Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ετοιμάζεται σχέδιο εξόδου στις αγορές, στόχος πάνω από 10 δισ το 2019 – Προτεραιότητα η εξόφληση των ακριβών δανείων 5 δισ του ΔΝΤ

Ετοιμάζεται σχέδιο εξόδου στις αγορές, στόχος πάνω από 10 δισ το 2019 – Προτεραιότητα η εξόφληση των ακριβών δανείων 5 δισ του ΔΝΤ
Το 2018, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 335 δισ. ευρώ ή 180,4% του ΑΕΠ, έναντι 317,4 δισ. ευρώ ή 176,1% του ΑΕΠ το 2017.
Ξεκαθαρίζει τις επόμενες μέρες το σχέδιο των νέων εκδόσεων της ελληνικής δημοκρατίας που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2019, οι οποίες σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού κινούνται σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 11 δις. ευρώ ( χωρίς την ενσωμάτωση των μέτρων ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018). 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε έξοδο στις διεθνείς αγορές το αργότερο ως τον Μάρτιο του 2019, την στιγμή που άλλα κυβερνητικά στελέχη με την νευρικότητα που χαρακτηρίζεις τις αγορές θεωρούν εξαιρετική δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα.
Την ίδια στιγμή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέτουν ως  άμεση προτεραιότητα την επαναγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 9,8 δις. ευρώ .
Σε πρόσφατες δηλώσεις ο επικεφαλής του Οργανισμού Δημήτρης Τσάκωνας εξήγησε ότι αυτά τα δάνεια έχουν σταθμισμένο μέσο όρο λήξης 3,5 περίπου χρόνια ενώ ένα ποσό δανείου που φθάνει τα 5 δισ. ευρώ χρεώνεται με επιτόκιο 4,9% από το ΔΝΤ.
Και αυτό διότι το Ταμείο υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνειά του.
Το θέμα είναι ότι με την εξαγορά μέρους αυτών των δανείων η χώρα περιορίζει ταυτόχρονα τον συναλλαγματικό κίνδυνο από τον οποίο ανά πάσα στιγμή απειλείται ενώ μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Φθάνει βέβαια να επιτευχθεί ο στόχος για φθηνό δανεισμό το 2019 που θεωρείται υπέρτατη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο. Η ιταλική κρίση έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα, που περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν να προχωρήσει στην πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση.
Δεν βιάζεται διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες το 2019 είναι μικρές, μόλις 11,74 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ενώ έχει και το μαξιλάρι των 30 δισ. ευρώ που την προστατεύει και γι' αυτό δεν πιέζεται. Οι υποχρεώσεις για την κάλυψη ομολόγων ανέρχονται σε 8,778 δισ. και σε δάνεια 1,983 δισ. προς το ΔΝΤ, 324 εκατ. προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 472,2 εκατ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό οι στόχοι της εκδοτικής πολιτικής του Δημοσίου για το έτος 2019, αλλά και μετέπειτα, θα προσανατολιστούν σε ομολογιακές εκδόσεις με υψηλή ρευστότητα και όγκο, στη διατήρηση μίας αντιπροσωπευτικής καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων αναφοράς, καθώς επίσης και στη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Στη βάση αυτή ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει το 2019 νέο χρέος έως 8 δισ. ευρώ, ήτοι όσο το χρέος που ωριμάζει την επομένη χρονιά.
Παρά τις νέες κινήσεις το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα κατέλθει στα 323,5 δισ. ευρώ ή 167,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2018.
Το 2018, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 335 δισ. ευρώ ή 180,4% του ΑΕΠ, έναντι 317,4 δισ. ευρώ ή 176,1% του ΑΕΠ το 2017.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης