Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Συμφωνία για λύσεις στα προβλήματα του παγκοσμίου εμπορίου - Χωρίς καταδίκη του προστατευτισμού το ανακοινωθέν

G20: Συμφωνία για λύσεις στα προβλήματα του παγκοσμίου εμπορίου - Χωρίς καταδίκη του προστατευτισμού το ανακοινωθέν
Συμφωνία στους G20 για την άρση των εμποδίων στο εμπόριο και τις μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ
(upd 5) Συμφωνία για το εμπόριο και τις αλλαγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) καταγράφηκε το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 στη σύνοδο των G20 στην Αργεντινή, λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping για το θέμα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο ισχυρότερων και μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου, στο περιθώριο της διάσκεψης.

Το κοινό ανακοινωθέν χωρίς καταδίκη του προστατευτισμού

Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι G20 επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις και τονίζουν την ανάγκη συνεργασίας σε θέματα παγκόσμιου εμπορίου, πέραν της απαραίτητης μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους περί απόσυρσης από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Το σημερινό παγκόσμιο σύστημα εμπορικών συναλλαγών αντιμετωπίζει προβλήματα και χρειάζεται μεταρρύθμιση, τονίζουν οι G20 στο κοινό ανακοινωθέν τους, στο οποίο δεν κατέστη δυνατή μία αναφορά στον προστατευτισμό.
Μετά τις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής στο Μπουένος Άιρες (30/11 -1/12) οι G20 προειδοποιούν για τις γεωπολιτικές απειλές στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο, ανέλαβε επίσης τη δέσμευση να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Το πολυμερές εμπορικό σύστημα «δεν ανταποκρίνεται στους στόχους του και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης», αναφέρει το έγγραφο, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ σε συνάντηση τον Ιούνιο του 2019.
Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται μόνο μία αναφορά στην κλιματική αλλαγή και σημειώνεται, τόσο η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων όσο και η συνεχιζόμενη στήριξη των άλλων χωρών στη συμφωνία που αποσκοπεί στον περιορισμό των εκπομπών που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το ανακοινωθέν δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη βαθιά διαίρεση μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σημειώνει το Bloomberg.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαιρέτισε το ανακοινωθέν, ειδικότερα τις αναφορές στη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και τις αλλαγές στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Η ενσωμάτωση της διατύπωσης για να εξηγήσει την απόφαση του Trump να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, έγινε δεκτή και από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το ανακοινωθέν προέκυψε μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων όλο το εικοσιτετράωρο, παρέχοντας ένα μέτρο ανακούφισης σε αξιωματούχους που φοβούνταν να επαναληφθούν πρόσφατες συναντήσεις όπως κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, όταν δεν εκδόθηκε τελική δήλωση.

Συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ και άρση των εμποδίων στο εμπόριο

Όλοι οι ηγέτες της ομάδας των κρατών-μελών G20 συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου Donald Trump συμφώνησαν για την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου υπουργού των Οικονομικών Anton Siluanov νωρίτερα σήμερα (1/12/2018).
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει ακόμη συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών των G20 για την μείωση των εμποδίων στο εμπόριο

Καταδίκη του προστατευτισμού από τις BRICS


Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping και οι ηγέτες των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (BRICS) καταδίκασαν τον προστατευτισμό στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Αργεντινή, που επισκιάστηκε από την απειλή του Donald Trump για κλιμάκωση των δασμών στην Κίνα.
Ο Κινέζος πρόεδρος και οι άλλοι ηγέτες από την ομάδα των κορυφαίων αναδυόμενων οικονομιών BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – προχώρησαν σε κοινή δήλωση υπέρ του ανοιχτού διεθνούς εμπορίου και της ενίσχυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
«Το πνεύμα και οι κανόνες του ΠΟΕ αντιτίθενται σε μονομερή και προστατευτικά μέτρα», ανέφεραν. 
«Καλούμε όλα τα μέλη να αντιταχθούν σε τέτοια ασυμβίβαστα μέτρα από τον ΠΟΕ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους που ανέλαβαν στον Οργανισμό», τονίζουν.

Η συνάντηση Putin - Merkel

Πρωινό γεύμα εργασίας είχε σήμερα (1/12/2018) ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Αργεντινή.
O Putin ρώτησε τη Merkel για τα σχέδιά της, αναφορικά με την διάσκεψη των ηγετών των χωρών-μελών της ομάδας G20.
H Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται επίσης να έχει ολιγόωρη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump στο περιθώριο πάντα της διάσκεψης των G20. 

Η κρίσιμη συνάντηση Trump - Xi

Δεν πρόκειται για ένα διμερές θέμα αλλά για ένα ζήτημα οι εξελίξεις του οποίου θα επηρεάσουν –θετικά ή αρνητικά- την αμερικανική, την κινεζική και τελικά την παγκόσμια οικονομία.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιείται μετά την εκατέρωθεν επιβολή δασμών και αρκετές λεκτικές και όχι μόνο κόντρες, ακόμη και μέσω κοινωνικών δικτύων όπως το Twitter, ιδιαίτερα αγαπημένος τόπος για τον Αμερικανό πρόεδρο Trump.

«Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε μία καλή εξέλιξη με την Κίνα», έσπευσε να υποστηρίξει ο Donald Trump λίγο πριν προσγειωθεί το Μπουένος Άιρες, αλλά δεν είναι και πολλοί αυτοί που ενστερνίζονται την αισιοδοξία του.
Η κινεζική κρατική εφημερίδα China Daily σε δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι απίθανο να είναι μια ολοκληρωμένη λύση στο αδιέξοδο που οφείλεται σε «διαφορετικές απαιτήσεις και ημερήσιες διατάξεις».



Διχασμένοι οι αναλυτές

Οι οικονομολόγοι της UBS εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προκύψει τουλάχιστον ένα θετικό μήνυμα και να ανοίξει ένας δρόμος για επίλυση της όλης υπόθεσης κάποια στιγμή εντός του 2019.
Στον αντίποδα ομάδα οικονομολόγων της ING εκτιμά ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ μακριά και πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία, ιδιαίτερα όσο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα δεν μειώνεται σημαντικά.
Εξαιτίας της κόντρα ΗΠΑ – Κίνας η ING προχώρησε και σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου.
Σύμφωνα με την τράπεζα η αύξηση του διεθνούς εμπορίου θα φθάσει φέτος στο 2,6%, αλλά θα υποχωρήσει στο 1,3% το 2019, σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό της από το 2009 έως και σήμερα.
Η εκτίμηση βασίζεται σε εντατικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπου η Ουάσιγκτον αυξάνει τα τιμολόγια των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 25% τον Ιανουάριο από 10% τώρα και στη συνέχεια στοχεύει στα 267 δισ. δολάρια κινεζικών εξαγωγών που δεν υπόκεινται ήδη σε μέτρα.
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/trade%20deal%20with%20china.jpg?itok=Vb6ApsNF
Χωρίς αυτό, η παγκόσμια αύξηση του εμπορίου θα μπορούσε να παραμείνει αμετάβλητη στο 2,6%.
Ωστόσο, εάν ο Trump αποφασίσει επίσης να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στα αυτοκίνητα, η αύξηση αυτή θα μειωθεί στο 0,5% το επόμενο έτος, λέει η ING.
Ο Trump απειλεί εδώ και μήνες να επιβάλλει τιμολόγια στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ιδίως ευρωπαϊκής κατασκευής, αν και έχει υποσχεθεί να μην το πράξει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, υπάρξει κάποια πρόοδος στις συζητήσεις που έχει με τις δύο πλευρές.
 εποικοδομητική πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες με το ζευγάρι.

Οι οικονομολόγοι της Citi πιστεύουν ότι τα τιμολόγια θα ισχύουν για οχήματα αλλά όχι για εξαρτήματα αυτοκινήτων και το κύριο ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε, θα ανακοινωθούν και θα τεθούν σε εφαρμογή.
Tην εκτίμηση ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχιστούν και πως η συνάντηση του αμερικανού προέδρου D. Trump και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping στο περιθώριο της συνόδου της G20 δε θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των σχέσεων Ουάσιγκτον και Πεκίνου τονίζει η Goldman Sachs.
Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει τρία βασικά σενάρια για αυτά που αναμένει να λάβουν χώρα μετά τη συνάντηση Trump -  συμβαίνει μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο.

-Το πρώτο και πιο πιθανό σενάριο είναι η συνέχεια της τρέχουσας πορεία «κλιμάκωσης», με τους δασμούς να αυξάνονται στο 25% για όλες τις εισαγωγές που τελούν υπό καθεστώς δασμολόγησης και οι δασμοί θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές.
-Το δεύτερο σενάριο είναι μια «παύση», όπου οι υπάρχοντες δασμοί παραμένουν σε ισχύ, αλλά οι δύο πλευρές συμφωνούν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης.
-Το τρίτο σενάριο αφορά μια «συμφωνία», κάτι το οποίο η Goldman Sachs πιστεύει ότι είναι απίθανο να συμβεί βραχυπρόθεσμα και θα συνεπαγόταν μια πλήρη ανατροπή για τους τρέχοντες δασμούς.
Ο λόγος για τον οποίο η Goldman Sachs είναι αναμφισβήτητα απαισιόδοξη για το αποτέλεσμα, είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ των αμερικανών πολιτικών αξιωματούχων ότι η Κίνα έχει ωφεληθεί δυσανάλογα από τη διμερή οικονομική σχέση με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ουσιαστικά να τηρηθεί μια σκληρή στάση έναντι του Πεκίνου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης