Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες 0,4% για τον χρυσό, στα 1.223,20 δολ. ανά ουγγιά - Οριακά εβδομαδιαία κέρδη

tags :
Απώλειες 0,4% για τον χρυσό, στα 1.223,20 δολ. ανά ουγγιά - Οριακά εβδομαδιαία κέρδη
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με απώλειες 0,4% ή 4,80 δολ. στα 1.223,20 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (21/11/2018) ο χρυσός, δεχόμενος πιέσεις από το ισχυρό δολάριο, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας κατάφερε να κλείσει οριακά σε θετικό έδαφος.
Το δολάριο καταγράφει σήμερα σημαντική άνοδο έναντι μεγάλων νομισμάτων, με τους επενδυτές να στρέφουν τα «βλέμματα» στις εξελίξεις σε Βρετανία και Ιταλία, αλλά και στη νέα «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις τιμές του πετρελαίου, που σήμερα υποχώρησαν σε χαμηλό 12 μηνών, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αντισταθμίζει τις προσδοκίες των επενδυτών για περικοπές στις εξαγωγές του ΟΠΕΚ το ερχόμενο έτος.
Την ίδια ώρα, το ευρώ δέχτηκε πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για την Ιταλία, με την κόντρα Ρώμης - Κομισιόν να παραμένει στο επίκεντρο.
Η Ιταλία δείχνει αποφασισμένη να αντισταθεί μέχρις εσχάτων ενάντια στις απειλές για επιβολή κυρώσεων και να μην αλλάξει τον προϋπολογισμό του 2019.
Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής εν όψει και της αυριανής (24/11) συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Περαιτέρω πιέσεις στο ευρώ ασκούν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο του 2018, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν σε σημαντική μείωση των εξαγωγών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, και συγκεκριμένα στις 52,4 μονάδες, από 53,1 τον Οκτώβριο του 2018.
Στη Γερμανία, ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, και συγκεκριμένα στις 52,2 μονάδες, έναντι των 53,4 μονάδων του προηγούμενου μήνα.
Ξεχωριστά στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο 2018, έναντι ανάπτυξης 0,5% του δεύτερου τριμήνου, σημειώνοντας την πρώτη συρρίκνωση από τις αρχές του 2015.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στην στερλίνα ασκούν οι εξελίξεις στο Brexit, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή (25/11).
Οι διαπραγματευτές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν για το θέμα του Γιβραλτάρ κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες, μία ημέρα αφότου κατέληξαν στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση μετά το Brexit.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,4% ή 4,80 δολ. στα 1.223,20 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,3% στις 96,96 μονάδες, ενώ το ευρώ σημείωνε πτώση 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,1330 δολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Στο σύνολο της εβδομάδας, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε μόλις κατά 0,02%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης