Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρουφάκης: Οι προοδευτικοί Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν δράση – Οι κίνδυνοι

Βαρουφάκης: Οι προοδευτικοί Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν δράση – Οι κίνδυνοι
«Είναι μια εποχή που οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι τολμηροί και θαρραλέοι», υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης
Την ανάγκη να υπάρξει δράση από πλευράς των Ευρωπαίων που στηρίζουν τις δημοκρατικές αξίες της ηπείρου, αναλύει σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης.
Όπως τονίζει στο άρθρο του «παρά την ολοφάνερη σημασία του το Brexit είναι μόνο ένα παράπλευρο γεγονός εάν συγκριθεί με την καλυμμένη αλλά πιο σαφής προσπάθεια διάσπασης που λαμβάνει χώρα στην ΕΕ.
Το πολιτικό κέντρο δεν βρίσκεται μόνο στις χώρες-κλειδιά.
Ο εθνικισμός παρελαύνει σε παντού.
Ακόμη και οι φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκατέλειψαν στην πράξη όλα τα σχέδια για πραγματική ενοποίηση και όλο και περισσότερο παρασύρονται προς την επανεθνικοποίηση των τραπεζικών συστημάτων, του δημόσιου χρέους και της κοινωνικής πολιτικής. Με το Brexit στον Βορρά και με την εξάπλωση του ξενοφοβικού αντιευρωπαϊσμού στον Νότο από την ιταλική κυβέρνηση, η «ολοένα και πιο στενή ένωση» γίνεται ένα σύμβολο –φάρσα για την αποσύνδεση που έχει η πραγματικότητα από τη φαντασίωση που υπάρχει για το ποια είναι η ΕΕ.
Και η πολιτική έκλειψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel προσθέτει ώθηση σε αυτή τη δυναμική.
Ενώ τα περισσότερα μάτια βρίσκονται σε γεγονότα στο Λονδίνο και τη Ρώμη, η Γερμανία προσφέρει τις καλύτερες ενδείξεις για την αποδυναμωμένη κατάσταση της ΕΕ.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια παράδοξη κρίση.
Η ατμομηχανή της Ευρώπης διαθέτει πληθώρα χρημάτων.
Ένα αναπάντεχο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών προκαλεί τσουνάμι εισροών κεφαλαίων.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πλεονασματική.
Οι ξένες αποταμιεύσεις από όλη την Ευρώπη αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στις γερμανικές τράπεζες.
Τα γερμανικά νοικοκυριά εξοικονομούν.
Ακόμη και οι γερμανικές εταιρίες αυξάνουν τη ρευστότητά τους.
Γιατί λοιπόν δεν «κρατά» το πολιτικό κέντρο της Γερμανίας;
Γιατί η υποστήριξη στα μεγάλα κόμματα μειώνεται;
Γιατί η δυσαρέσκεια, η ξενοφοβία και η επισφάλεια είναι θριαμβεύουν;
Η απάντηση δεν είναι δύσκολο να διακριθεί: ο «βιότοπος» της Γερμανίας, η Ευρώπη, βρίσκεται σε μια βαθύτερη συστημική κρίση, με επιπτώσεις που φτάνουν βαθιά στη γερμανική κοινωνία και πλήττουν ολόκληρες περιοχές και κοινότητες.
Οι πολιτικές λιτότητας που δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα, σύντομα, επεκτάθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Η πολιτική εκτέλεσης πλεονασμάτων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια των περιόδων αποπληθωρισμού έχει οδηγήσει σε υποβιβασμό των υποδομών και επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών, που αντανακλάται στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία και στα υποβαθμισμένα σχολεία.
Οι επιπτώσεις από τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων στους ανθρώπους και τις πράσινες τεχνολογίες έχουν αφήσει την πλειοψηφία των Γερμανών να αισθάνονται παγιδευμένοι.
Από τότε που ξεκίνησε η κρίση του ευρώ, ένα τείχος χρημάτων έχει ενισχύσει τις τιμές των γερμανικών μετοχών, τις τιμές των κατοικιών στις μεγάλες πόλεις και την ανισότητα.
Πράγματι, το ήμισυ του πληθυσμού είναι όλο και πιο δύσκολο να τα βγάλει πέρα.
Η ρευστότητα κυριαρχεί, αλλά οι συνηθισμένοι Γερμανοί και οι επενδύσεις στο περιβάλλον μόλις παίρνουν λίγες σταγόνες.
Δεν πρέπει να εκπλαγούμε από την παράδοξη κρίση της Γερμανίας.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πλήρως αλληλένδετες, όπως και οι μοίρες των λαών τους.
Όπως είπε ο Χέγκελ, κανένας ευρωπαίος λαός δεν μπορεί να ευημερεί και να είναι ελεύθερος όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζονται στη μόνιμη κατάθλιψη που δημιουργεί η αιώνια λιτότητα.
Οι εσωτερικές υποτιμήσεις στις νότιες χώρες απέτυχαν να εξισορροπήσουν τις οικονομίες τους για τον απλό λόγο ότι, ενώ οι μισθοί και οι τιμές μειώθηκαν, λόγου χάρη, στην Ελλάδα και στην Ισπανία, το χρέος δεν μειώθηκε οδηγώντας τους ανθρώπους στη χρεοκοπία.
Για να διατηρήσει την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να προχωρήσει με τα αρνητικά επιτόκια και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Όμως, τα αρνητικά επιτόκια είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των γερμανικών συνταξιοδοτικών ταμείων, ενώ αυξήθηκε η ανισότητα στη Γερμανία.
Αυτός ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης, αρνητικών επιτοκίων, αυξανόμενης ανισότητας και αυξανόμενων ασυμμετριών εντός και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι η πραγματική αιτία του αυξανόμενου εθνικισμού.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πανικός της αποσύνθεσης είναι παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα ή σε μια Ιταλία που σήμερα κυβερνάται από ρατσιστές λαϊκιστές, αλλά και σε μια επικίνδυνα διαιρεμένη Γερμανία.
Η προϋπόθεση για τον τερματισμό της αποσύνθεσης της Ευρώπης είναι η απελευθέρωση εκατομμυρίων Γερμανών από μια επισφαλή ύπαρξη εν μέσω τεράστιου πλούτου.
Και η προϋπόθεση για την απελευθέρωσή τους είναι η εγκατάλειψη της ψευδούς πεποίθησης ότι η βόρεια Ευρώπη συγκρούεται με τη νότια Ευρώπη.
Η πραγματική μάχη λαμβάνει χώρα σε κάθε χώρα της ΕΕ.
Πρόκειται για μάχη μεταξύ προοδευτικών και αυταρχικών, είτε πρόκειται για την εγκαθίδρυση των οπαδών της λιτότητας είτε για τους εξεγερμένους ρατσιστές.
Αυτή είναι η πραγματική σύγκρουση που κρύβεται πίσω από την πρόσοψη της πολιτικής ταυτότητας και του ηθικού πανικού στους μετανάστες.
Όσοι από εμάς δραστηριοποιούμαστε στην οικοδόμηση ενός πανευρωπαϊκού προοδευτικού πολιτικού κινήματος πιστεύουμε ότι μόνο η διακρατικότητα σε δράση μπορεί να αντιμετωπίσει τις σεχταριστικές, εθνικιστικές αφηγήσεις.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει την ανάπτυξη μιας ενιαίας πανευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας και τη δημιουργία ενός ενιαίου διακρατικού εκλογικού οχήματος που θα «κατέβει» στις εκλογές της Ευρώπης βάσει αυτού του προγράμματος.
Ευτυχώς, αυτό δεν είναι πλέον μια θεωρητική προσπάθεια.
Το κίνημα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη 2025, DiEM25, έχει ήδη διατυπώσει μια τέτοια ατζέντα, ένα Πράσινο New Deal για την Ευρώπη και  δημιούργησε ένα τέτοιο διακρατικό εκλογικό σχηματισμό, την Ευρωπαϊκή Άνοιξη.
Τον Μάιο του 2019, όταν διεξάγονται οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Άνοιξη θα συμμετάσχει μέσω των εθνικών κομμάτων που έχουμε ιδρύσει ή μέσω των συμμαχιών μας σε ολόκληρη την ήπειρο.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Συνέλευση του γερμανικού μας κόμματος, Δημοκρατία στην Ευρώπη, με εξέλεξε για να ηγηθώ στη λίστα των υποψηφίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η υποψηφιότητά μου συμβολίζει το τέλος του διαχωρισμού μεταξύ Βορρά και Νότου και επισημαίνει τη νέα διακρατική πολιτική που είναι μοναδικά ικανή να σώσει τη δημοκρατία της Ευρώπης, τη γερμανική δημοκρατία και την ελληνική, ιταλική και γαλλική δημοκρατία.
Τους επόμενους μήνες, θα πραγματοποιήσω εκστρατεία στην Ελλάδα ως ηγέτη του ελληνικού μας κόμματος (MeRA25) που συμμετέχει στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας, στη Γερμανία ως υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Άνοιξης.
Όταν οι συνάδελφοί μου με ρωτούν γιατί τρέχω ταυτόχρονα στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας και στη Γερμανία ως υποψήφιος για να εκπροσωπώ Γερμανούς στις Βρυξέλλες, η απάντησή μου θα είναι: Επειδή η ευρωπαϊκή μας κρίση είναι μία, έστω και αν εκδηλώνεται διαφορετικά στην Ελλάδα και στη Γερμανία .
Και όταν οι Γερμανοί ψηφοφόροι με ρωτούν: «Γιατί είσαστε, Έλληνας, που ζητάτε την ψήφο μας εδώ στη Γερμανία για να μας εκπροσωπήσετε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;», η απάντησή μου θα είναι: Επειδή οι πολιτικές που στερούν τόσους πολλούς Γερμανούς την ελπίδα δοκιμάστηκαν αρχικά και δοκιμάστηκε στο εργαστήριο που ήταν η Ελλάδα.
Είναι μια εποχή που οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι τολμηροί, θαρραλέοι και έτοιμοι να κάνουν ό,τι οι πρωτοπόροι μας δεν κατάφεραν να επιτύχουν στη δεκαετία του 1930: να πιέσουν τη διεθνική δημοκρατική πολιτική στην υπηρεσία του προοδευτικού ευρωπαϊσμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης