Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Ρωσία ο Τσίπρας 6/12 με στόχο να λιώσουν οι «πάγοι» στις ελληνορωσικές σχέσεις

Στη Ρωσία ο Τσίπρας 6/12 με στόχο να λιώσουν οι «πάγοι» στις ελληνορωσικές σχέσεις
Ψηλά στην ατζέντα είναι το Κυπριακό και η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση καθώς προσδοκά να λιώσουν οι «πάγοι» στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας.
Με την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα την ερχόμενη Πέμπτη 6/12/2018, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει την  αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών και υπαλλήλων της ελληνικής πρεσβείας το καλοκαίρι.
Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει δυσανασχετήσει από τους πολύ υψηλούς τόνους που είχε χρησιμοποιήσει τότε ο Νίκος Κοτζιάς και είχε προκαλέσει σύννεφα στις σχέσεις με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.
Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια εποχή που είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία δεν συμφωνεί η Μόσχα που απειλεί ακόμη και με βέτο σε αντίθεση με την Αθήνα που επιθυμεί διακαώς να επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ένταση που καταγράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει και πάλι βοήθεια από την Ρωσία.
Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στη Μόσχα καθώς είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην πρώτη του θητεία, τον Απρίλιο του 2015 όταν αναζητούσε συμμάχους για το ελληνικό χρέος και τη δημοσιονομική κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ και την Παρασκευή στις 7 Δεκεμβρίου θα περάσει για δεύτερη φορά το κατώφλι του Κρεμλίνου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν, η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες  αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία αλλά και ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Ψηλά στην ατζέντα είναι το Κυπριακό και η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και ο εν προκειμένω ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια καθώς και οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.
 Στο πλαίσιο της επίσκεψης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος,
Οι διπλωματικές αποστολές που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι αλλά και να διαμορφωθεί η ατζέντα των συζητήσεων που θα οριοθετεί και το μέλλον της ελληνορωσικής συνεργασίας έχουν συμφωνήσει να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.α.
Αναμένεται ακόμη, να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Μπράχο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης