Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Προ των πυλών η τελική μάχη για την Idlib - Τί σχεδιάζουν Putin - Assad

tags :
Strategic Culture: Προ των πυλών η τελική μάχη για την Idlib - Τί σχεδιάζουν Putin - Assad
Strategic Culture: Προ των πυλών η τελική μάχη για την Idlib
Η κατάσταση στη Συρία είναι αυτή της «παγωμένης σύγκρουσης», μετά τις συμφωνίες που έγιναν μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που δημιουργήθηκε γύρω από την Idlib αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Εκτός από ορισμένες σποραδικές τρομοκρατικές επιθέσεις, η εκεχειρία φαίνεται να τηρείται  τις τελευταίες εβδομάδες, παρόλο που έχει καταστεί σαφές σε όλους ποιο είναι το επόμενο βήμα για την επαρχία.
Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) ασχολήθηκε με την εξάλειψη του Daesh στο νότιο τμήμα της Συρίας τις τελευταίες εβδομάδες, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στην εξασφάλιση όλων των περιοχών που έχουν απελευθερωθεί από τον έλεγχο της τρομοκρατίας αλλά εξακολουθούν να είναι ευάλωτες στις σποραδικές επιθέσεις, όπως συνέβη στη Sweida στα τέλη Ιουλίου του 2018. Σε αυτό το περιστατικό, υπήρχαν δεκάδες θύματα και πολυάριθμοι απαχθέντες που παρέμειναν στα χέρια της Daesh εδώ και μήνες. Αυτό οδήγησε τον συριακό πληθυσμό σε γειτονικές περιοχές να φωνάξει για προστασία, αναγκάζοντας τo Συριακό Αραβικό Στρατό να προβεί σε αντιτρομοκρατική εκστρατεία που διεξάγεται από τον Αύγουστο.
Αυτή η προσπάθεια του Συριακού Αραβικού Στρατού επιβραδύνθηκε εν μέρει λόγω των επακόλουθων γεγονότων, με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Erdogan και του Putin για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην επαρχία Idlib.
Από τις 15 Οκτωβρίου, μια περιοχή που εκτείνεται 20 χιλιόμετρα και φυλάσσεται από τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα εγγυάται ένα διαχωρισμό μεταξύ του SAA και των τρομοκρατικών ομάδων στην επαρχία.
Οι προσπάθειες της Ρωσίας και της Συρίας έχουν κινηθεί σε δύο πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Ενώ η Μόσχα προμηθεύει τη Δαμασκό με νέο εξοπλισμό για την προετοιμασία για την μελλοντική πρόοδο στο Idlib, ο Putin  συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες να προσελκύσει  περισσότερους από τους εχθρούς της Συρίας πιο κοντά στον άξονα Ρωσίας-Ιράν-Συρίας.
Η συνάντηση που προκάλεσε την δημιουργία της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης περιλάμβανε το γάλλο πρόεδρο Macron και τη γερμανίδα καγκελάριο Merkel. Macron και  Merkel είχαν μια διέξοδο από τη συριακή διαμάχη, αποσυνδέοντας τους εαυτούς τους από την πολεμική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
Η πρόθεση είναι να προωθηθεί το Παρίσι και το Βερολίνο προς την ίδια κατεύθυνση όπως και το Κατάρ, η Τουρκία και η Ιορδανία.
Βεβαίως, αυτές δεν είναι χώρες που θεωρούνται φίλοι της Δαμασκού.
Αντίθετα, είναι χώρες με τις οποίες πρέπει να αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος για την προώθηση κοινών διπλωματικών συμφερόντων.
Η Μόσχα έχει συχνά βρει τη δυνατότητα να καταλήξει σε συμφωνία ή να ξεκινήσει μη δημοσιευμένες διαπραγματεύσεις με καθεμία από αυτές τις χώρες.
Ο Erdogan φαίνεται να προτιμά μια συμφωνία με τον Putin αντί να περιμένει την απελευθέρωση του Idlib από την SAA, επιτρέποντας έτσι την αναβολή της φυσικής κατάληξης του πολέμου που θα τον βρει νικημένο.
Ταυτόχρονα, ο Erdogan θέλει να επικεντρωθεί στους Κούρδους προκειμένου να εξασφαλίσει τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας που ελέγχονται από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας και να αποτρέψει οποιαδήποτε διαίρεση της συριακής επικράτειας που θα ευνοούσε άλλα κόμματα.
Η Ιορδανία άνοιξε ακόμη και τα σύνορα με τη Συρία, που φαίνεται να είναι η πρώτη χώρα σε αντιπαράθεση με τη Δαμασκό, η οποία τώρα αναλαμβάνει πρακτικά βήματα για την αποκατάσταση των σχέσεων τους.
Η περίπτωση της συμμετοχής των δύο ευρωπαϊκών χωρών στη σύνοδο κορυφής με τον Erodgan και τον Putin είναι πιο περίπλοκη.
Η διχοτόμηση μεταξύ της Ουάσινγκτον και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι ευρεία και καλά τεκμηριωμένη, ακόμα περισσότερο μετά από τα γεγονότα στο Παρίσι που εορτάζουν το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Macron και Trump φαίνεται να αποκλίνουν περαιτέρω όσον αφορά την πολιτική και την ιδεολογία, ενώ το Trump και η Merkel είχαν πάντα τις διαφορές τους.
Οι επιλογές του Trump στη Μέση Ανατολή, μετά τις καταστρεπτικές ενέργειες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, σηματοδότησαν μια βαθιά διαφορά και δυσπιστία με τους ευρωπαίους συμμάχους.
Macron και Merkel έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τους πρόσφυγες που προέρχονται από περιοχές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που καταστράφηκαν από πολέμους που διεξήχθησαν από τις ΗΠΑ.
Αυτή η αργή διπλωματική προσέγγιση επιταχύνθηκε εξαιτίας της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους ηλεκτρονικής επιτήρησης από το Ισραήλ.
Η ανάγκη αποφυγής άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Τελ Αβίβ επέτρεψε στις ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις να αναπτύξουν στη Συρία ένα προηγμένο μοντέλο του S-300, επιπλέον των υφιστάμενων συστημάτων S-300/400 στο έδαφος.
Η παρουσία αυτών των προηγμένων συστημάτων και οι απειλές της Μόσχας για τη χρήση τους μαζί με τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα καταστροφής ενός F-35 από τα σοβιετικά συστήματα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 ανάγκασαν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του λατά της Συρίας.
Αυτή η κατάσταση συνέβαλε στη δημιουργία μιας «παγωμένης» σύγκρουσης στη Συρία.
Μαζί με τη συμφωνία του Idlib, αυτό δίνει στον SAA αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί, να ανασυγκροτηθεί και να λάβει προμήθειες που απαιτούνται για μελλοντικές εκστρατείες.
Η τρέχουσα εκεχειρία είναι μια στρατηγική παύση που έχει όλη την εμφάνιση αυτού που συνέβη στο παρελθόν στις επαρχίες Homs και Aleppo.
Η ανάγκη απελευθέρωσης του Idlib από τρομοκράτες πηγαίνει χέρι-χέρι με την υπόσχεση του Assad και της κυβέρνησης της Δαμασκού να ελευθερώσει κάθε σπιθαμή της Συρίας από τους τρομοκράτες.
Οι διπλωματικές προσπάθειες της Μόσχας χρησιμεύουν για να προετοιμάσουν το έδαφος για αυτό που θα συμβεί τους επόμενους μήνες, με την SAA να προχωρήσει στην Idlib.
Υπό αυτή την έννοια, η ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων στη Συρία χρησιμεύει ως αποτρεπτικό μέσο έναντι πιθανών αντιδράσεων από χώρες όπως το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανυπόμονες να υπερασπιστούν τους τζιχάντιστές τους, αλλά συνεχίζουν να έχουν ελάχιστη επιρροή στο έδαφος.
Συνεπώς, οι κινήσεις της Ρωσίας και της Συρίας φαίνονται να προετοιμάζονται για τη μάχη για το Idlib, να είναι το μακρύτερο και το πιο δύσκολο ακόμα. Η απελευθέρωση της επαρχίας είναι αναπόφευκτη, αλλά απαιτεί όλη την αναγκαία πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική προετοιμασία για να εξασφαλιστεί η επιτυχία και να περιοριστεί η πιθανή κλιμάκωση.
Όπως συμβαίνει συχνά, η Μόσχα και οι σύμμαχοί της αντιμετωπίζουν σύνθετα ζητήματα με απλές και ρεαλιστικές λύσεις, προσφέροντας στρατηγικές εξόδου στους (γεω) πολιτικούς τους αντιπάλους, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την εκδηλωμένη τάση της Ουάσιγκτον να σπεύδουν απρόβλεπτα προς τον πόλεμο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης