Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για 13 μεταρρυθμίσεις ως το Eurogrουp στις 3 Δεκεμβρίου 2018

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για 13 μεταρρυθμίσεις ως το Eurogrουp στις 3 Δεκεμβρίου 2018
Εκ των πραγμάτων, περιθώριο εφησυχασμού για τους επιτελείς του οικονομικού επιτελείου δεν υπάρχει
Αγώνα δρόμου για τουλάχιστον μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί καλείται να δώσει η κυβέρνηση, μέχρι το Eurogrουp της 3ης Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση και θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της προόδου που σημειώνει η Αθήνα.
Εκ των πραγμάτων, περιθώριο εφησυχασμού για τους επιτελείς του οικονομικού επιτελείου δεν υπάρχει αφού το διάστημα μέχρι την σύνοδο του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό.
Υπό αυτό το πρίσμα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αφήσει πίσω τα θετικά σχόλια των εταίρων για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 που κατέθεσε η Ελλάδα και να επικεντρωθεί στις παρατηρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο Euro Working Group (EWG) της περασμένης Πέμπτης.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση μία ομάδα χωρών με επικεφαλής την Ολλανδία και τη Φιλανδία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα θετικά συμπεράσματα της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Και στάθηκαν κυρίως στην έκθεση της Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή εποχή στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, η οποία δεν είναι «κακή» αλλά παρατηρεί ότι ορισμένες «μεταρρυθμίσεις» επί των οποίων έχει δεσμευθεί η Αθήνα καθυστερούν...
Οι χώρες αυτές (ουσιαστικά πρόκειται για την αποκαλούμενη «Χανσεατική Ομάδα» - της οποίας ηγείται η Ολλανδία αλλά παίρνει εντολές κυρίως από το Βερολίνο) ζήτησαν συμπληρωματικές πληροφορίες και περαιτέρω διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και  τις δεσμεύσεις.
Μάλιστα, ορισμένες χώρες της εν λόγω Ομάδας δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν κατά τη σύνοδο της ευρωζώνης της 3ης Δεκεμβρίου την υιοθέτηση μίας δήλωσης που θα καλεί την Αθήνα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να της επιστραφούν τα κέρδη της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών το Φεβρουάριο, ύψους 4,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να καταβληθεί σε δόσεις.
Με δεδομένο ότι στην συγκεκριμένη σύνοδο  πρόκειται να ανάψει και επίσημα το «πράσινο φως» για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και την εφαρμογή των θετικών μέτρων ύψους 910 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να εμφανιστεί με όσο το δυνατόν περισσότερες εκπληρωμένες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, προκειμένου να μη δώσει λαβή στους ομολόγους του για αρνητικά σχόλια.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι παρατηρήσεις αφορούν τις εξής μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που θα πρέπει να κλείσουν ως το τέλος του 2018:

1. Στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες
2. Χαλάρωση των capital controls
3. Ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice)
4. Πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
5. Αναδιάρθρωση της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ)
6. Χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποιήσεων ως τα τέλη του έτους, με έμφαση στο Ελληνικό, για το οποίο σημειώνεται ότι είναι «πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης».

Επιπλέον, ενόψει της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα:

7. Στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου
8. Στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και στον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών
9. Στη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)
10. Στη μεταφορά του Ολυμπιακού Σταδίου στο Υπερταμείο
11. Στον διορισμό των Γενικών Γραμματέων και των γενικών διευθυντών των υπουργείων
12. Στην ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και των κεντρικού συστήματος προμηθειών για την υγεία και
13. Στις υπουργικές αποφάσεις για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης