ΗΠΑ: Παράνομη ενέργεια της Ρωσίας η δέσμευση ουκρανικών πλοίων

ΗΠΑ: Παράνομη ενέργεια της Ρωσίας η δέσμευση ουκρανικών πλοίων
Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ως "παράνομη" ενέργεια εκ μέρους της Μόσχας αναφερόμενη στη σύλληψη των τριών ουκρανικών πλοίων
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Nikki Halley κατήγγειλε σήμερα (26/11) μια "παράνομη" ενέργεια της Ρωσίας, μετά τη σύλληψη των ουκρανικών πλοίων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά "αδύνατη" μια "φυσιολογική σχέση" μεταξύ Ουάσιγκτον - Μόσχας.
"Όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία.
Όμως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο" υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Ουκρανία.
Η Nikki Halley κάλεσε επίσης τη Ρωσία "να ελευθερώσει" τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους.
"Καλούμε τη Ρωσία να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να μην αντιτίθεται ούτε να παρενοχλεί τη θαλάσσια διέλευση ουκρανικών πλοίων στον πορθμό του Κερτς", "να ελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία που συνέλαβε και τα πληρώματά τους" και "να αμβλύνει την ένταση που δημιούργησε η ίδια".
"Εξ ονόματος της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες συμπεριφορές της και να σεβαστεί τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες όλων των Κρατών" επισήμανε η Αμερικανίδα πρέσβειρα, χωρίς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζήτησε το Κίεβο.
Έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ, μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζήτησε σήμερα το πρωί η Μόσχα με τίτλο "Παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας" τελείωσε σύντομα.
Σε μια ψηφοφορία επί της διαδικασίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης με 7 ψήφους (ΗΠΑ, Ευρωπαίοι, Κουβέιτ) εκ των 15 μελών του.
Τη Ρωσία στήριξαν η Κίνα, η Βολιβία και το Καζακστάν.
Οι τρεις αφρικανικές χώρες του Συμβουλίου και το Περού απείχαν.
Όταν πήρε τον λόγο, ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας D. Polancki διατύπωσε τη δυσφορία του εναντίον εκείνων που τροφοδοτούν μια "αντι-ρωσική" συμπεριφορά.
"Πυροδοτείτε τα μίση" σε βάρος της Ρωσίας, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, καταγγέλλοντας "την παραβίαση" που διαπράχθηκε, σύμφωνα με τη Μόσχα, από τα ουκρανικά πλοία στο στενό του Κερτς.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS