Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

CNN: Γιατί θα κλιμακωθεί περαιτέρω ο μέχρι σήμερα κρυφός πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας

CNN: Γιατί θα κλιμακωθεί περαιτέρω ο μέχρι σήμερα κρυφός πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας
Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο εδώ και 4,5 χρόνια, υποστηρίζει το CNN.com
Ως ένα πόλεμο που παραμένει κρυφός εδώ και τέσσερα χρόνια χαρακτηρίζει τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας το CNN.com, υποστηρίζοντας ότι «τώρα που ήρθε στο φως» είναι δύσκολο να υπολογιστεί η εξέλιξή του.
Σύμφωνα με το άρθρο του αμερικανικού δικτύου η μάχη 4,5 ετών για την ανατολική Ουκρανία έχει στοιχήσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, έχει ισοπεδώσει την ουκρανική οικονομία και η Ρωσία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά κυρώσεων.
Τώρα, η επί το πλείστον κρυμμένη σύγκρουση μεταξύ δύο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών απειλεί να μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο.
Την Κυριακή 25/11, η Ρωσία κατέλαβε τρία ουκρανικά ναυτικά πλοία και κράτησε 24 ναυτικούς σε μια στρατηγική πλωτή οδό που συνδέει την Αζοφική Θάλασσα με τη Μαύρη Θάλασσα.
Το Κίεβο απάντησε επιβάλλοντας 30 ημέρες στρατιωτικού νόμου και ο Ουκρανός πρόεδρος Poroshenko προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει ρωσική εισβολή στη χώρα του.
«Τα στοιχεία δείχνουν μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή μιας χερσαίας επιχείρησης κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο Poroshenko, ζητώντας λήψη μέτρων και προσέθεσε ότι «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για μία εισβολή».
Άραγε ο πόλεμος είναι προ των πυλών, αναρωτιέται το CNN.com;
Σύμφωνα με το πρακτορείο οι δύο χώρες βρίσκονται, ήδη, σε έναν ακήρυχτο πόλεμο.
Τα στρατεύματα του Κιέβου μάχονται εναντίον των αυτονομιστών της Ρωσίας στην ανατολική περιοχή του Donbas.
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.
Όμως η Ρωσία έχει κατορθώσει να μετατρέψει τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία σε μία τοπική και όχι σε μία διεθνή υπόθεση.
Την Κυριακή, η σύγκρουση επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς τα ουκρανικά και τα ρωσικά πλοία έκαναν μια ανοιχτή σύγκρουση στη θάλασσα.
Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν το περιστατικό ως μία νόμιμη υπεράσπιση ενάντια σε μια εισβολή στα χωρικά ύδατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Ουκρανία προκαλεί τη Ρωσία.
Οι αρχές της Ουκρανίας λένε ότι οι Ρώσοι σκόπιμα προσπαθούσαν να προκαλέσουν μια στρατιωτική αντίδραση, δείχνοντας την έντονη ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων στο περιστατικό.
Χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι έχει στο μυαλό του ο Putin, συνεχίζει το CNN.com, δεν είναι πάντως δύσκολο να καταλάβει κάποιος γιατί η Ουκρανία αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση ως «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης στη θάλασσα του Αζόφ.
Είναι ένας οικονομικός αγωγός για την Ουκρανία, αλλά εξίσου σημαντικός, είναι ένας πιθανός σύνδεσμος μεταξύ των δύο «πλευρών» της Κριμαίας.
Σε μια ανάλυση του 2015, ο Steven Pifer, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, παρατήρησε ότι η Μαριούπολη ήταν μέρος μιας πιθανής «γέφυρας» στην Κριμαία.
Την κατάσταση μπορεί, όμως, να καταστήσει πιο περίπλοκη το γεγονός ότι στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθούν εκλογές στις αρχές του 2019.
Ο Poroshenko υστερεί στις δημοσκοπήσεις και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πιθανότερο να κλιμακωθεί και όχι να ημερήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης