Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Ο Γάλλος πρωθυπουργός καλεί για ενότητα μετά την τέταρτη επεισοδιακή διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων

BBC: Ο Γάλλος πρωθυπουργός καλεί για ενότητα μετά την τέταρτη επεισοδιακή διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Edouard Philippe καλεί τώρα για ενότητα, μετά την τέταρτη επεισοδιακή διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων, όπως μεταδίδει το BBC.
Η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 1.700 προσαγωγές, αλλά αυτή τη φορά η βία δεν ήταν τόσο έντονη, όσο τις προηγούμενες φορές.
"Οι συζητήσεις με τους διαδηλωτές θα πρέπει να συνεχιστούν και δεν αξίζει για κανένα φόρο να μπει σε κίνδυνο η ενότητα της χώρας μας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Philippe.
Πρόσθεσε, δε ότι ο Macron, από τον οποίο πολλοί Γάλλοι ζητούν να παραιτηθεί, θα ανακοινώσει άμεσα μέτρα που θα διευκολύνουν τον διάλογο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner εξήρε από την πλευρά του τις προσπάθειες των αστυνομικών, που κατάφεραν να περιορίσουν τις ταραχές, όπως δήλωσε.
Και ο Macron ευχαρίστησε τους αστυνομικούς για το θάρρος και τον επαγγελματισμό τους.
Συνολικά 125.000 διαδηλωτές βγήκαν το Σάββατο 8/12 στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία, ενώ οι αστυνομικοί ήταν 90.000, εκ των οποίων οι 9.000 είχαν αναπτυχθεί στο Παρίσι.
Στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας εμφανίστηκαν και 12 τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας για να συγκρατήσουν περίπου 10 χιλιάδες διαδηλωτών.
Παρόλα αυτά παράθυρα έσπασαν, αυτοκίνητα κάηκαν και μαγαζιά λεηλατήθηκαν.
Βίντεο έδειξε ότι διαδηλωτές χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες ακόμα και στο πρόσωπο, ενώ ανάμεσά τους ήταν και τρεις δημοσιογράφοι.
Οι τραυματίες αστυνομικοί ήταν 17.
Ο αριθμός των διαδηλωτών που ήταν 282.000 στις 17 Νοεμβρίου μειώθηκε, εξάλλου, σταδιακά σε 166.000 στις 24 Νοεμβρίου, σε 136.000 την 1η Δεκεμβρίου και σε 125.000 στις 8 Δεκεμβρίου.
Αντίστοιχα, οι τραυματίες ήταν αντίστοιχα 409, 84, 263 και 118 και οι συλληφθέντες 73, 307, 630 και 1.723.
Στην πρώτη διαδήλωση είχε χάσει τη ζωή της και μία γυναίκα που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.
Η γαλλική κυβέρνηση είναι, ωστόσο, ανακουφισμένη που αυτή τη φορά η βία δεν κλιμακώθηκε τόσο πολύ, καθώς οι νέες τακτικές της αστυνομίας να μην αφήσει ελεύθερο πεδίο στους διαδηλωτές και να συλλάβει χιλιάδες αποδείχτηκαν αποτρεπτικές, σύμφωνα τουλάχιστον με το υπουργείο Εσωτερικών.
Δεν είναι κάτι παραπάνω από μία ανάσα, πάντως, για τον Macron, που πρέπει να δράσει γρήγορα και να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των κίτρινων γιλέκων.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό εντός της εβδομάδας.
Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν θα δώσει στους πολίτες αυτό που περιμένουν, δηλαδή, περισσότερα λεφτά στις τσέπες τους.
Και αν πιστεύει ότι η Γαλλία μπορεί να το αντέξει αυτό οικονομικά.
Η κινητοποίηση που άρχισε σαν διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα καύσιμα έχει εξελιχθεί πλέον, τα αιτήματα είναι πάμπολλα και ηγεσία στα κίτρινα γιλέκα δεν υπάρχει, αλλά παραμένει η υποστήριξη προς το κίνημα από τις φτωχότερες οικογένειες.
Συγκεκριμένα, η υποστήριξη για τα κίτρινα γιλέκα παραμένει στο 66%, ενώ η δημοτικότητα του Macron έχει κατρακυλήσει στο 23%.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταργήσει τον φόρο για τα καύσιμα και να παγώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο για το 2019.
Όμως, αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά για κάποιους διαδηλωτές που θέλουν και αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων, καλύτερες συντάξεις, καλύτερα πανεπιστήμια, ακόμα και την παραίτηση του Macron, τον οποίο αποκαλούν πρόεδρο των πλούσιων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης