Διεθνή

Οριακή άνοδος για τον χρυσό λόγω αποδυναμωμένου δολαρίου - Στα 1.243,60 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Οριακή άνοδος για τον χρυσό λόγω αποδυναμωμένου δολαρίου - Στα 1.243,60 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με οριακή άνοδο 1 δολ. ή κάτω του 0,1%, στα 1.243,60 δολ. ανά ουγγιά
Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα (6/12/2018) ο χρυσός, βρίσκοντας στήριξη στην αποδυνάμωση του δολαρίου, ενώ το sell off στις διεθνείς αγορές μετοχών έστρεψε τους επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.
Οι διεθνείς αγορές δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις, με τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης να υποχωρούν μάλιστα σε χαμηλά δύο ετών, εν μέσω ανησυχίας για την τύχη της εμπορικής ανακωχής ΗΠΑ - Κίνας, μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Meng Wanzhou, που θα μπορούσε να «εκτροχιάσει» την πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες των δύο χωρών.
Η σύλληψη της κόρης του ιδρυτή και οικονομικής διευθύντριας της Huawei, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις αγορές, οι οποίες ήδη αμφισβητούσαν τη δέσμευση Trump και Xi Jinping για ανακωχή στην εμπορική διαμάχη.
Οι αρχές του Καναδά συνέλαβαν το περασμένο Σάββατο (1/12) την CFO της Huawei κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, με την κατηγορία της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, με την είδηση να γίνεται γνωστή τις τελευταίες ώρες.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στο δολάριο άσκησαν ορισμένα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ,
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ «εκτοξεύθηκε» σε υψηλό δέκα ετών τον Οκτώβριο του 2018, καθώς οι εξαγωγές σόγιας συνέχισαν να υποχωρούν και οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών ανήλθαν σε επίπεδα - ρεκόρ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δασμοί της κυβέρνησης Trump δεν φέρνουν αποτέλεσμα.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε συγκεκριμένα κατά 1,7% στα 55,5 δισ. δολ. -το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα -που παρακολουθείται στενά λόγω του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου- «εκτοξεύτηκε» κατά 7,1% στο ιστορικό υψηλό των 43,1 δισ. δολ. τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, μικρότερη της αναμενόμενης ήταν η μείωση που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας μια απώλεια momentum στην αμερικανική αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 4.000 την εβδομάδα έως την 1η Δεκεμβρίου 2018, στις 231.000, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν 225.000 νέες αιτήσεις για την περασμένη εβδομάδα.
Από την άλλη, πτωτικά αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2018 για το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ η παραγωγικότητα κατέγραψε ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά.
Ειδικότερα, η αύξηση της παραγωγικότητας αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 2,3%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 2,2%, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 0,9%, αντί της αύξησης 1,2% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Επιπλέον, τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2018, σε μια ένδειξη επιβράδυνσης στον βιομηχανικό κλάδο.
Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 2,1% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2017.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με οριακή άνοδο 1 δολ. ή κάτω του 0,1%, στα 1.243,60 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,4% στις 96,7 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,3% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,138 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, ώθηση στον χρυσό προσέφεραν και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να είναι σταδιακή και υπομονετική κατά τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, ενώ ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντας, Raphael Bostic, δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το «ουδέτερο» επίπεδο.
Οι επενδυτές φοβούνται, εν τω μεταξύ, για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, μετά τη λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων.
Μια πιο αδύναμη προοπτική για την παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκάσει τη Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων κατά το 2019, σε μια θετική εξέλιξη για τον χρυσό. 


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης