Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχεται καταιγίδα στις ελληνικές τράπεζες – Aγωνία σε ΤτΕ, κυβέρνηση για να αποτραπεί η επαπειλούμενη κρατικοποίηση

Έρχεται καταιγίδα στις ελληνικές τράπεζες – Aγωνία σε ΤτΕ, κυβέρνηση για να αποτραπεί η επαπειλούμενη κρατικοποίηση
Γιατί οι τράπεζες και οι διοικήσεις αγωνιούν τόσο πολύ, η κυβέρνηση αγωνιά για τις τράπεζες, η εποπτική αρχή αγωνιά για τις τράπεζες;
Έρχεται καταιγίδα στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν δει κανείς με μεγάλη ψυχραιμία την μεγάλη εικόνα των τραπεζών και ξεφύγει από την ψευδεπίγραφη παγίδα των short ή του MSCI θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί έχουν καταρρεύσει οι μετοχές των τραπεζών.
Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα με περιουσία (ενεργητικό και παθητικό 237 δισεκ. και 27 δισεκ. κεφάλαια ή 25 δισεκ. tangible book) έχει χρηματιστηριακή αξία 4 δισεκ. ευρώ.
Τα περί short ή MSCI είναι απλά προσχηματικά επιχειρήματα που δεν δικαιολογούν το μέγεθος της καταστροφής.
Όχι δεν μπορεί 66 εκατ short θέσεις να έχουν οδηγήσει στην χρηματιστηριακή κατάρρευση ένα κλάδο με 237 δισεκ. περιουσία.
Όχι δεν μπορεί 100-150 εκατ ευρώ εκροές στον MSCI Greece να έχουν οδηγήσει σε χρηματιστηριακή κατάρρευση τις ελληνικές τράπεζες.
Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο.
Η Πειραιώς η οποία έχει βρεθεί στην πιο δυσμενή θέση μια τράπεζα με 6,6 δισεκ. core tier 1 κεφάλαια έχει χρηματιστηριακή αξία 393 εκατ αυτό σημαίνει ότι η αγορά πιστεύει ότι η Πειραιώς κεφαλαιακά έχει καταρρεύσει.
Η Εθνική που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος έχει 5,8 δισεκ. κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία 850 εκατ η αγορά πιστεύει ότι και η Εθνική έχει κεφαλαιακό πρόβλημα.
Στην ίδια κατάσταση και η Eurobank η οποία με το deal της Grivalia κέρδισε χρόνο και εμφανίζει 5,33 δισεκ. καθαρά κεφάλαια.
Όμως ποια είναι η βασική ανησυχία, τι συμβαίνει πραγματικά και οι τράπεζες έχουν καταρρεύσει χρηματιστηριακά;
Ποια είναι αυτή η καταιγίδα που έρχεται στις ελληνικές τράπεζες;
Γιατί ξαφνικά το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος των τραπεζών και ενώ οι τράπεζες έχουν υποβάλλει νέους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των NPEs των προβληματικών δανείων σπεύδει να παρουσιάσει συλλογική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια;
Γιατί ξαφνικά η ΤτΕ ως εποπτική αρχή των τραπεζών και ενώ οι τράπεζες έχουν υποβάλλει νέους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των NPEs σπεύδει να παρουσιάσει συλλογική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια με το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση;
Γιατί ξαφνικά τέτοιο άγχος, τέτοια αγωνία;
Και επίσης γιατί η Eurobank αναζητούσε λύσεις στο πρόβλημα ήδη από τον Ιούνιο του 2018 και γιατί η διοίκηση δήλωνε ότι δεν θα κάνει αύξηση κεφαλαίου έως το 2021 και τελικώς υλοποιεί ΑΜΚ 900 εκατ σε είδος;
Γιατί οι τράπεζες και οι διοικήσεις αγωνιούν τόσο πολύ, η κυβέρνηση αγωνιά για τις τράπεζες, η εποπτική αρχή αγωνιά για τις τράπεζες;

Ποια είναι η καταιγίδα και πως μπορεί να αποτραπεί;

Η μεγάλη καταιγίδα ονομάζεται κρατικοποίηση.
Το σχέδιο κρατικοποίησης έχει εξεταστεί από όλους και όλοι προσπαθούν να το αποτρέψουν
1)Γιατί θα περάσει το μήνυμα της εθνικής αποτυχίας
2)Γιατί θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει την ώρα που διατρανώνει ότι έχει πετύχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια
3)Η ΤτΕ θα φανεί ως εποπτική αρχή ότι έχει αποτύχει
4)Ο SSM θα αποδειχθεί επίσης ότι έχει αποτύχει
5)Οι ιδιώτες μέτοχοι θα καταστραφούν – οι ήδη κατεστραμμένοι ιδιώτες μέτοχοι έχουν μηδενιστεί.
Στην Πειραιώς ο Paulson έχει επενδύσει συνολικά 500 εκατ και 235 εκατ στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση και η αξία αυτής της επένδυσης σήμερα είναι 36 εκατ ευρώ δηλαδή εμφανίζει ζημία 93%.
Αυτό σημαίνει καταστροφή.

Τι σημαίνει κρατικοποίηση;

Η αλήθεια είναι ότι το βασικό πρόβλημα σήμερα των τραπεζών είναι ότι δεν μπορούν να βρουν κεφάλαια.
Η Eurobank η οποία προέβη σε μια στρατηγική κίνηση κέρδισε τουλάχιστον 1 χρόνο με την Grivalia αλλά το Fairfax που θα ελέγχει το 33% της νέας τράπεζας δεν έβαλε νέα κεφάλαια στην Eurobank, απλά θυσίασε την Grivalia για να υποστηρίξει την Eurobank.
Έτσι η Eurobank απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρατικοποίησης.
Η Πειραιώς όμως αλλά και η Εθνική δεν απομακρύνονται από τον κίνδυνο κρατικοποίησης αντιθέτως όλο και τον πλησιάζουν αυτό τον κίνδυνο…ο οποίος όμως ίσως να αποδειχθεί σωτήρια λύση.
Μια σωτήρια επικίνδυνη λύση.
Η αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από ιδιωτικά κεφάλαια είναι γεγονός.
Μόνο το ελληνικό κράτος μπορεί να προσφέρει κεφάλαια και όπως απέδειξε έμμεσα η ΤτΕ και άμεσα η Eurobank (για 7 δισεκ. NPEs θα δαπανήσει 1,2 δισεκ. κεφάλαια) οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ έως 8-9 δισεκ. ευρώ.
Μόνο όμως το ελληνικό κράτος μπορεί να δώσει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Όμως η καταιγίδα σχετίζεται με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η κρατική χρηματοδότηση αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται state aid (κρατική χρηματοδότηση).
Η ΕΕ, ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών, οι δανειστές κ.α. παθαίνουν αναφυλαξία στο άκουσμα κρατικοποίησης ή κρατικών κεφαλαίων.
Οι κανόνες ορίζουν ότι για να μπορέσει το κράτος να δώσει κεφάλαια σε μια τράπεζα που είναι βιώσιμη δηλαδή έχει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας, όπως έχουν σήμερα όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα….θα πρέπει οι ιδιώτες μέτοχοι να υποστούν ζημία είτε μέσω ομολόγων είτε μέσω απίσχνασης – dilution των μετοχών.
Ταυτόχρονα οι διοικήσεις όταν λαμβάνουν κρατικά κεφάλαια υποχρεούνται σε γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης restructuring plan και σε ορισμένες περιπτώσεις και αντικαταστάσεις διοικήσεων.

Οι επιλογές κρατικοποίησης

Στην μια επιλογή κάποιες ελληνικές τράπεζες καταλήγουν σε συμφωνία με το κράτος και εκδίδουν ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές COCOS που καλύπτει εξολοκλήρου το ελληνικό κράτος.
Επειδή θεωρείται κρατική βοήθεια π.χ. η Πειραιώς ένα εξέδιδε 2 δισεκ. cocos που θα κάλυπτε το ελληνικό κράτος τότε τα ήδη υπάρχοντα cocos της Πειραιώς 2 δισεκ. θα μετατρέπονταν υποχρεωτικά σε μετοχές και το ΤΧΣ από 26% θα βρισκόταν στο 58%.
Στην Εθνική η έκδοση cocos είναι πιο απλή μεν αλλά πρέπει οι ιδιώτες μέτοχοι να υποστούν κάποιας μορφής ζημία.
Το ΤΧΣ ελέγχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας.
Πέραν των cocos η άλλη λύση είναι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καθολικό dilution των ιδιωτών μετόχων, οι ιδιώτες μέτοχοι θα αφανίζονταν.

Όλοι αγωνιούν για το μέλλον και απεύχονται την κρατικοποίηση

Όλοι αγωνιούν.
Μέχρι και η Eurobank αγωνιούσε μέχρι πρόσφατα γιατί εάν δεν είχε την λύση της Grivalia ή το Fairfax ο βασικός μέτοχος θα έπρεπε να επενδύσει νέα κεφάλαια ή να πάρει κρατικά κεφάλαια.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι το Ιταλικό μοντέλο του ΤΧΣ για την μείωση των προβληματικών δανείων ή της ΤτΕ με το DTC έχει αυτό τον στόχο να αποτρέψει την κρατικοποίηση ή την επαπειλούμενη κρατικοποίηση των τραπεζών.

Υποσημείωση

Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που ανέρχεται σε 15 δισεκ σε σύνολο 25 δισεκ. tangible book κεφαλαίων αποτελεί λογιστικό κεφάλαιο.
Αυτό πρέπει να μειωθεί δραστικά στο μισό.
Ενώ η πρόταση της ΤτΕ μειώνει στο μισό το DTC μειώνει ταυτόχρονα τα κεφάλαια.
Το ζήτημα είναι πως θα μειωθεί 50% το DTC χωρίς μείωση των κεφαλαίων.
Η Eurobank βρήκε μια λύση.
Οι άλλες τράπεζες τι λύση έχουν;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης