Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σ. Αραβία: Η αγορά πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί το 2019 - Πιθανή η επίτευξη συμφωνίας κατά την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ

Σ. Αραβία: Η αγορά πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί το 2019 - Πιθανή η επίτευξη συμφωνίας κατά την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, τόνισε ότι απαιτείται συνεργασία από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ
Την εκτίμησή του ότι το 2019 θα αποδειχθεί ένα έτος σταθερότητας για την αγορά πετρελαίου εξέφρασε σήμερα (28/11) ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα προχωρήσουν σε συμφωνία για τη σταθεροποίηση της αγοράς την επόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο Σαουδάραβας υπουργός, στον απόηχο της συνάντησης που είχε με τον Νιγηριανό ομόλογό του, Emmanuel Ibe Kachikwu, δήλωσε ότι οι δύο χώρες προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι οι μεταξύ τους συνομιλίες είναι «σημαντικές» ενόψει της συνεδρίασης.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει επίτευξη λύσης για την σταθεροποίηση της αγοράς και είμαι σίγουρος ότι το 2019 θα είναι ένα έτος κατά το οποίο η αγορά πετρελαίου θα είναι σταθερή», σχολίασε ο Khalid Al-Falih, διευρκίνίζοντας ωστόσο ότι «απαιτείται συνεργασία από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ».
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του ότι «οι συναντήσεις γύρω από την τρέχουσα χρονική περίοδο θα οδηγήσουν σε μία συναίνεση μεταξύ του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+ για τη σταθεροποίηση της αγοράς», ενώ κατέστησε σαφές ότι «ο ΟΠΕΚ είναι ένα ανεξάρτητο σώμα το οποίο δε λειτουργεί υπό εξωτερικές πιέσεις».
Παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ θα επικεντρωθούν γύρω από τα αποθέματα και την προσφορά», καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στο κομμάτι της ζήτησης.
«Η Σαουδική Αραβία δε μπορεί και δεν πρόκεται να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου μόνη της», τόνισε ο Khalid Al-Falih, προσθέτοντας παράλληλα ότι «ο ΟΠΕΚ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, αλλά μόνο σαν ομάδα».
Από την πλευρά του, ο Νιγηριανός υπουργός υποστήριξε τις απόψεις του Σαουδάραβα ομολόγου του, σημειώνοντας ότι οι χώρες οτυ ΟΠΕΚ+ θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιήσουν τις τιμές του πετρελαίου.
«Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε της εξαίρεση της Νιγηρίας από οποιαδήποτε συμφωνία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Kachikwu, διευκρινίζοντας ότι «από την τελευταία εξαίρεση, η Νιγηρία έχει αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου».
Ωστόσο, ο κ. Kachikwu κατέστησε σαφές ότι η Νιγηρία είναι «ιδιαίτερα αφοσιωμένη στη συνεργασία με τον ΟΠΕΚ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης