Πεδίο μάχης το Παρίσι από τα «κίτρινα γιλέκα» - Πάνω από 200 συλλήψεις, δεκάδες τραυματίες

Πεδίο μάχης το Παρίσι από τα «κίτρινα γιλέκα» - Πάνω από 200 συλλήψεις, δεκάδες τραυματίες
Συνοικίες του Παρισιού έγιναν το θέατρο σκηνών πολέμου στην κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων»
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι κεντρικοί δρόμοι του Παρισιού σήμερα (1/12/2018) στις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» κατά της γαλλικής κυβέρνησης και του αυξημένου κόστους ζωής.
Η ένταση των επεισοδίων ήταν τέτοια, που θύμιζε αντάρτικο πόλης ενώ η κατάσταση έμοιαζε να βαίνει εκτός ελέγχου.
«Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που έγιναν στα σύμβολα της Γαλλίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Eduard Philippe στους δημοσιογράφους.
«Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου», πρόσθεσε.Ήταν μία ακόμη ημέρα κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» σε όλη τη Γαλλία που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια στο Παρίσι, μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης.
Στις 15.00 τοπική ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε 75.000 διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και στην πρωτεύουσα όπου καταγράφηκαν 92 τραυματίες γύρω στις 17.40 τοπική ώρα, σύμφωνα με την διεύθυνση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 224 συλλήψεις.Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης σήμερα μερικοί διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών, ανάμεσά τους καταστήματα της Chanel, του Dior και της Apple.
Εξάλλου αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν το θέατρο σκηνών πολέμου στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.Protesters wore 'gilets jaunes' as large parts of the capital were shut down

Macron: Τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία


Το κύμα βίας, που συγκλονίζει τη Γαλλία αλλά και οι βανδαλισμοί στο Παρίσι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με κανένα τρόπο, δήλωσε από το Μπουένος Άιρες, όπου έλαβε χώρα η Σύνοδος των G20, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
«Καμία αιτία δεν δικαιολογεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επιθέσεις, τα καταστήματα λεηλατήθηκαν, τα δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια πυρπολήθηκαν ενώ στόχος έγινε και η Αψίδα του Θριάμβου», σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Πρόσθεσε δε ότι, όσοι κατέφυγαν στη βία, επεδίωκαν να διαδώσουν το χάος ενώ με την επιστροφή του στη Γαλλία ο Macron αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό του συμβούλιο.


bankingnews.gr

BREAKING NEWS