Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη για τον χρυσό, λόγω σταθεροποίησης στο δολάριο - Στα 1.230,40 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Οριακά κέρδη για τον χρυσό, λόγω σταθεροποίησης στο δολάριο - Στα 1.230,40 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη μόλις 0,05% ή 60 σεντς στα 1.230,40 δολ. ανά ουγγιά
Με οριακά κέρδη έκλεισε σήμερα (29/11/2018) ο χρυσός, με το δολάριο να σταθεροποιείται μετά τις πιέσεις που δέχθηκε χθες, στον απόηχο της δήλωσης του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο «ουδέτερο» επίπεδο.
O Powell δήλωσε συγκεκριμένα ότι το τρέχον επιτόκιο είναι «μόλις» χαμηλότερο από ένα επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί «ουδέτερο» για την αμερικανική οικονομία -σε μια σημαντική αλλαγή στο ύφος του κεντρικού τραπεζίτη, σε σχέση με δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο μήνα.
Τότε, ο Powell είχε δηλώσει πως τα επιτόκια «απέχουν πολύ από το ουδέτερο επίπεδο», κάτι που είχε πυροδοτήσει ανησυχίες για μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ δεν«επέτρεψαν» στο δολάριο να ενδυναμωθεί σημαντικά.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης που παρακολουθεί η Federal Reserve (Fed) για τον πληθωρισμό κατέβασε ταχύτητα, καταγράφοντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE), εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1%, έναντι αύξησης 0,2% του Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, που ανήλθαν σε υψηλό έξι μηνών την περασμένη εβδομάδα, εγείροντας ανησυχίες για μια επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000 την εβδομάδα έως την 24η Νοεμβρίου 2018, στις 234.000 -το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου.
Αρνητικά παραμένουν τα στοιχεία και για την αμερικανική αγορά κατοικίας, καθώς τα εκκρεμή συμβόλαια για την αγορά κατοικιών κατέγραψαν πτώση για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο του 2018, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό τεσσάρων ετών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών (NAR) της χώρας, οι εκκρεμείς πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 102,1 μονάδες από 104,8 τον προηγούμενο μήνα.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη μόλις 0,05% ή 60 σεντς στα 1.230,40 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν οριακά στις 96,8 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,4% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, στο 1,2777 δολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Οι επενδυτές παραμένουν, εν τω μεταξύ, επιφυλακτικοί εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή, με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και την επικείμενη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία και τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, με τον πρώην δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, Michael Cohen, να δηλώνει ένοχος για ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με τον ρόλο του σε έργο real estate του Οργανισμού Trump στη Ρωσία, που σχετίζεται με την έρευνα που διεξάγεται για την εμπλοκή της Ρωσίας στις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
Ο Trump αρνήθηκε ότι εργάστηκε σε σχέδιο real estate στη Μόσχα, διαψεύδοντας τον Cohen.
Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγες ώρες αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενος την ουκρανική κρίση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης