Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στο πετρέλαιο - Σε χαμηλό έτους οι τιμές - Πτώση 7,7% για το αμερικανικό αργό

Sell off στο πετρέλαιο - Σε χαμηλό έτους οι τιμές - Πτώση 7,7% για το αμερικανικό αργό
Ισχυρές πιέσεις για τον μαύρο χρυσό παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε μείωση παραγωγής
Στο χαμηλότερο επίπεδο 12 μηνων υποχώρησε σήμερα Παρασκευή (23/11) το πετρέλαιο, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αντισταθμίζει τις προσδοκίες των επενδυτών για περικοπές στις εξαγωγές του ΟΠΕΚ το ερχόμενο έτος.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2018 για το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) υποχώρησε 7,7% για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 50,42 δολαρίων το βαρέλι, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου 2017.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το Brent, με την δική του πτώση να φθάνει στο 6,05% και να καταλήγει στα 58,81 δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο είπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου 2017.

Η απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ της πτώσης του Brent και του αμερικανικού αργού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η παραγωγή στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι παγκόσμιες αγορές παρουσιάζουν περισσότερη σύσφιγξη, εν μέρει λόγω και την κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν και οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, η πτώση των τιμών ανέρχεται σε -30%, καθώς η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνάει σταδιακά την κατανάλωση, δίνοντας τέλος στην περίοδο ανεπαρκούς προσφοράς που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του προηγούμενου έτους.
Χθες (22/11) η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ενδέχεται να μειώσει την προσφορά της, με τον υπουργό Ενέργειας, Khalid al-Falih, να τονίζει ότι «δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο το οποίοι οι πελάτες δεν χρειάζονται».
Σημειώνεται ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν στις 6 Δεκεμβρίου στη Βιέννη προκειμένου να συζητήσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν κατά το ερχόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης