Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gatestone Institute: Οι Γάλλοι βρίσκονται στους δρόμους και ο Macron στον… κόσμο του

Gatestone Institute: Οι Γάλλοι βρίσκονται στους δρόμους και ο Macron στον… κόσμο του
Ο πρόεδρος της Γαλλίας όπως όλα δείχνουν έχει χάσει πλήρως την επαφή του με την πραγματιότητα των συμπατριωτών του
Με αρκετή ειρωνεία αντιμετωπίζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, εξαιτίας των επονομαζόμενων «κίτρινων γιλέκων» το Gatestone Institute σε ανάλυσή του.
Όπως αναφέρει στις στις 11 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, μίλησε για την 100ή επέτειο από το τέλος του Α
 Παγκοσμίου Πολέμου, προσκαλώντας εβδομήντα αρχηγούς κρατών να οργανώσουν ένα δαπανηρό, άχρηστο, μεγαλοπρεπές «Φόρουμ Ειρήνης» που δεν οδήγησε σε τίποτα.
Κάλεσε επίσης τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump και στη συνέχεια επέλεξε να τον προσβάλει.
Σε μια πομπώδη ομιλία, ο Macron - γνωρίζοντας ότι λίγες μέρες νωρίτερα, ο Donald Trump είχε αυτό-χαρακτηριστεί  ως εθνικιστής δεσμευμένος στην υπεράσπιση της Αμερικής – κάνει λόγο για «πατριωτισμό», υποστηρίζοντας ότι είναι «το ακριβώς αντίθετο του εθνικισμού» και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «προδοσία».
Επιπλέον, λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Macron είχε όχι μόνο μιλήσει για το "επείγον" της οικοδόμησης ενός ευρωπαϊκού στρατού αλλά, επίσης, τοποθέτησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στους "εχθρούς" της Ευρώπης.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Macron τοποθετούσε την Ευρώπη πάνω από τα συμφέροντα της χώρας του.
Ήταν, όμως, η πρώτη φορά που είχε τοποθετήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον κατάλογο των εχθρών της Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος Trump προφανώς καταλάβαινε αμέσως ότι η στάση του Macron ήταν ένας τρόπος για να διατηρήσει τις αυταπάτες μεγαλοπρέπειας, καθώς και να προσπαθήσει να αντλήσει ένα εσωτερικό πολιτικό πλεονέκτημα.
Ο Trump φαινόταν επίσης ότι δεν μπορούσε να καθίσει εκεί και να δεχτεί προσβολές.
Σε μια σειρά από tweets, ο Trump υπενθύμισε στον κόσμο ότι η Γαλλία χρειάστηκε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να ανακτήσει την ελευθερία κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων, ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθούσε να προστατεύει μια σχεδόν ανυπεράσπιστη Ευρώπη και ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν πληρώνονταν ακόμα τα ποσά που δεσμεύθηκαν για τις αμυντικές τους δαπάνες.
Ο Trump πρόσθεσε ότι ο Macron είχε εξαιρετικά χαμηλή δημοτικότητα (26%), αντιμετώπιζε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας και πιθανότατα προσπαθούσε να αποτρέψει την προσοχή από αυτό.
Ο Trump είχε δίκιο.
Για μήνες, η δημοτικότητα του Macron βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση: είναι τώρα ο πιο αντιδημοφιλής Γάλλος Πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία σε αυτό το στάδιο της θητείας του.
Οι Γάλλοι φροντίζουν να απομακρυνθούν με ταχύτητα από τη στήριξη προς τον προέδρό τους.
Η ανεργία στη Γαλλία δεν είναι μόνο σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο (9,1%), αλλά παραμένει ανησυχητικά υψηλή για χρόνια.
Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας είναι επίσης υψηλός (8,8 εκατομμύρια άνθρωποι, 14,2% του πληθυσμού).
Η οικονομική ανάπτυξη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη (0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2018, από 0,2% τους τρεις προηγούμενους μήνες).
Το μεσαίο εισόδημα (20.520 ευρώ, ή 23.000 δολάρια ετησίως) είναι μη βιώσιμο.
Υποδεικνύει ότι οι μισοί Γάλλοι ζουν με λιγότερα από 1710 ευρώ (1946 δολάρια) το μήνα.
Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν με λιγότερα από 855 ευρώ (973 δολάρια) το μήνα.
Όταν εκλέχτηκε ο Macron τον Μάιο του 2017, υποσχέθηκε να απελευθερώσει την οικονομία, ωστόσο δεν λήφθηκαν σημαντικά μέτρα. Παρά τις μερικές «καλλωπιστικές» μεταρρυθμίσεις - όπως τα όρια των δικαιωμάτων για άδικη απόλυση ή η ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα μικρών επιχειρήσεων να διαπραγματευτούν συμβάσεις μικρής διάρκειας - ο γαλλικός κώδικας εργασίας είναι ακόμα ένας από τους πιο άκαμπτους στον ανεπτυγμένο κόσμο, .
Η φορολογική επιβάρυνση (άνω του 45% του ΑΕΠ) είναι η υψηλότερη στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Ακόμα και αν ορισμένοι φόροι καταργούνταν από τότε που ο Macron έγινε Πρόεδρος, δημιουργήθηκαν πολλοί νέοι φόροι.
Οι δημόσιες δαπάνες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 57% του ΑΕΠ (16% πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ) και δεν δείχνουν κανένα σημάδι μείωσης.
Ο Macron υποσχέθηκε επίσης, όταν εξελέγη, να αποκαταστήσει την ασφάλεια.
Ωστόσο, η έλλειψη ασφάλειας έχει εκραγεί. ο αριθμός των βίαιων επιθέσεων και βιασμών έχει αυξηθεί σταθερά.
Οι ζώνες χωρίς εμπόδια είναι τόσο διαδεδομένες όσο πριν από ένα χρόνο και έντονα εκτός ελέγχου.
Η εισροή λαθρομεταναστών που δεν έχουν «καταγραφεί» στη χώρα έχει δυστυχώς μετατρέψει ολόκληρες γειτονιές σε παραγκουπόλεις.
Τον Μάιο, ο Macron προειδοποίησε ότι σε πολλά προάστια η Γαλλία «έχασε τον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών».
Όταν ο υπουργός Εσωτερικών Gérard Collomb παραιτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου, μίλησε για μια "πολύ υποβαθμισμένη κατάσταση" και πρόσθεσε ότι σε πολλούς τομείς "ο νόμος των ισχυρότερων - λαθρεμπόρων ναρκωτικών και ριζοσπαστικών ισλαμιστών - έλαβε τη θέση της Δημοκρατίας."
Αυτός επιβεβαίωσε απλώς τις ψύχραιμες εκτιμήσεις των σχολιαστών «εκτός εύρους» όπως ο Éric Zemmour, συγγραφέας του Le Suicide Français, και ο Georges Bensoussan, συγγραφέας της Une France Soumise.
Οι συχνές ταραχές δείχνουν την αυξανόμενη ανικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει την τάξη.
Οι απεργίες στις δημόσιες συγκοινωνίες, που πραγματοποιήθηκαν καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης του 2018, συνοδεύονταν από διαδηλώσεις και ενθουσιώδεις λεηλασίες τραπεζών και καταστημάτων.
Η νίκη της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου τον Ιούλιο ακολουθήθηκε από την απογοήτευση, η οποία γρήγορα έδωσε τη θέση της στη βία από ομάδες που έσπασαν παράθυρα καταστημάτων και επιτέθηκαν στην αστυνομία.
Από την είσοδο στην πολιτική ζωή, τα σχόλια του Macron δεν αποκάλυψαν μόνο περιφρόνηση για τον γαλλικό πληθυσμό, αλλά επίσης πολλαπλασιάστηκαν.
Αυτό δεν βοήθησε.
Ήδη από το 2014, όταν ο Macron ήταν υπουργός Οικονομίας είχε πει ότι γυναίκες εργαζόμενες σε μία εταιρεία που πτώχευσε ήταν… αναλφάβητες.
Πιο πρόσφατα, είπε σε έναν νεαρό που μίλησε τη δυσκολία που αντιμετώπιζε στην προσπάθειά του να βρει δουλειά, ότι έπρεπε μόνο να κινηθεί και να «διασχίσει το δρόμο».
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δανία, ανακοίνωσε ότι οι Γάλλοι ήταν «αντιστέκονται στις αλλαγές».
Ένα από τα λίγα θέματα που ο Macron φαίνεται να θέλει να εργαστεί είναι το Ισλάμ.
Τόνισε πολλές φορές την αποφασιστικότητά του να δημιουργήσει ένα «Ισλάμ της Γαλλίας».
Αυτό που απέτυχε να λάβει υπόψη ήταν οι ανησυχίες του υπόλοιπου πληθυσμού για τον γρήγορο εξισλαμισμό της χώρας.
Στις 20 Ιουνίου 2017, είπε: «Κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι η (μουσουλμανική) πίστη δεν είναι συμβατή με τη Δημοκρατία».
Φαίνεται επίσης ότι δεν κατάφερε να λάβει υπόψη τους κινδύνους της ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία σχεδόν ποτέ δεν αποκαλεί με το όνομά του.
Φαίνεται να προτιμά να χρησιμοποιεί τη λέξη «τρομοκρατία» χωρίς ένα επίθετο και απλά αναγνωρίζει ότι «υπάρχει ριζική ανάγνωση του Ισλάμ, του οποίου οι αρχές δεν σέβονται τα θρησκευτικά συνθήματα».
Ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner, τον οποίο ο Macron διόρισε για να αντικαταστήσει τον Collomb, απέρριψε τις ανησυχίες του προκατόχου του και περιέγραψε το Ισλάμ ως «θρησκεία ευτυχίας και αγάπης, όπως η καθολική θρησκεία».
Ένας άλλος τομέας στον οποίο ο Macron ενήργησε αμείλικτα είναι ο "αγώνας για την αλλαγή του κλίματος", στον οποίο ο στοχευμένος εχθρός του είναι τα αυτοκίνητα.
Σε οχήματα ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών, οι υποχρεωτικοί τεχνικοί έλεγχοι έγιναν πιο δαπανηροί και η μη τήρησή τους πιο τιμωρητική, προφανώς με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να εξαλειφθεί ένας αυξανόμενος αριθμός παλαιότερων αυτοκινήτων.
Τα όρια ταχύτητας στους περισσότερους δρόμους μειώθηκαν στα 80 χλμ. / Ώρα (50 μίλια / ώρα), τα ραντάρ ελέγχου ταχύτητας πολλαπλασιάστηκαν και οι δεκάδες χιλιάδες άδειες οδήγησης αναβλήθηκαν.
Οι φόροι στα καύσιμα αυξήθηκαν απότομα (30 σεντς ανά γαλόνι σε ένα χρόνο).
Ένα γαλόνι αμόλυβδης βενζίνης στη Γαλλία κοστίζει πλέον πάνω από επτά δολάρια.
Η μικρή μειοψηφία των Γάλλων που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Macron δεν επηρεάζονται από αυτά τα μέτρα.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ανήκουν στα πλούσια στρώματα της κοινωνίας, ότι ζουν σε εύπορες γειτονιές και σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούν ιδιωτικά οχήματα.
Η κατάσταση είναι οδυνηρά διαφορετική για τα περισσότερα άλλα άτομα, ειδικά για τη ξεχασμένη μεσαία τάξη.
Μια πρόσφατη απόφαση για αύξηση των φόρων βενζίνης ήταν το τελικό κτύπημα.
Δημιούργησε οργή.
Μια αναφορά που απαιτεί από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την αύξηση του φόρου συγκέντρωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο υπογραφές σε δύο ημέρες.
Στα κοινωνικά δίκτυα, οι άνθρωποι συζήτησαν τη διοργάνωση διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα και πρότειναν οι διαδηλωτές να φορέσουν τα κίτρινα σακάκια ασφαλείας που οι οδηγοί υποχρεούνται να αποθηκεύουν στα αυτοκίνητά τους σε περίπτωση οδικών βλαβών.
Έτσι, στις 17 Νοεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλίλα.
Η κυβέρνηση αγνόησε τις απαιτήσεις των διαδηλωτών.
Αντ 'αυτού, οι υπάλληλοι επανέλαβαν τις πολλές μη αποδεδειγμένες επιταγές της "κλιματικής αλλαγής" και την ανάγκη εξάλειψης της χρήσης "ορυκτών καυσίμων" - αλλά αρνήθηκαν να αλλάξουν πορεία.
Στη συνέχεια επιλέχθηκε μια άλλη ημέρα εθνικών διαμαρτυριών.
Στις 24 Νοεμβρίου οι διαδηλωτές διοργάνωσαν μια πορεία στο Παρίσι. Πολλοί, όπως φαίνεται, αποφάσισαν, παρά την κρατική απαγόρευση, να κατευθυνθούν προς τα Ηλύσια Πεδία και να συνεχίσουν προς το προεδρικό παλάτι Elysée.
Πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις, ανεγέρθηκαν οδοφράγματα και μπήκαν πυρκαγιές.
Η αστυνομία απάντησε σκληρά.
Επιτέθηκαν σε μη βίαιους διαδηλωτές και χρησιμοποίησε χιλιάδες δακρυγόνα και κανόνια νερού, κάτι που δεν είχε κάνει, ποτέ, στο παρελθόν.
Αν και πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν κόκκινες σημαίες, υποδεικνύοντας ότι προέρχονταν από την πολιτική αριστερά, ο νεοδιορισθείς υπουργός Εσωτερικών Castaner δήλωσε ότι η βία είχε προέλθει από ένα αποδιοργανωμένο και αποτρόπαιο "άκρα δεξιό σκέλος της κοινωνίας".
Ένα μέλος της κυβέρνησης τροφοδότησε τη φωτιά εξισώνοντας τα γαλλικά "κίτρινα γιλέκα" με τα γερμανικά "καφέ πουκάμισα" της δεκαετίας του 1930.
 Ο Macron δήλωσε ότι όσοι προσπαθούν να «εκφοβίσουν τους αξιωματούχους» πρέπει να «ντρέπονται».
Τέλος, στις 25 Νοεμβρίου, ο Macron κατέληξε να αναγνωρίζει, με εμφανή απροθυμία, τα δεινά των «εργατικών τάξεων».
Δύο μέρες αργότερα, ο Macron έδωσε μία ακόμη ομιλία, ανακοινώνοντας ότι θα δημιουργήσει ένα «υψηλό συμβούλιο για το κλίμα», το οποίο θα αποτελείται από οικολόγους και επαγγελματίες πολιτικούς και ότι ο στόχος του ήταν να σώσει τον πλανήτη και να αποφύγει «το τέλος του κόσμου».
Ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κόμματος, οι Ρεπουμπλικάνοι, Laurence Saillet, δήλωσε: "Οι Γάλλοι λένε," Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα " και ο Πρόεδρος απαντά:" Θα δημιουργήσουμε ένα Συμβούλιο Υψηλού Συμβουλίου ] 'Μπορείτε να φανταστείτε την αποσύνδεση;'.
Η Marine Le Pen, πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος (πρώην κόμμα Εθνικού Μετώπου, και σήμερα το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία), δήλωσε: "Υπάρχει μια μικρή κάστα που λειτουργεί για τον εαυτό της και υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλου που εγκαταλείπονται από την κυβέρνηση και αισθάνονται υποβαθμισμένοι, αισθάνονται ότι εκδιώκονται ".
Τα "κίτρινα γιλέκα" έχουν τώρα την υποστήριξη του 84% του γαλλικού πληθυσμού.
Απαιτούν την παραίτηση της Macron και την άμεση αλλαγή της κυβέρνησης.
Εκείνοι που μιλούν στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση λένε ότι ο Macron και η κυβέρνηση είναι απελπισμένα τυφλοί και κωφοί.
 Η εξέγερση στη χώρα εντείνεται και δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης.
Ο πολιτικός επιστήμονας Jean-Yves Camus είπε ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» είναι τώρα μια εξέγερση εκατομμυρίων ανθρώπων που αισθάνονται ασφυκτικά από τη «δήμευση» της φορολογίας και που δεν θέλουν να «πληρώσουν επ 'αόριστον» για μια κυβέρνηση που φαίνεται ότι «δεν μπορεί να περιορίσει τις δικές της δαπάνες ".
Πρόσθεσε, "Μερικοί δεν μετράνε την έκταση της απόρριψης που εκφράζουν οι διαδηλωτές".
Ο Dominique Reynié, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού, δήλωσε ότι "ο Macron και η κυβέρνηση δεν περίμεναν ότι η φορολογική τους πολιτική θα οδηγούσε σε αυτό".
Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εθνικό Κόμμα της Le Pen θα είναι στην κορυφή, πολύ μπροστά από το κόμμα που δημιούργησε ο Macron, La République En Marche!
Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, ο Macron, που εκλέχθηκε τον Μάιο του 2017, έχασε σχεδόν όλη την πίστωση και τη νομιμότητα.
Είναι επίσης ένας από τους τελευταίους ευρωπαίους ηγέτες στην εξουσία που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι.
Ο Macron, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θα νικήσει το «λαϊκιστικό» κύμα που ανέβαινε σε ολόκληρη την ήπειρο, ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ηγέτες που άκουγαν τους ανθρώπους που ήθελαν να υπερασπιστούν τον τρόπο ζωής τους ήταν «λαϊκιστές και άσχετοι»
Το "λαϊκιστικό" κύμα πλήττει τώρα τη Γαλλία.
θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της θητείας της Macron ως πρόεδρου..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης