Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρήγας: Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα - Δεν υπάρχει παραγραφή

Ρήγας: Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα - Δεν υπάρχει παραγραφή
«Στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή», ανέφερε ο Π. Ρήγας για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Στην εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων που «η κυβέρνησή μας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά έβαλε το θέμα στο τραπέζι με τόσο σαφή τρόπο», αναφέρθηκε από τα Καλάβρυτα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Π.Ρήγας.
Ο κ. Ρήγας, ο οποίος  παρέστη στην τελετή εκκίνησης και την απονομή των μεταλλίων του 4ου Αγώνα Δρόμου Θυσίας Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στη διοργάνωση του οποίου συμμετέχει το ΥΠΕΘΑ μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), αλλά και στην εκδήλωση μνήμης στον αυχένα Πριολίθου Καλαβρύτων όπου και το μνημείο του Ολοκαυτώματος.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους δρομείς τόνισε ότι «οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα, που άνοιξε την ημέρα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα μας, συνεχίζει να υπάρχει και δεν επιδέχεται συμψηφισμούς».
Ξεκαθάρισε ότι «στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή», συμπληρώνοντας πως «είναι μια εκκρεμότητα, που η τακτοποίησή της πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, τo ξεκλήρισμα των Καλαβρύτων αποτελεί όχι μόνο έγκλημα πολέμου, αλλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα που δεν πρέπει να σβήσει από τις μνήμες μας, από τη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού.
Η ενεργός μνήμη είναι το καλύτερο αντίδοτο στο ναζιστικό δηλητήριο, που κάποιοι προσπαθούν σήμερα να εγχύσουν στη ψυχές των νέων μας και γενικότερα της κοινωνίας».
Ακόμη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως «ζούμε σε μια αντιφατική εποχή, σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας όπου παλιές αντιθέσεις αναβιώνουν, φασιστικά φαινόμενα βγαίνουν στο προσκήνιο στην Ευρώπη, ρατσισμοί έρχονται να περιθωριοποιήσουν έννοιες όπως η αλληλεγγύη και εθνικισμοί έρχονται να εκτοπίσουν τον πατριωτισμό.
Εν γένει, ζούμε σε μια περίοδο όπου ο καθένας μας πρέπει να πάρει θέση».
Η δική μας πλευρά, πρόσθεσε, «δεν θα μπορούσε παρά να είναι η δημοκρατία, η κοινωνία, η αλληλεγγύη, οι ανθρώπινες αξίες.
Αυτή την πολύτιμη κληρονομιά, που μας άφησαν οι ήρωες εκείνης της γενιάς, πρέπει να την τιμήσουμε.
Το οφείλουμε σε αυτούς, στις ελάχιστες εν ζωή Καλαβρυτινές μάνες και στα παιδιά των εκτελεσθέντων».
Μιλώντας για την εκδήλωση, ανέφερε ότι «δεν είναι απλά ένα μνημόσυνο, αλλά ένα είδος προσκλητηρίου και αναφοράς.
Το ζήτημα της ιστορικής μνήμης δεν είναι ένα νεκρό γράμμα.
Εμπεριέχει δυναμική και έχει πολύτιμη συμβολή στο να φωτίσουμε την πορεία μας στο παρόν και στο μέλλον.
Οφείλουμε σήμερα να λειτουργούμε με γνώμονα τον μετασχηματισμό της ιστορίας σε εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επιτρέψουμε την επανεμφάνιση του φρικτού προσώπου του ναζισμού/ φασισμού και των διαφόρων μορφωμάτων τους».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «η θυσία των Καλαβρύτων αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης.
Ο Λευκός Σταυρός και η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών σε όλο τον κόσμο».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης