Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: 1.723 οι προσαγωγές απο τις διαδηλώσεις (8/12) των "κίτρινων γιλέκων" - Αναμένεται διάγγελμα Macron - Τι ερευνούν οι αρχές

Γαλλία: 1.723 οι προσαγωγές απο τις διαδηλώσεις (8/12) των
Θα επαναληφθούν το επόμενο Σάββατο 16/12 οι διαδηλώσεις των "κίτρινων γιλέκων" σε όλη τη Γαλλία
(upd16) Ψεύτικοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που στόχευαν στην ενίσχυση των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», έχουν μπει στο μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών, ενώ το βλέμμα όλων στρέφεται πλέον στο διάγγελμα που αναμένεται να προβεί ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, εντός της εβδομάδας.
Τα "κίτρινα γιλέκα" ετοιμάζονται να επαναλάβουν το επόμενο Σάββατο 16/12 τις κινητοποιήσεις τους, ενώ με 1.723 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση και δεκάδες τραυματίες έληξαν οι χθεσινές (8/12) διαδηλώσεις, που μετέτρεψαν το Παρίσι σε πεδίο μάχης.
Ειδικότερα, οι  διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» χθες (8/12), για τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, οι οποίες θα επαναληφθούν το επόμενο Σάββατο 16/12 σε όλη την επικράτεια με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων και δημοτικών συμβούλων,  σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, αν και μικρότερης έντασης σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, προσαγωγές, καταστροφές και τραυματισμούς.
Μόνο στο Παρίσι οι αρχές προχώρησαν σε 1.082 προσαγωγές , ενώ στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας οι προσαγωγές έφτασαν τις 1.723 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση.
Στους δρόμους των γαλλικών πόλεων βγήκαν 125.000 διαδηλωτές και δεν έλειψαν στο Παρίσι τα δακρυγόνα στην περίμετρο των Ηλυσίων Πεδίων, σπασμένες προθήκες καταστημάτων και πυρπολημένα αυτοκίνητα, αλλά και οι συγκρούσεις με την αστυνομία στο Μπορντώ, την Τουλούζη, τη Μασσαλία, την Νάντη.
Συνολικά 89.000 ήταν οι αστυνομικοί που βγήκαν το Σάββατο 8/12 στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων οι 9.000 είχαν αναπτυχθεί στο Παρίσι, ενώ στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας εμφανίστηκαν και 12 τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.
Βίντεο έδειξε ότι διαδηλωτές χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες ακόμα και στο πρόσωπο, ενώ ανάμεσά τους ήταν και τρεις δημοσιογράφοι.
Οι τραυματίες αστυνομικοί ήταν 17.
Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν,  όπως εκτιμά η Δημαρχία του Παρισιού, ήταν περισσότερες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, κάτι που συνδέεται με το γεγονός ότι  «ακόμη πιο σημαντικό οικονομικό κόστος» θα υποστεί η πρωτεύουσα λόγω του ότι παρέμειναν κλειστές πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος που παραδοσιακά οι αγορές είναι αυξημένες λόγω εορτών.
Πάντως, ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε σταδιακά, καθώς ήταν 282.000 στις 17 Νοεμβρίου, 166.000  στις 24 Νοεμβρίου, σε 136.000 την 1η Δεκεμβρίου και σε 125.000 στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε και ο αριθμός των τραυματιών.

Αναμένεται διάγγελμα Macron

Σειρά νέων μέτρων ετοιμάζεται να ανακοινώσει με διάγγελμά του εντός της εβδομάδας ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron, σε μια προσπάθεια  ν’ αντιμετωπίσει την κρίση και το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».  
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει.
Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια» ανέφερε  χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εdouard Philippe  κατά την επίσκεψή του στο Μποβό.
"Οι συζητήσεις με τους διαδηλωτές θα πρέπει να συνεχιστούν και δεν αξίζει για κανένα φόρο να μπει σε κίνδυνο η ενότητα της χώρας μας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Philippe.
Πρόσθεσε, δε ότι ο Macron, από τον οποίο πολλοί Γάλλοι ζητούν να παραιτηθεί, θα ανακοινώσει άμεσα μέτρα που θα διευκολύνουν τον διάλογο.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 7/12 ο Εdouard Philippe συναντήθηκε με έξι εκπροσώπους από τα «κίτρινα γιλέκα», οι οποίοι του είπαν ότι περιμένουν από τον E. Macron να λάβει σοβαρά υπ' όψιν του τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους.
Η γαλλική κυβέρνηση είναι, ωστόσο, ανακουφισμένη που αυτή τη φορά η βία δεν κλιμακώθηκε τόσο πολύ, καθώς οι νέες τακτικές της αστυνομίας να μην αφήσει ελεύθερο πεδίο στους διαδηλωτές και να συλλάβει χιλιάδες αποδείχτηκαν αποτρεπτικές, σύμφωνα τουλάχιστον με το υπουργείο Εσωτερικών.
Δεν είναι κάτι παραπάνω από μία ανάσα, πάντως, για τον Macron, που πρέπει να δράσει γρήγορα και να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των κίτρινων γιλέκων.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό εντός της εβδομάδας.
Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν θα δώσει στους πολίτες αυτό που περιμένουν, δηλαδή, περισσότερα λεφτά στις τσέπες τους και  αν πιστεύει ότι η Γαλλία μπορεί να το αντέξει αυτό οικονομικά.
Η κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων" που άρχισε σαν διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα καύσιμα έχει εξελιχθεί πλέον, τα αιτήματα είναι πάμπολλα και ηγεσία στα κίτρινα γιλέκα δεν υπάρχει, αλλά παραμένει η υποστήριξη προς το κίνημα από τις φτωχότερες οικογένειες.
Συγκεκριμένα, η υποστήριξη για τα κίτρινα γιλέκα παραμένει στο 66%, ενώ η δημοτικότητα του Macron έχει κατρακυλήσει στο 23%.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταργήσει τον φόρο για τα καύσιμα και να παγώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο για το 2019.
Όμως, αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά για κάποιους διαδηλωτές που θέλουν και αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων, καλύτερες συντάξεις, καλύτερα πανεπιστήμια, ακόμα και την παραίτηση του Macron, τον οποίο αποκαλούν πρόεδρο των πλούσιων.

Στο μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών οι ψεύτικοι λογαρισμοί στο διαδίκτυο και ο ρόλος της Ρωσίας

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο των ερευνών των γαλλικών αρχών πλέον έχουν μπει οι αυξημένοι ψεύτικοι λογαριασμοί στο διαδίκτυο που ενίσχυαν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», όπως έγινε γνωστό το Σάββατο 8/12 από πηγές που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση, σύμφωνα με τις οποίες, για το «ξεσκόνισμα» των λογαριασμών  αρμόδια αρχή - υπεύθυνη για το συντονισμό αυτών των ελέγχων,  είναι η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN).
Το «βλέμμα» των γαλλικών υπηρεσιών στρέφεται στις απόπειρες χειραγώγησης της ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάποιο σχόλιο γύρω από τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας The Times ότι από τη Ρωσία προήλθαν εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί με στόχο να ενισχύσουν την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων», όπως ανέφερε μια άλλη πηγή κοντά στην υπόθεση, που τόνσιε ότι απαιτούνται έντονες και σύνθετες έρευνες.
Πάντως, η βρετανική εφημερίδα The Times επικαλείται αναλύσεις που διεξήγαγε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας New Knowledge και αναφέρει ότι  περίπου 200 λογαριασμοί Twitter αναπαρήγαγαν φωτογραφίες και βίντεο ατόμων σοβαρά τραυματισμένων από την αστυνομία, που φέρονται να ανήκουν στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», όμως πρόκειται για εικόνες χρονολογούνται από γεγονότα που δεν σχετίζονται με τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και εβδομάδες στη Γαλλία.
 Παράλληλα, το Bloomberg, επικαλλούμενο τη Συμμαχία για την Θωράκιση της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy) - οργάνωση που ανήκει στο German Marshall Fund των ΗΠΑ και ελέγχει αυτούς τους λογαριασμούς και άλλες δραστηριότητες της Μόσχας -  ανέφερε ότι ανάμεσα σε 600 λογαριασμούς Twitter που είναι γνωστοί ότι προωθούν τις απόψεις του Κρεμλίνου το κορυφαίο hashtag ήταν χθες το #giletsjaunes (κίτρινα γιλέκα).
Σημειώνεται ότι για έλλειψη εμπιστοσύνης των Γάλλων πολιτών στα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους έκανε λόγο το Σάββατο η Margarita Simonyan, διευθύντρια του RT (Russian Today) και του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, τονίζοντας ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι πολίτες έστειλαν βίντεο από τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε «αρκετοί πολίτες έχουν γίνει δύσπιστοι με τα δικά τους μέσα ενημέρωσης και στέλνουν βίντεο σε μας», ενώ οι μεταδόσεις του RT για τις διαδηλώσεις είχαν 20 φορές παραπάνω θεάσεις από της γαλλικής Figaro.

Το Σάββατο 8/12 το bankingnews έγραφε:

Σκληρές συγκρούσεις της γαλλικής αστυνομίας με διαδηλωτές στο περιθώριο των νέων διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα (8/12/2018) ενώ οι προσαγωγές έφθασαν τις 1380.
Τουλάχιστον 975 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Συνολικά στους δρόμους της Γαλλίας βγήκαν πάνω από 120.000 διαδηλωτές

Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» και το Παρίσι μετετράπη εκ νέου σε πεδίο μάχης
Οι δυνάμεις ασφαλείας ενισχυμένες με υδραντλίες και τεθωρακισμένα της χωροφυλακής έκαναν χρήση χημικών και νερού για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι κατέφυγαν σε πέτρες, ξύλα και φωτιά, όπως αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί.
Από τα επεισόδια υπάρχουν 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τους 201 τραυματίες διαδηλωτές και 284 αστυνομικούς το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού έσπασαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές.


&nbsp;&nbsp;<br /><br />

&nbsp;&nbsp;<br /><br />
Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων.
Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο.


&nbsp;&nbsp;<br /><br />
Αστυνομικοί περικύκλωσαν το κτίριο προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο κατάστημα από τη σπασμένη βιτρίνα και ορισμένοι πυροβόλησαν με μη φονικά όπλα φλας-μπολ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ένας άνδρας τραυματίστηκε.




Yellow-vest protester kicks tear gas canister




Σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο (1/12), δεν υπήρξε σήμερα ίχνος κίτρινου γιλέκου πλησίον της Αψίδας που προφυλάσσεται από ισχυρή αστυνομική δύναμη και αστυνομικά αυτοκίνητα.
Στις τρεισήμισι τοπική ώρα, αλυσίδα αστυνομικών είχαν φτιάξει ισχυρό κλοιό γύρο από εκατοντάδες κίτρινα γιλέκα στο πάνω μέρος της Λεωφόρου Ηλύσιων, εμποδίζοντάς τους να μετακινηθούν.

Στους παραδίπλα δρόμους μονάδες γαλλικών ΜΑΤ (CRS) παρέμεναν έτοιμοι να παρέμβουν ανάλογη με την εξέλιξη.
Παρά τον μεγάλο αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων (8.000) το Παρίσι έζησε εκ νέου έντονα επεισόδια, με φωτιές, δακρυγόνα και σπασμένες βιτρίνες, αλλά συγκριτικά πολύ πιο ελεγχόμενα από τις προηγούμενες φορές.


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.
Οι διαδηλωτές φαίνεται να προσαρμόστηκαν στην τακτική των δυνάμεων καταστολής και συγκρότησαν μικρές ομάδες σε όλο το Παρίσι, όπου αντιπαρατέθηκαν με τους αστυνομικούς.
Ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο παρέμειναν κλειστά για το κοινό, όπως επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και 36 σταθμοί του μετρό.

Συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τη νομαρχία, περίπου 5500 άνθρωποι διαδήλωναν στην Τουλούζη γύρω στις 16:30 τοπική ώρα, επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 24 άνθρωποι προσήχθησαν, καθώς είχαν στην κατοχή τους διαφόρων τύπων όπλα.
Ταραχές σημειώθηκαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ.

Επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στην πλατεία Πε Μπερλάν, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, την ώρα που ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» επιχειρούσαν να τους αποθαρρύνουν, ακόμα και γονατίζοντας στο έδαφος.



Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας έθεσε το ίδιο επίπεδο επιφυλακής με την 1η Δεκεμβρίου, ειδικά στο Παρίσι και για τη σημερινή διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων.
Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει ακροαριστερά και ακροδεξιά στοιχεία που καλούν για βία μέσω των social media.

Για τη διαφύλαξη της τάξης κινητοποιήθηκαν 89 χιλιάδες αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 8.000 στο Παρίσι.
Σε πολλά διαμερίσματα της γαλλικής πρωτεύουσας έγιναν προληπτικές έφοδοι και αρχικά 34 προσαγωγές για να αποφευχθεί η κατασκευή αυτοσχέδιων εμπρηστικών και εκρηκτικών μηχανισμών.

Αυτή τη φορά η κύρια πορεία έγινε στα ανατολικά και στα νότια της γαλλικής πρωτεύουσας.




Διάγγελμα Macron το βράδυ της Δευτέρας (10/12)

Σε βαρυσήμαντο διάγγελμα προς τους Γάλλους πολίτες θα προβεί τη Δευτέρα το βράδυ (10/12/2018) ο  Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αναμένεται να δώσει απαντήσεις στην κρίση, όπως αυτή εξελίσσεται των «κίτρινων γιλέκων», μετά από μία ημέρα ακόμη σοβαρών επεισοδίων σήμερα (8/12).
Πάντως σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και παρατηρητές, ο Γάλλος πρόεδρος δεν αναμένεται να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων των διαδηλωτών, εκτός ίσως από εκείνα για την αναστολή των αυξήσεων στα καύσιμα.
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 7/12 ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εdouard Philippe συναντήθηκε με έξι εκπροσώπους από τα κίτρινα γιλέκα, λέγοντάς τους ότι θεωρεί μέρος του κινήματός του παράνομο.
Εκείνοι του είπαν ότι περιμένουν από τον Emmanuel Macron να λάβει σοβαρά υπ' όψιν του τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους και ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.








Armored vehicles arrive in Paris as capital gears up for another round of mayhem (PHOTOS, VIDEO)
Τα κίτρινα γιλέκα εξελίχθηκαν από μία διαδήλωση ενάντια στην αύξηση των τιμών των καυσίμων σε μία γενικότερη διαμαρτυρία για πολλά διαφορετικά θέματα.

Αν και η υποστήριξη προς αυτά σημείωσε μία κάμψη, παραμένει στο 66%.
Ο πρωθυπουργός Edouard Philippe συναντήθηκε την Παρασκευή 7/12 με εκπροσώπους από τα κίτρινα γιλέκα και ένας εξ αυτών είπε ότι ελπίζει ο πρόεδρος Macron να μιλήσει στους Γάλλους σαν πατέρας με αγάπη και σεβασμό.
Ο ίδιος ο πρόεδρος επισκέφτηκε αστυνομικούς την Παρασκευή 7/12, ενώ αποκαλείται από τον κόσμο "πρόεδρος των πλούσιων" και παρά το γεγονός ότι ανέστειλε την αύξηση στα καύσιμα και πάγωσε και τους λογαριασμούς του
ηλεκτρικού για το 2019, υπάρχουν κάθε φορά και νέα αιτήματα, όπως υψηλότεροι μισθοί, χαμηλότεροι φόροι, καλύτερες συντάξεις, καλύτερα πανεπιστήμια.

Κάποιοι επιμένουν και για παραίτηση του Macron.
https://pbs.twimg.com/card_img/1070307391521071104/dzuRMgkJ?format=jpg&name=600x314
.
100s detained, tear gas fired: Yellow Vest mayhem hits Paris on 4th weekend (WATCH LIVE)


Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

«Δεν είμαι φτιαγμένος για να ταξιδεύω σε ήρεμα νερά», είχε υποστηρίξει πριν από ένα χρόνο ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron μιλώντας σε έναν συμπατριώτη του μυθιστοριογράφο.
Προσέθεσε ακόμη, όπως σημειώνει ο Economist, ότι «έχω φτιαχτεί για να ταξιδεύω με καταιγίδες…
Εάν θέλεις η χώρα να πάει κάπου πρέπει να προχωρήσει παρά το κόστος.
Δεν μπορείς να παραδοθείς, δεν μπορείς να διολισθήσεις στη ρουτίνα.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και να ακούς τους άλλους.
Το να ακούς τους ανθρώπους σημαίνει ότι μοιράζεσαι το άγχος και τον θυμό τους».

Τα παραπάνω λόγια του Γάλλου προέδρου αποδεικνύονται προφητικά, με δεδομένο ότι το Σάββατο 8/12 η χώρα και η κυβέρνησή του θα βρεθούν αντιμέτωπες με την τέταρτη διαδοχική κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», τα αιτήματα των οποίων δεν περιορίζονται μόνο στην κατάργηση (η οποία έγινε) του φόρου για τα καύσιμα αλλά επεκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Η πρώτη απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τη χώρα και κυρίως την πρωτεύουσα Παρίσι σε πραγματικό φρούριο.
Όπως αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ σχεδόν 90.000 άνθρωποι των σωμάτων ασφαλείας θα βρεθούν το Σάββατο 8/12 στους δρόμους των γαλλικών πόλεων, καθώς υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένα επεισόδια και ξεσπάσματα οργής.
Αξίζει να θυμίσει, πάντως, κάποιος ότι οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», όπως και των Γάλλων μαθητών δεν είναι κομματικά υποκινούμενες, αλλά μάλλον αποτελούν το ξέσπασμα μίας συσσωρευμένης δυσαρέσκειας ενάντια σε έναν πρόεδρο και μία κυβέρνηση που απογοήτευσε πλήρως τους Γάλλους πολίτες.


Γαλλία: Μία χώρα με παράδοση στις εξεγέρσεις

Το σίγουρο είναι ότι η Γαλλία είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει λαϊκή εξέγερση.
Τα οδοφράγματα, οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, είναι σχεδόν μέρος της γαλλικής πολιτικής και γιατί όχι πολιτιστικής παράδοσης.
Από τη Γαλλική Επανάσταση το 1789 έως τον Μάη του 1968 οι Γάλλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να… διαλύσουν μία κυβέρνηση ή έστω να κρατήσουν ξάγρυπνους για μεγάλο διάστημα τους ηγέτες τους.
Βέβαια τα «κίτρινα γιλέκα» προέκυψαν από το πουθενά μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Δεν είναι προϊόν των οργανωμένων συνδικάτων ή των πολιτικών κομμάτων.
Η δομή τους χωρίς ξεκάθαρο ηγέτη τους καθιστά ισχυρούς, ασταθείς και δύσκολο για την αστυνομία και την κυβέρνηση να τους χειριστούν.
Δεν ακολουθούν τους κωδικοποιημένους κανόνες διαμαρτυρίας.
Τα διαφορετικά αιτήματά τους κυμαίνονται από τον τερματισμό του οικολογικού φόρου μέχρι την παραίτηση του κ. Macron - και ακόμη και την αντικατάστασή.
Περίπου το 75% των Γάλλων στηρίζει τα «κίτρινα γιλέκα».



Η πτώση του Macron

«Έχασε τη μάχη του για τη δικαιοσύνη της φορολογικής μεταρρύθμισης και δεν έκανε μια αρκετά ισχυρή υπόθεση για την ατζέντα κοινωνικής χειραφέτησης» , υπογραμμίζει ο Jean Pisani-Ferry, οικονομολόγος και πρώην διευθυντής της ομάδας που έγραψε το εκλογικό μανιφέστο του Macron.
Σύμφωνα με άλλους πολιτικούς αναλυτές ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Macron είναι ότι έχει δείξει να περιφρονεί ένα μεγάλο μέρος του γαλλικού πληθυσμού, να τους χαρακτηρίζει «τίποτα» και «άχρηστους για τη Γαλλία» ή ορθότερα τη Γαλλία που αυτός οραματίζεται.
Και αυτή η υπεροψία του πληρώνεται ακριβά και στις δημοσκοπήσεις, όπου η δημοτικότητά του έχει καταρρακωθεί.
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα ο Macron βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση ενώ η Le Pen έχει περάσει στην πρώτη θέση με 19% έναντι 18% του Macron.

https://pbs.twimg.com/media/Dt0P6kDX4AIZJWP.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης