Τελευταία Νέα
Πολιτική

Reuters: Ο Τσίπρας έχει γίνει... Άγιος Βασίλης - Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τα λάθη του

Reuters: Ο Τσίπρας έχει γίνει... Άγιος Βασίλης - Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τα λάθη του
Η αρθρογράφος του Reuters σχολιάζει ότι οι αγορές δεν θα είναι τόσο επιεικείς με τον Αλέξη Τσίπρα όσο οι ψηφοφόροι του
Με τον... Άγιο Βασίλη παρομοιάζει το Reuters τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις παροχές που έχει ανακοινώσει ενόψει των εκλογών.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει τον ρόλο του Άη Βασίλη.
Αναδυόμενη από μία σχεδόν δεκαετία λιτότητας συνδεόμενη με μνημόνια, η χώρα έχει ανάγκη από εορταστική διάθεση.
Οι παροχές μπορεί να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2019.
Ωστόσο η χρονική συγκυρία είναι ατυχής και η Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μπορεί να παρασυρθεί σε δυσκολίες, που έχουν αλλού την πηγή τους» επισημαίνει στο άρθρο της η Swaha Pattanaik σχολιάζοντας ότι οι αγορές δεν θα είναι τόσο επιεικείς μαζί του, όπως ήταν οι ψηφοφόροι του.
Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά και στις δηλώσεις του υποδιοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Μουρμούρα, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ειδικότερα, ο κ. Μουρμούρας υποστήριξε ότι το ποτηρί για την ελληνική οικονομία είναι μεσογεμάτο.
Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,2% το τρίτο τρίμηνο και, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα αναπτυχθεί 2% φέτος και το 2019.
Οι εξαγωγές τα πηγαίνουν καλά και η ανεργία υποχωρεί, ενώ η χώρα εμφανίζει υπερ- πλεονάσματα και μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για περίπου δύο χρόνια, χωρίς να εκδώσει ομόλογα.
Ωστόσο, «ένα ποτήρι που είναι μισογεμάτο είναι και μισοάδειο», καθώς το ΑΕΠ παραμείνει το μικρότερο σε σχέησ με τα επίπεδα του 2001 όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη. οι πάγιες επενδύσεις έκαναν βουτιά 65% από το 2007 έως το 2017, ενώ ανεργία είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη.
Παρόλα αυτά, όπως σχολιάζει, η έξοδος από το μνημόνιο δίνει στον Τσίπρα περισσότερο χώρο να κινηθεί και εκείνος τον αξιοποιεί για να τονίσει τις διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Θέλει να χαλαρώσει τη λιτότητα με μέτρα, όπως περισσότερες προσκλήψεις στο δημόσιο τομέα και μείωση του φόρου ακινήτων, όπως και σταδιακή μείωση του εταιρικού φόρου.
«Το μήνυμα αυτό δεν έγινε δεκτό το ίδιο καλά από το επιχειρηματικό ακροατήριο όσο η ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα μέτρα για την προσέλκυση των επενδύσεων, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και τόνισε πως θέλει να δώσει θέσεις εργασίας και όχι παροχές στηριζόμενες στην υπερβολική λιτότητα των προηγούμενων ετών» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.



Πιο ευαίσθητοι οι επενδυτές

Πάντως, η αρθρογράφος σχολιάζει ότι οι επενδυτές δεν θα δείξει την ίδια ανοχή σε τυχόν λάθη του Αλέξη Τσίπρα, όπως έκαναν οι ψηφοφόροι του.
«Οι ανησυχίες για την Ιταλία έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα επάνω.
Η εποχή του υπερβολικά φθηνού χρήματος φτάνει στο τέλος της, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη κατεβάζει ταχύτητα και οι παγκόσμιες εμπορικές αντιπαραθέσεις εντείνονται.
Αυτό θα καταστήσει τους επενδυτές ποιο ευαίσθητους στο όποιο ολίσθημα του προϋπολογισμού ή σε φτωχές επιλογές πολιτικής.
Ο Τσίπρας μπορεί να δει ότι οι αγορές είναι πολύ λιγότερο διατεθειμένες να συγχωρήσουν από ό,τι οι ψηφοφόροι που αισθάνονται προδωμένοι από τις πολιτικές λιτότητας, που ακολούθησε» καταλήγει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης