Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η έλλειψη ρευστότητας θα πλήξει αγορές και οικονομίες το 2019

Morgan Stanley: Η έλλειψη ρευστότητας θα πλήξει αγορές και οικονομίες το 2019
Bear market σε αρκετές αγορές για το 2019 αναμένει η Morgan Stanley
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του 2019 θα είναι, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, μία κατάσταση η οποία αναμένεται ότι θα πλήξει τόσο τις αγορές όσο και τις οικονομίες.
Η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι η ρευστότητα δεν ήταν άπλετη ούτε το 2018, αλλά εκτιμά ότι η μείωσή της θα επιταχυνθεί, κυρίως στις ΗΠΑ.

Κλασσικό παράδειγμα αυτής της έλλειψης ρευστότητας που χαρακτήρισε τις πιστωτικές αγορές το 2018 ήταν το spread (δηλαδή η διαφορά απόδοσης) μεταξύ των αμερικανικών ομολόγων Investment Grade, των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών και των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley υπάρχουν δύο λόγοι ανησυχίας:

1. Η απόσυρση ρευστότητας θα επιταχυνθεί το 2019 και
2. Σε πλήρη αντίθεση με το 2018 αυτό θα συμβεί ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας υποχωρεί.

Ταυτόχρονα οι αναλυτές της Morgan Stanley εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Εκτιμούν ότι η ανάπτυξη από 3,1% που θα φθάσει το 2018 θα προσγειωθεί στο 1,7% το 2019, ενώ ανάλογη πορεία θα ακολουθήσει και η παγκόσμια ανάπτυξη.

Επίσης η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι οι παραπάνω αρνητικές συνθήκες, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, θα πλήξουν σημαντικά την εταιρική κερδοφορία.

Ουσιαστικά και η Morgan Stanley, όπως και άλλοι επενδυτικοί όμιλοι, υποστηρίζει ότι η αγορά πιστώσεων θα βρεθεί σε bear market το 2019, γεγονός που πέραν όλων των άλλων θα οδηγήσει σε αρκετές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και πιθανώς να αυξήσει και το ενδεχόμενο χρεοκοπιών.

Επιπρόσθετα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο και ύφεσης, καθώς οι περισσότερες bear market μέχρι σήμερα έχουν ακολουθηθεί από περιόδους ύφεσης.



    www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης