Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατάργηση χρέωσης προμηθευτή και τέλος λιγνίτη με τροπολογία του ΥΠΕΝ - Αναστέλεται η αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ

Κατάργηση χρέωσης προμηθευτή και τέλος λιγνίτη με τροπολογία του ΥΠΕΝ - Αναστέλεται η αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ
Που οφείλεται η καθυστέρηση
Με καθυστέρηση σχεδόν δυο μηνών αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας μια σειρά τροπολογιών που ρυθμίζουν θέματα της αγοράς ενέργειας και κυρίως αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητα της ΔΕΗ.
Ο λόγος για την τροπολογία κατάργησης της χρέωσης ΠΧΕΦΕΛ καθώς και του ειδικού τέλους λιγνίτη που έχουν εξαγγελθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη από τα μέσα Οκτωβρίου και έχουν καθυστερήσει να ψηφιστούν λόγω του βεβαρυμμένου κοινοβουλευτικού προγράμματος.   
Πάντως με δεδομένο ότι στις 17 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή ο προϋπολογισμός που αποτελεί και το τελευταίο νομοθέτημα του έτους οι τροπολογίες του υπουργείου Ενέργειας θα εισαχθούν στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα ανεξαρτήτως του αντικειμένου του.
Η πρώτη και σημαντικότερη για τη ΔΕΗ τροπολογία, αφορά την πλήρη κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ και του τέλους λιγνίτη από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Στην ίδια τροπολογία, θα ενσωματωθεί και πρόβλεψη για την παροχή εγγυήσεων προς το ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ) εκ μέρους των προμηθευτών, με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του διαχειριστή.
Επίσης με τροπολογία θα υιοθετηθεί επιστροφή στους προμηθευτές του πλεονάσματος που έχει προκύψει στη χρήση του 2018 στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, μετά την αφαίρεση του “μαξιλαριού” των 70 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να διευθετήσει τις σχέσεις με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που βρίσκονται σε οριακό σημείο λόγω της αντιπαράθεσης με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια επιδιώκεται να σταλεί προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία για το νέο σχήμα του βιομηχανικού ΕΤΜΕΑΡ με την εφαρμογή και στην Ελλάδα των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τις περιβαλλοντικές ενισχύσεις.
Πρόκειται για ένα μέτρο που καθυστερεί εδώ και χρόνια παρά τις υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων και τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ του 2017.
Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ θα οδηγήσει μεν σε μείωση του βιομηχανικού ΕΤΜΕΑΡ αλλά σε αυξήσεις για άλλες κατηγορίες μεγάλων καταναλωτών όπως τα ξενοδοχεία. Πάντως ακόμη και εάν ψηφιστεί το μέτρο τις επόμενες ημέρες η εφαρμογή του δεν αναμένεται πριν τον Απρίλιο του 2019 αφού προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος του ΔΑΠΕΕΠ στο οποίο θα εγγραφούν οι δικαιούχοι.
Τέλος με τροπολογία θα ανασταλεί η αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ, που είναι υποχρεωμένη να παίρνει κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η απόφαση θα μετατεθεί για τις αρχές του 2019, μετά την έγκριση από την Κομισιόν του νέου σχήματος του ΕΤΜΕΑΡ της βιομηχανίας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης