Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Nouy δηλητηρίασε τις ελληνικές τράπεζες με την τοξική ανεπάρκεια της – Παραδίδει τράπεζες σε χειρότερη θέση από ότι τις παρέλαβε

Η Nouy δηλητηρίασε τις ελληνικές τράπεζες με την τοξική ανεπάρκεια της – Παραδίδει τράπεζες σε χειρότερη θέση από ότι τις παρέλαβε
Όλα αυτά συνέβησαν λόγω της τοξικής ανεπάρκειας της Nouy, της εμπάθειας, μοιρολατρίας, άγνοιας κινδύνου, εμμονών που επέδειξε στο ελληνικό banking η κυρία από την Γαλλία.
Τέλη Δεκεμβρίου 2018 ολοκληρώνεται η θητεία της Nouy της επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών, είχε αναλάβει αρχές 2014 τον έλεγχο 6.000 τραπεζών και βεβαίως και τις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
Όμως εάν δει κανείς τις αλλαγές που σημειώθηκαν στις ελληνικές τράπεζες και εάν αποτιμήσει τους ισολογισμούς τέλη 2013 με τους ισολογισμούς τέλη του 2018 και αξιολογήσει που ήταν τα κεφάλαια τότε και που ήταν η χρηματιστηριακή αξία σε σχέση με το σήμερα εξάγει ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Το συμπέρασμα ήταν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι μακράν σε χειρότερη θέση σήμερα σε σχέση με τα τέλη του 2013 πριν αναλάβει η Nouy.
Η Εθνική τράπεζα π.χ. στο 9μηνο του 2013 είχε χρηματιστηριακή τιμή 7,8 ευρώ έναντι 1,02 ευρώ σήμερα.
Τέλη του 2013 είχε 110 δισεκ. ενεργητικό έναντι 63 δισεκ. Δεκέμβριο 2018, το κυριότερο από όλα είχε 2,72 δισεκ. έσοδα το 9μηνο του 2013 έναντι 940 εκατ ευρώ στο 9μηνο του 2018.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν 235 με 237 δισεκ. ενεργητικό Δεκέμβριο του 2018 έναντι 386 δισεκ. που ήταν στο 9μηνο του 2013.
Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών αρχές Δεκεμβρίου του 2013 ήταν 22 δισεκ. (Πειραιώς 6,34 δισεκ. Εθνική 7,26 δισεκ. Alpha bank 6,3 δισεκ. Eurobank 2,08 δισεκ) σήμερα αρχές Δεκεμβρίου του 2018 η χρηματιστηριακή αξία των 4 συστημικών τραπεζών ανέρχεται στα 4,47 δισεκ. ευρώ.
Η Nouy η οποία αποχωρεί τέλη Δεκεμβρίου 2018 από την θέση της επικεφαλής του SSM παραδίδει σε δραματικά χειρότερη θέση τις ελληνικές τράπεζες από ότι τις παρέλαβε.
Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών είναι η απόδειξη για το πώς αποτιμούν οι διεθνείς επενδυτές τις ελληνικές τράπεζες.
Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι τι πέτυχε η Nouy;
Στον βωμό της δήθεν διαφάνειας καθάρισαν όλους τους παλαιούς τραπεζίτες, σχεδόν όλοι στιγματίστηκαν ως απατεώνες και περιθωριοποιήθηκαν.
Ήρθε στο φως νέα γενιά τραπεζιτών οι οποίοι έχουν ικανότητες αλλά όχι την εμπειρία να επιφέρουν ζωτικές αλλαγές στο σύστημα.
Μόνο το γεγονός ότι οι 4 τράπεζες έχουν 4,47 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία αρχές Δεκεμβρίου 2018 και μόνο η Alpha bank τέλη 2013 είχε χρηματιστηριακή αξία 6,3 δισεκ. είναι απόδειξη ότι κάτι πήγε λάθος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Με το πρόσχημα της εταιρικής διακυβέρνησης άλλαξαν όλα τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και πραγματικά αδυνατούμε να βρούμε ένα τομέα στον οποίο σήμερα οι τράπεζες είναι καλύτερες από τα τέλη του 2013.
Το bankingnews ήδη από το 2016 σταθερά υποστηρίζει ότι οι τράπεζες χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου, θέση στην οποία επιμένει αρχές Δεκεμβρίου 2018 και το Oceanwood το οποίο διατηρεί short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι η Eurobank απέδειξε ότι το σύστημα χρειάζεται τουλάχιστον 8 δισεκ. νέα κεφάλαια και αυτό αποτελεί μια μικρή αλήθεια που προκύπτει…από την Eurobank όχι από κάποια θεωρητική προσέγγιση.
Η Eurobank έχει δηλώσει ότι για τιτλοποίηση 9 δισεκ. προβληματικών δανείων θα δαπανήσει 1,2 δισεκ. κεφάλαια οπότε εξάγεται το συμπέρασμα με αναγωγή ότι απαιτούνται 8-9 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως ενώ ο SSM και η Nouy έδωσαν μάχη για τις ελληνικές τράπεζες η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η μάχη δεν απέδωσε.
Χρηματιστηριακά οι τράπεζες έχουν καταρρεύσει στην Ελλάδα και πλήρως απαξιωθεί.
Οι διοικήσεις έχουν αλλάξει πλήρως αλλά τα διοικητικά συμβούλια δεν είναι σαφές εάν έχουν επίγνωση του τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα.
Οι τράπεζες έχουν δει έως και 60% μείωση στα έσοδα τους σήμερα σε σχέση με το 2013 και τα NPEs των τραπεζών συνεχίζουν να βρίσκονται στα 86 δισεκ.
Κεφαλαιακά συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς οι τράπεζες, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί σχεδόν 40 δισεκ. ενώ τα κέρδη έχουν καταρρεύσει.
Δεν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο έχουν βελτιωθεί οι ελληνικές τράπεζες συγκρίνοντας την αρχή της θητείας της Nouy Ιανουάριο 2014 σε σχέση με τα τέλη του 2018.
Οι αριθμοί και η στατιστική είναι αμείλικτοι.
Η D. Nouy αποχωρεί τέλη Δεκεμβρίου 2018 και αφήνει χε πολύ χειρότερη θέση τις ελληνικές τράπεζες από ότι τις παρέλαβε.
Ο νέος θεσμός ο SSM ο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών δεν πέτυχε στην Ελλάδα, τουλάχιστον αυτό αποδεικνύουν οι αριθμοί στα τέλη του 2018.
Όλα αυτά συνέβησαν λόγω της τοξικής ανεπάρκειας της Nouy, της εμπάθειας, μοιρολατρίας, άγνοιας κινδύνου, εμμονών που επέδειξε στο ελληνικό banking η κυρία από την Γαλλία.

Ελληνικές τράπεζες

Παρέλαβε αρχές 2014 η Nouy Παραδίδει Δεκέμβριο 2018 η Nouy
Ενεργητικό 386 δισ 235-237 δισ
Χρηματιστηριακή αξία 22 δισεκ. ευρώ 4,47 δισ
Τραπεζικά έσοδα 10 δισ ευρώ 5 δισεκ. ευρώ
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης