Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι εκροές λόγω MSCI περί τα 110 εκατ ευρώ έως 30/11 και τα short, σκιάζουν το deal Eurobank με Grivalia – Αντίδραση από 3/12, αγοράζει η BlackRock

Οι εκροές λόγω MSCI περί τα 110 εκατ ευρώ έως 30/11 και τα short, σκιάζουν το deal Eurobank με Grivalia – Αντίδραση από 3/12, αγοράζει η BlackRock
Να σημειωθεί ότι στις 30 Νοεμβρίου θα βγουν από τον δείκτη MSCI Greece η Εθνική, Πειραιώς και Eurobank....με τις εκροές να εκτιμώνται σε 110 εκατ
Οι εκροές ύψους 110 εκατ ευρώ λόγω MSCI έως τις 30 Νοεμβρίου 2018 σκιάζουν το deal της Eurobank με την Grivalia.
Ο στόχος των short όχι μόνο αυτών που εμφανίζονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Oceanwood ή Lansdowne ήταν ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει έως τις 570 με 550 μονάδες ώστε να κλείσουν τις short θέσεις.
Το deal της Eurobank με την Grivalia έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία έχουν αναλυθεί διεξοδικότατα, ωστόσο έως την ολοκλήρωση της MSCI υπάρχει χρόνος για να κλείσουν οι short θέσεις – εάν τελικώς κλείσουν –
Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως τελικά να μην κλείσουν τα short ακόμη και στις 570 μονάδες.
Σήμερα 26 Νοεμβρίου το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε υψηλό 619 μονάδες για να υποχωρήσει στην συνέχεια κάτω από 610 μονάδες.
Η συμπεριφορά της αγοράς δείχνει ότι ακόμη ελέγχεται από τους short και τους πωλητές λόγω της MSCI.
Να σημειωθεί ότι στις 30 Νοεμβρίου θα βγουν από τον δείκτη MSCI Greece η Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Ποια είναι τα νέα στοιχεία;

1)Ότι οι short επιμένουν για 570 με 550 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
2)Η Eurobank μετά την ολοκλήρωση των εκροών λόγω MSCI λογικά θα πρέπει τα short να κλείσουν αλλά μάλλον θα παραμείνουν στις άλλες τράπεζες, πλην του Marschall που μειώνει σταδιακά στην Πειραιώς.
3)Ακόμη και εάν δεν κλείσουν τα short στις 570-550 μονάδες – εάν κινηθεί προς αυτά τα επίπεδα η αγορά – δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διατήρηση για μεγάλο διάστημα των short θέσεων.
4)Η Eurobank αν και δεν ενθουσίασε με το deal που ανακοίνωσε ωστόσο αργά ή γρήγορα θα διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό λογικά η Eurobank πρέπει να προσεγγίσει σε χρηματιστηριακή αξία την Alpha bank.

Αγοράζει η Blackrock

Συνολικά 126 εκατ μετοχές κατέχει η Blackrock στις τράπεζες Alpha bank και Εθνική τράπεζα διατηρώντας ποσοστά σχεδόν στο 5%.
Συγκεκριμένα στην Alpha bank κατέχει 81,412 εκατ μετοχές αξίας 92,7 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το 2015 είχε 69,4 εκατ μετοχές στην Alpha bank επενδυτική θέση.
Στην Εθνική τράπεζα η Blackrock ελέγχει 45,186 εκατ μετοχές ή 5%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τρέχουσα αξία των μετοχών της Blackrock στην Εθνική τράπεζα είναι 47,4 εκατ ευρώ.
Γιατί η Blackrock επιμένει να διατηρεί θέσεις που σχεδόν 3 χρόνια δίνουν σοβαρές λογιστικές ζημίες;
Ωστόσο η Blackrock ενίσχυσε τελευταία την επενδυτική της θέση στην Εθνική τράπεζα κατέχοντας 45,186 εκατ μετοχές και ουσιαστικά ήταν η αιτία να κλείσει την short θέση που διατηρούσε η Oceanwood.
Η Blackrock στρατηγικά έως σήμερα δεν έχει κερδίσει από την έκθεση της στις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο δύο είναι τα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Στην Alpha bank αρχές 2016 μετά την αύξηση κεφαλαίου κατείχε 69,4 εκατ μετοχές και σήμερα κατέχει 81,4 εκατ οπότε πόνταρε μέσω της αγοράς μετοχών σε χαμηλότερες τιμές από τα 2 ευρώ να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης, το οποίο εκτιμάται στα 1,60 ευρώ.
Στην Εθνική τράπεζα με βάση πληροφορίες η Oceanwood μείωσε τις short θέσεις επειδή αγοράζει η Blackrock που είναι σταθερός μακροπρόθεσμος επενδυτής.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η Blackrock έχει απορροφήσει και μέρος των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί λόγω της εξόδου των 3 τραπεζικών μετοχών από τον δείκτη MSCI Greece.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Wood έχει εκτιμήσει ότι οι εκροές θα φθάσουν στα 184 εκατ αλλά άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθούν πέριξ των 110 εκατ ευρώ.
Η Blackrock η οποία διατηρούσε θέση κάτω από το όριο του 5% ήταν σχεδόν στο 2% ωθεί ορισμένους short να κλείσουν θέσεις και ταυτόχρονα απορροφάει και την προσφορά λόγω της εκροής της MSCI.
Τηρουμένων των αναλογιών οι κινήσεις της Blackrock είναι φυσιολογικές ειδικά στην Alpha bank αλλά στην Εθνική ίσως – λέμε ίσως – να αποτελεί και την βάση ότι πλησιάζει το τέλος της πτώσης των τραπεζικών μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης