Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Πάρτε κόσμε», στο δρόμο προς τις εκλογές

tags :
«Πάρτε κόσμε», στο δρόμο προς τις εκλογές
Είναι ενδεικτικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον προϋπολογισμό του 2019 εφόσον όχι μόνο δεν περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις αλλά επιπλέον προβλέπεται η λήψη θετικών μέτρων
Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη και με το «ok» της Κομισιόν και σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ξεκινάει η επεξεργασία του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μεθαύριο (Τετάρτη 28 Νοεμβρίου).
Ένας προϋπολογισμός που παραπέμπει στο... κουτί του θησαυρού καθώς περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% για το 2019 και ανάπτυξη 2,5% αλλά και τις παροχές της ΔΕΘ. Σε αυτές εμπεριέχονται, -πλην εκείνων που ήδη έχουν δρομολογηθεί ή ψηφιστεί-, η επιστροφή αναδρομικών στα Ειδικά Μισθολόγια του Δημοσίου, η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων, το επίδομα στέγης και ενοικίου, η μείωση του φόρου μερισμάτων, η μονιμοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», προσλήψεις στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και κυρίως το Κοινωνικό Μέρισμα που θα δοθεί πριν από τις γιορτές!
Είναι ενδεικτικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον προϋπολογισμό του 2019 εφόσον όχι μόνο δεν περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις αλλά επιπλέον προβλέπεται η λήψη θετικών μέτρων ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να διορθωθούν οι κοινωνικές αδικίες. Αξίζει, βέβαια, να θυμηθούμε ότι το φετινό μέρισμα θα είναι και το τελευταίο με δεδομένο ότι από το 2019 τα όποια υπερπλεονάσματα θα αξιοποιούνται εκ των προτέρων.
Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να έλθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία υπολογίζεται μεσοσταθμικά στο 10% ενώ από τη θετική ατζέντα της Κυβέρνησης δε θα μπορούσε να λείπει η πολυσυζητημένη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία δρομολογείται για τους πρώτους μήνες του 2019.
Κατά συνέπεια μιλάμε για έναν προϋπολογισμό πολύ στοχευμένο αλλά και γενναιόδωρο προς τις ομάδες εκείνες που βάλλονται περισσότερο και θα τους δοθεί μία, έστω πρόσκαιρη, οικονομική ανάσα με την ψήφισή του στις 18 Δεκεμβρίου ελέω του διήμερου συνεδρίου της ΝΔ.
Γενικότερα η Κυβέρνηση περνάει μία περίοδο που λέει «πάρτε κόσμε» εφόσον προσπαθεί να καλύψει με τις παροχές τα όποια θέματα και προβλήματα την ταλανίζουν και αναζητούν λύσεις οι οποίες δε θα της κοστίσουν σε ψήφους από τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις των επόμενων μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης