Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα μπες-βγες της Quest στον ενεργειακό κλάδο – Γιατί αγόρασε MW ακριβότερα από όσο πούλησε πριν 2 χρόνια

Τα μπες-βγες της Quest στον ενεργειακό κλάδο – Γιατί αγόρασε MW ακριβότερα από όσο πούλησε πριν 2 χρόνια
Οι προοπτικές της αγοράς ενέργειας πριν από δύο χρόνια δεν έχουν σχέση με τις σημερινές αναφέρουν πηγές της εταιρείας
Στις συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά ενέργειας και στις έντονες ανησυχίες που υπήρχαν για το μέλλον του κλάδου πριν από δύο χρόνια, αποδίδει η Quest Συμμετοχών την αγορά φωτοβολταϊκών σταθμών πριν λίγες μέρες σε σημαντικά υψηλότερο τίμημα από αυτό που είχαν πουλήσει πριν από δύο χρόνια.
Η εταιρεία μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για εξαγορά 7 MW προς 4,3 εκατ. ευρώ συν ανάληψη δανεισμού 11,7 εκατ. ευρώ έδωσε την αίσθηση στην αγορά ότι επιστρέφει δυναμικότερα στον ενεργειακό κλάδο.
Ωστόσο κατέβαλε ένα σημαντικά υψηλότερο τίμημα από ότι στο παρελθόν.
Πριν από δύο χρόνια είχε προχωρήσει σε μία μεγάλη πώληση με τίμημα 25,19 εκατ. ευρώ.
Είχε πουλήσει τότε συνολικά 17,5 MW.
Βάσει των τιμημάτων η αξία ανά μεγαβάτ στην πώληση έβγαινε στο 1,43 εκατ. ευρώ, ενώ λίγους μήνες αργότερα η εταιρεία είχε ανακοινώσει εξαγορές με αξία ανά μεγαβάτ μεταξύ 1-1,5 εκατ. ευρώ.
Στις 20 Νοεμβρίου 2018 όμως ανακοίνωσε εξαγορά με αξία ανά μεγαβάτ 2,28 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα δηλαδή από το την αξία πώλησης των 17,5 μεγαβάτ που είχε κάνει τέλη του 2016.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας οι συνθήκες τώρα είναι καλύτερες, η αγορά ενέργειας φαίνεται πως έχει ξανά μέλλον και η επένδυση στον κλάδο αυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερες προσπάθειες μετά την εξαγορά, αρκεί να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να τρέξουν οι αποσβέσεις και να αρχίσουν να μειώνονται τα δάνεια ώστε να υπάρξει καλό κέρδος.
Βάσει των παραπάνω θεωρούν ότι το τίμημα που συμφωνήθηκε είναι εύλογο.
Υπενθυμίζεται πως η μεγάλη πώληση που έκανε το 2016 είχε σημαντικό κέρδος γιατί ήταν έργα που είχε υλοποιήσει η εταιρεία χωρίς δανεικά και είχαν υψηλά κέρδη και EBITDA.
Τότε λόγω της αβεβαιότητας είχε πάρει η διοίκηση την απόφαση να πουλήσει σε καλό για την εποχή τίμημα και ουσιαστικά να μειώσει τον κίνδυνο που ίσως υπήρχε λόγω των ανησυχιών για το μέλλον του κλάδου.
Η εισηγμένη με αποτίμηση 163 εκατ. ευρώ δημοσίευσε επίσης αποτελέσματα για το εννεάμηνο τα οποία χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά αφού τα καθαρά κέρδη ανήλθανστα 11,3 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ.
Η εξαιρετική πορεία της ACS αλλά και της Cardlink έφεραν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του ομίλου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης