Διεθνή

Σε νέο ιστορικό υψηλό το παλλάδιο, στα 1.180,2 δολ. ανά ουγγιά – Στο ελάχιστο η «απόσταση» με τον χρυσό

Σε νέο ιστορικό υψηλό το παλλάδιο, στα 1.180,2 δολ. ανά ουγγιά – Στο ελάχιστο η «απόσταση» με τον χρυσό
Σε νέο ιστορικό υψηλό το παλλάδιο
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε -στην πλατφόρμα της Comex- σήμερα (4/12) η τιμή του παλλαδίου (futures Μαρτίου 2019), στα 1.180.,2 δολάρια ανά ουγγιά, με την απόσταση από τον χρυσό (futures Φεβρουαρίου 2019) να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί τα τελευταίο 16 χρόνια.
Επισημαίνεται πως ο χρυσός έκλεισε στα 1.246,6 δολάρια ανά ουγγιά.
Η ζήτηση για το παλλάδιο έχει φθάσει στα ύψη, αντισταθμίζοντας την ήδη αυξημένη προσφορά από πλευράς παραγωγών, ήτοι 9,7 εκατομμύρια ουγγιές το τρέχον έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών -το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίο δεκαετιών.
Το παλλάδιο πραγματοποίησε «βουτιά» στα 830 δολάρια τον περασμένο Αύγουστο, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, έκτοτε όμως έχει πάρει την ανιούσα.
Μετά το 2016, η ζήτηση για το μέταλλο έχει εκτοξευτεί, λόγω των αυξημένων πωλήσεων οχημάτων παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Θετικά έχουν επιδράσει, επίσης, τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπής ρύπων αλλά και η προτίμηση των καταναλωτών για μεγαλύτερα οχήματα επαγγελματικής χρήσης.
Η τιμή του παλλάδιου βρίσκει επίσης «πάτημα» στα αυτοκίνητα ντίζελ στην Ευρώπη, όπου τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Το παλλάδιο και οι ενώσεις του χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως καταλύτες σε οργανικές χημικές αντιδράσεις, αλλά και στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων.
Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σε ολοκληρωμένα κυκλώματα, στην οδοντιατρική, τον καθαρισμό του υδρογόνου, στην κατασκευή κοσμημάτων, ανθεκτικών εργαλείων και οργάνων ακριβείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης