Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Περιθώριο έξι μηνών στο Κογκρέσο για την τυπική κατάργηση της NAFTA

Trump: Περιθώριο έξι μηνών στο Κογκρέσο για την τυπική κατάργηση της NAFTA
Οι κανόνες του εμπορίου πριν τη NAFTA «λειτουργούσαν πολύ καλά», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Περιθώριο έξι μηνών για τον τυπικό τερματισμό της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών Βορείου Αμερικής ( NAFTA) δίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στο αμερικανικό κογκρέσο και ενώ θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να εγκριθεί το εμπορικό σύμφωνα το οποίο υπεγράφη την Παρασκευή (30/11).
«Θα καταργήσω τυπικά τη NAFTA σύντομα », δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους στην Air Force One στην επιστροφή από τη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή.
«Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε μια συμφωνία εξαιτίας του Κογκρέσου τότε το Κογκρέσο θα έχει την επιλογή» της νέας συμφωνίας ή την επιστροφή των εμπορικών κανόνων πριν από το 1994 όταν τέθηκε σε ισχύ η NAFTA», σημείωσε.
Οι κανόνες του εμπορίου πριν τη NAFTA «λειτουργούσαν πολύ καλά», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Trump, ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau και ο Μεξικανός πρόεδρος Enrique Pena Nieto υπέγραψαν νέα εμπορική συμφωνία την Παρασκευή γνωστή και ως Συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (USMCA).
Η απόφαση του Trump να θέσει σε ισχύ ένα πιθανό τερματισμό του ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική έρχεται εν μέσω κάποιου σκεπτικισμού από τους Δημοκρατικούς για τη νέα εμπορική συμφωνία.
Το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ θα μεταβληθεί σημαντικά τον Ιανουάριο του 2019, όταν οι Δημοκρατικοί θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά τη νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο.
Η πιθανή πρόεδρος της Βουλής, Nancy Pelosi χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «υπόθεση εργασίας» που στερείται προστασίας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
«Δεν είναι κάτι για το οποίο έχουμε ένα κομμάτι χαρτί που μπορούμε να πούμε ναι ή όχι», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι το Μεξικό δεν έχει ακόμη εγκρίνει νόμο για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.
Άλλοι Δημοκρατικοί, υποστηριζόμενοι από συνδικάτα που αντιτίθενται στο νέο εμπορικό σύμφωνο, ζήτησαν ισχυρότερες διατάξεις για την εφαρμογή των νέων εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων, υποστηρίζοντας ότι ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών κράτους-κράτους της USMCA είναι πολύ αδύναμος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης