Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Guardian: Αντιμέτωποι με έναν δύσκολο χειμώνα οι πρόσφυγες στην Ελλάδα – Μεγάλες ευθύνες στον Καμμένο

Guardian: Αντιμέτωποι με έναν δύσκολο χειμώνα οι πρόσφυγες στην Ελλάδα – Μεγάλες ευθύνες στον Καμμένο
Το άρθρο του Guardian για το προσφυγικό στην Ελλάδα
Οι προνοιακές δομές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα έχουν πληγεί από τις περικοπές στον δημόσιο τομέα που επιβλήθηκαν από τα προγράμματα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς πλησιάζει ένας δύσκολος χειμώνας για αυτούς που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας, αναφέρει σε άρθρο του ο «Guardian».
Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγορούν το σύστημα ασύλου της Ευρώπης για τις συνθήκες στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες είναι αποκλεισμένοι σε άθλια «στρατόπεδα» που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη σωματική και πνευματική υγεία των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Αθήνα τόνισε ότι η πολιτική της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ήταν «απολύτως νόμιμη», αλλά οδήγησε σε ακούσιες συνέπειες για τη μετανάστευση.
«Είναι μία κατάσταση που έχει επηρεαστεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τα μέτρα ελέγχου των δημοσίων δαπανών.
Οπότε έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση επείγοντος στα νησιά και την ενδοχώρα, με το κράτος να μην είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να ανταποκριθεί» επεσήμανε ο Philippe Leclerc.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι συγκλονισμένοι από τα κέντρα φιλοξενίας, ειδικά στη Σάμο, όπου 4.000 άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, έξι φορές πάνω από τη χωρητικότητά του.
Οι άνθρωποι στα κέντρα κάποιες φορές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν χαλασμένες τουαλέτες και ντους, γεγονός που τους αναγκάζει να ζουν δίπλα σε λύματα.
Μετανάστες ζουν μαζί με φίδια και αρουραίους, που έλκονται από τα συγκεντρωμένα σκουπίδια.
«Αυτή υποτίθεται πως είναι η πιο πλούσια και πολιτισμένη ήπειρος στον κόσμο» είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld.
«Αυτό συμβαίνει κάτω από τη μύτη μας».
Αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι ελληνικά υπουργεία δεν είναι σε θέση να συντονίσουν τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων για να βοηθήσουν τους αιτούντες άσυλο: η ΕΕ έχει διαθέσει 1,6 δισεκ. ευρώ από το 2015 και τουλάχιστον 554 εκατ. από αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τι ελληνικές Αρχές.
Οι Βρυξέλλες υποπτεύονται ότι το υπουργείο Άμυνας, του οποίου ηγείται ο Πάνος Καμμένος, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα τις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) επιβεβαίωσε ότι «έχει ανοίξει έρευνα σχετικά με φερόμενες ανωμαλίες στη διαχείριση των κοινοτικών παροχών για τη διατροφή των προσφύγων» χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για μία ενδεχόμενη αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα. Ήδη η χώρα είναι το καταφύγιο 67,100 προσφύγων και μεταναστών και έχει υποστεί την αιφνίδια αύξηση του κύματος εισροών από τη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία. «Αυτό προσθέτει πίεση στην Ελλάδα» τόνισε ο Krzysztof Borowski της συνοριακής δύναμης Frontex.
Οι περισσότεροι που αποτολμούν το επικίνδυνο πέρασμα του Έβρου είναι Τούρκοι που αναζητούν πολιτικό άσυλο. Οι αριθμοί έχουν τριπλασιαστεί (από 6,500 την περασμένη χρονιά σε 18,700) με Σύριους και Ιρακινούς να έχουν προστεθεί στις ροές, καθώς έχει γίνει γνωστό ότι τα χερσαία σύνορα είναι ευκολότερο να τα διασχίσει κάποιος.
Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για μία νέα κρίση, καθώς η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσβάσταχτο βάρος στους ώμους της.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι διακινητές ανθρώπων, γνωρίζοντας τις αδυναμίες του συστήματος, προωθούν όλο και περισσότερους μετανάστες στην Ελλάδα.
Η Sophie in ‘t Veld τονίζει ότι είναι λάθος να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα αλλά ότι για την κατάσταση «φταίει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ανεπάρκειες του συστήματος χορήγησης ασύλου».

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης