αγορές, θα ξοδευτούν έως 11,1 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων με αποτέλεσμα αυτό να συρρικνωθεί στα 15,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Εάν το Δημόσιο καταφέρει να αντλήσει ένα ποσόν κοντά στα 4 -5 δισ. ευρώ από νέες ομολογιακές εκδόσεις τότε οι απώλειες στο μαξιλάρι θα είναι πολύ μικρότερες.
Το θέμα πάντως είναι να μην καταλάβουν οι αγορές ότι η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί και για το λόγο αυτό αναγκάζεται να παίρνει συνέχεια λεφτά από το μαξιλάρι.
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ότι χειρότερο για την πορεία της χώρας.
Την ίδια στιγμή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέτουν ως άμεση προτεραιότητα την επαναγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Πρόκειται για ένα ποσόν που φτάνει τα 5 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,8 δισ. ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό.
Για τα δάνεια των 5 δισ. η χώρα πληρώνει επιτόκιο 4,9% στο ΔΝΤ. Και αυτό γιατί το Ταμείο υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνειά του.
Η ελληνική πλευρά θέλει να απαλλαγεί από το μεγάλο αυτό βάρος της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και ταυτόχρονα να μειώσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο.

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης