Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το κοινό ανακοινωθέν των G20: Λύσεις για τα προβλήματα στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα - Χωρίς καταδίκη ο προστατευτισμός

Το κοινό ανακοινωθέν των G20: Λύσεις για τα προβλήματα στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα - Χωρίς καταδίκη ο προστατευτισμός
Oι G20 προειδοποιούν για τις γεωπολιτικές απειλές στην παγκόσμια ανάπτυξη
Το σημερινό παγκόσμιο σύστημα εμπορικών συναλλαγών αντιμετωπίζει προβλήματα και χρειάζεται μεταρρύθμιση, τονίζουν οι G20 στο κοινό ανακοινωθέν τους, στο οποίο δεν κατέστη δυνατή μία καταδιστική αναφορά στον προστατευτισμό.
Μετά τις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής στο Μπουένος Άιρες (30/11 -1/12) οι G20 προειδοποιούν για τις γεωπολιτικές απειλές στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο, ανέλαβε επίσης τη δέσμευση να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Τονίζουν επίσης ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα «χάνει τους στόχους του» και «υποστηρίζουν την αναγκαία μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», στην διακήρυξη αυτή που αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, την ώρα που οι ΗΠΑ αυξάνουν τις αντιπαραθέσεις με τους εμπορικούς τους εταίρους.
Όσον αφορά το κλίμα, τα κράτη μέλη της G20, με εξαίρεση τις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον που έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, στο τελικό ανακοινωθέν.
Εάν οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού υπογραμμίζουν τον «μη αναστρέψιμο» χαρακτήρα του κλίματος στην τελική ανακοίνωση, οι ΗΠΑ υπενθυμίζουν σε ξεχωριστή παράγραφο ότι απέρριψαν αυτό το κείμενο, αλλά δηλώνουν ότι δεσμεύονται υπέρ της «οικονομικής ανάπτυξης, της πρόσβασης στην ενέργεια και στην ασφάλεια, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών και πηγών ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον».
Το ανακοινωθέν δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη βαθιά διαίρεση μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σημειώνει το Bloomberg.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαιρέτισε το ανακοινωθέν, ειδικότερα τις αναφορές στη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και τις αλλαγές στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Η ενσωμάτωση της διατύπωσης για να εξηγήσει την απόφαση του Trump να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, έγινε δεκτή και από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το ανακοινωθέν προέκυψε μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων όλο το εικοσιτετράωρο, παρέχοντας ένα μέτρο ανακούφισης σε αξιωματούχους που φοβούνταν να επαναληφθούν πρόσφατες συναντήσεις όπως κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, όταν δεν εκδόθηκε τελική δήλωση.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης