Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απειλές Erdogan: Πηγή κινδύνου Ελλάδα, Κύπρος - Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω - Η απάντηση του ΥΠΕΞ

tags :
Νέες απειλές Erdogan: Πηγή κινδύνου Ελλάδα, Κύπρος - Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω - Η απάντηση του ΥΠΕΞ
Θα ασκήσουμε τα δικαιώματα μας βάσει του Διεθνούς Δικαίου σε Αιγαίο και Κυπριακό είπε ο Erdogan
(upd) Νέες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εκτόξευσε σήμερα Τετάρτη 27/11 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος και με αφορμή τις εξορύξεις υδρογανανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, διεμήνυσε με κατηγορηματικό τρόπο πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω όσον αφορά τα συμφέροντα της στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
O Erdogan παραμένει πιστός στη ρητορική της έντασης έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, στην προσπάθειά του να διεκδικήσει μερίδιο στις εξορύξεις φυσικού αερίου στην περιοχή.

Σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματος του όπου ανακοίνωσε τους υποψήφιους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου του 2019, ο Erdogan υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα της όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Κυπριακό.
«Η Ελλάδα, με μερικά κράτη της ΕΕ από πίσω της και η απερίσκεπτη συμπεριφορά της νότιας Κύπρου, η οποία κινήθηκε μαζί τους, έχουν εξελιχθεί σε μια πηγή απειλής και κινδύνου, πρώτα από όλα για τις ίδιες.
Δεν θα τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν οικονομική και πολιτική κυριαρχία» υποστήριξε ο Erdogan αναφερόμενος στις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Ο Erdogan αναφέρθηκε και στο θέμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων από την πλευρά της Ελλάδας στο Αιγαίο.
«Δεν πρόκειται να το ανεχθούμε.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε παραχωρήσεις από τις θέσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο ή σε άλλες περιοχές» υποστήριξε ο Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο επεισόδιο Ρωσίας – Ουκρανίας, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία θέλει η Μαύρη Θάλασσα να είναι θάλασσα ειρήνης ενώ απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να λύσουν μέσω του διαλόγου τις διαφορές τους.
«Θα ήμασταν ευτυχείς αν βλέπαμε τη Ρωσία και την Ουκρανία να στέκονται η μια δίπλα στην άλλη απέναντι στις σοβαρές παγκόσμιες απειλές» είπε ο Erdogan.

ΥΠΕΞ για δηλώσεις Erdogan: Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα – Δεν παρασυρόμαστε

Απάντηση στις σημερινές προκλήσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος χαρακτήρισε πηγή κινδύνου την Ελλάδα και την Κύπρο και διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στα δικαιώματα της σε Αιγαίο και Κύπρο, έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την επιθετική ρητορική της Άγκυρας.
«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος.
Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.
Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας.
Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης