Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα μυστικά της Eurobank - Θα «αποχωρήσει» ο Καλαντώνης με 1.000 εργαζόμενους για να αναλάβει το SPV με 20 δισ NPEs

Τα μυστικά της Eurobank - Θα «αποχωρήσει» ο Καλαντώνης με 1.000 εργαζόμενους για να αναλάβει το SPV με 20 δισ NPEs
Ποια είναι τα μυστικά της Eurobank;
Η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia χωρίς αμφιβολία αποτελεί ορόσημο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς έδωσε ισχυρό προβάδισμα στην Eurobank σε σχέση με τον ανταγωνισμό καθώς με την αύξηση κεφαλαίου 900 εκατ σε είδος, η τράπεζα μπορεί να μειώσει δραστικά τα προβληματικά της δάνεια στο τέλος του 2019… στα 5 δισ. ευρώ και να είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που κοιτάει την πόρτα εξόδου από την 9ετή τραπεζική και οικονομική κρίση.
Ορισμένες πτυχές της συγχώνευσης μεταξύ της Eurobank και της Grivalia έχουν αναλυθεί διεξοδικά από το bankingnews τόσο σε ότι αφορά στις θετικές επιδράσεις όσο και τις παρενέργειες που μπορεί να επιφέρουν.
Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν και αρκετά πολύ ενδιαφέροντα μυστικά σε αυτή την εντυπωσιακή κίνηση έκπληξη.

Μυστικό πρώτο

Ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank θα «αποχωρήσει» από την τράπεζα στα μέσα του 2019.
Η κίνηση «αποχώρησης» όμως συνιστά αναβάθμιση και επιβράβευση από την τράπεζα στη διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Πως θα συμβεί αυτό;
Το σχέδιο είναι όταν δημιουργηθεί το SPV όπου θα υπαχθούν τα 7 δισ. NPEs, μέσα στο 2019, να αναλάβει επικεφαλής ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης παίρνοντας μαζί του περί τους 1.000 εργαζόμενους της Eurobank.
Σε δεύτερη φάση αναμένεται να ενταχθούν NPEs και άλλων τραπεζών γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τα συνολικά υπό διαχείριση δάνεια του SPV σε άνω των 20 δισ ευρώ ενώ στο όχημα ειδικού σκοπού θα μεταφερθούν και εργαζόμενοι από άλλες τράπεζες με προοπτική να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 2.000 άτομα το προσωπικό του SPV... του όπου απόλυτο αφεντικό θα είναι ο κ. Καλαντώνης
Ο Καλαντώνης ουσιαστικά θα είναι ο επικεφαλής του SPV και ο βασικός διαχειριστής των προβληματικών δανείων της Eurobank και μελλοντικά και άλλων τραπεζών.

Μυστικό δεύτερο

Ποιος ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από το deal της Eurobank με την Grivalia;
Η τράπεζα και το Fairfax σίγουρα εντάσσονται στην κατηγορία των κερδισμένων.
Όμως ο πιο κερδισμένος από όλους είναι ο επικεφαλής της Grivalia Γ. Χρυσικός ο οποίος εκτιμάται ότι έχει κλείσει deal το οποίο θα του αποφέρει κέρδη άνω των 30 εκατ ευρώ.
Η απόφαση να ενταχθεί στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού και την θέση του αντιπροέδρου της Eurobank έχει ισχυρούς συμβολισμούς και καθιστά  πειστική την ερμηνεία ότι τοποθετήθηκε από το Fairfax.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Χρυσικός μάλλον είναι το χρυσό στέλεχος στο ελληνικό banking για το 2018 και όπως φαίνεται και για τα επόμενα χρόνια.

Μυστικό τρίτο

Υπάρχει και τρίτο μυστικό αλλά οι αποκαλύψεις προσεχώς….

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης