Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ περί παραβίασης της Συνθήκης INF - Δεν μας έχουν παρουσιάσει αποδείξεις

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ περί παραβίασης της Συνθήκης INF - Δεν μας έχουν παρουσιάσει αποδείξεις
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Μόσχα παραμένει «ανοιχτή» στη συνέχιση των συνομιλιών με τον Λευκό Οίκο
Ως «αβάσιμους» χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί παραβίασης της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσης Εμβέλειας (INF), το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει προσκομίσει καμία απόδειξη αναφορικά με τις σχετικές κατηγορίες.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova, αναφέρθηκε στα έγγραφα που έχει παραδώσει η Ουάσιγκτον στη Μόσχα, τονίζοντας ότι «σε αυτά για ακόμα μία φορά υπάρχουν αβάσιμοι ισχυρισμοί σχετικά με την εικαζόμενη παραβίαση της συμφωνίας μας», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτό είναι εικασία».
Η ίδια επεσήμανε ότι «καμία απόδειξη δεν μας παρουσιάστηκε», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Κρεμλίνο παραμένει «ανοιχτό σε συνεχιζόμενες συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο».
Τα παραπάνω σχόλια από την πλευρά της Μόσχας έρχονται τον απόηχο της ανακοίνωσης της Ουάσιγκτον ότι θα εγκαταλείψει τη Συνθήκη INF εντός 60 ημερών, εκτός εάν η Ρωσία συμμορφωθεί με τη συμφωνία.
Νωρίτερα, η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Federica Mogherini, κάλεσε τις δύο πλευρές να «σώσουν» τη Συνθήκη, η οποία «έχει εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή επικράτεια εδώ και 30 χρόνια».
Η κα Mogherini διευκρίνησε ότι η Ευρώπη δεν επιθυμεί να χρησιμεύσεις ως πεδίο μάχης των παγκόσμιων δυνάμεων, ενώ πρόσθεσε ότι «η Συνθήκη πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως», και ότι «ελπίζω ότι ο χρόνος που απαιτείται για να εργαστούν για τη διασφάλισή της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σοφά».
Από την πλευρά του, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αντίθεσή του στην μετατροπή της INF σε πολυμερή συνθήκη, καθώς «συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ» και «η Κίνα δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτήν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης