Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι αποδόσεις των Hedge Funds και η μόχλευση έχουν εισέλθει σε έναν φαύλο καθοδικό κύκλο

tags :
Goldman Sachs: Οι αποδόσεις των Hedge Funds και η μόχλευση έχουν εισέλθει σε έναν φαύλο καθοδικό κύκλο
Βάσει των τελευταίων τριμηνιαίων στοιχείων ο δείκτης Goldman Sachs Hedge Fund συνεχίζει να "βυθίζεται"
Την τελευταία φορά που εξετάστηκε ο δείκτης Goldman Sachs Hedge Fund πριν από ένα μήνα, επιβεβαίωσε αυτό που ήδη ήταν γνωστό, δηλαδή ότι ο δείκτης ήταν σε ελεύθερη πτώση.
Τώρα, με τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία ο δείκτης Goldman Sachs Hedge Fund συνεχίζει να "βυθίζεται" αναλύοντας τα χαρτοφυλάκια των 823 hedge funds με κεφάλαια υπό διαχείριση 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ακαθάριστων μετοχικών θέσεων στις αρχές του δ' τριμήνου 2018 και αποκαλύπτει ακόμη πιο άσχημα νέα ότι "οι επιστροφές των hedge funds, η μόχλευση χαρτοφυλακίου και η απόδοση των μετοχών έχουν εισέλθει σε έναν φαύλο καθοδικό κύκλο".
Η Goldman Sachs αναφέρει σε report της ότι μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018, το καλάθι Hedge Fund των δημοφιλέστερων "long" θέσεων έχει οδηγήσει σε πτώση το δείκτη S&P 500 κατά 725 μονάδες βάσης στα μέσα Ιουνίου (-9% έναντι -2%) παράλληλα με την ύφεση στην ανάπτυξη και την ορμή και την αύξηση της μεταβλητότητας του δείκτη S&P 500.



Ως αποτέλεσμα του δυσμενούς συνδυασμού των ανοιγμάτων από το alpha και το beta, η απόδοση του μέσου όρου της αντιστάθμισης κινδύνου YTD έχει μειωθεί στο -4%, με απόδοση + 2% μέχρι τον Μάιο, πριν μειωθεί κατά 5% τους τελευταίους μήνες.
Oι πρόσφατες απότομες μειώσεις ανάγκασαν τα κεφάλαια να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα ακαθάριστα και καθαρά ανοίγματα, στα χαμηλότερα επίπεδα από το α 'εξάμηνο του 2017, σταθμίζοντας περαιτέρω τις πιο δημοφιλείς θέσεις.



Όπως είναι ευρέως γνωστό μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος ένοχος για ένα ακόμη έτος απωλειών για τα κεφαλαία αντιστάθμισης κινδύνου ήταν η υψηλή εκθεσή τους σε αναπτυξιακές μετοχές, οι οποίες αλλοίωσαν το alpha καθώς οι παράγοντες αυτοί μειώθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Οι αναπτυξιακές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών μετοχών "FANG" (Facebook, Amazon, Netflix and Alphabet), συνέχισαν τις αποδόσεις τους το 2017 στις αρχές του 2018, αλλά παρέμειναν από τα μέσα του έτους, μειώνοντας τις αποδόσεις των hedge funds μαζί τους.



Οι επιστροφές για το 2 και το 20 πλήθος έπεσαν επιπρόσθετα σε παρακμή από την υποχώρηση του χρονικού διαστήματος των κατώτατων ορίων της αγοράς, αλλά επέλεξαν να καταργήσουν την αυξανόμενη αναταραχή στην αγορά.
Η καθαρή μακροπρόθεσμη έκθεση που υπολογίστηκε με βάση τις καταθέσεις 13-F και τα διαθέσιμα στο κοινό σύντομα στοιχεία για τόκους κατέγραψε 49% στην αρχή του 4ου έτους, μια πτώση από 56% στις αρχές του 2018.
 Τα στοιχεία που υπολογίζονται από την Goldman Sachs Prime Services παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα η καθαρή μόχλευση σημείωσε άνοδο τον Ιανουάριο του 2018 και έκτοτε υποχωρεί σταθερά.



Παραδόξως, ενώ τα καθαρά ανοίγματα μειώθηκαν όλο το χρόνο ως αποτέλεσμα της προσθήκης περισσότερων "short" θέσεων, οι περισσότερες από τις οποίες κατέληξαν να "ανατινάζονται" σε κάθε κατώτατο σημείο με αποτέλεσμα σύντομες πιέσεις που απλώς έπεσαν από τη συνολική απόδοση - τα μικτά ανοίγματα παρέμειναν αυξημένα.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs , τα μικτά ανοίγματα μειώθηκαν μόνο απότομα, δεδομένου ότι ο δείκτης S&P 500 καταγράφει απώλειες από τις αρχές Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ενώ τα καθαρά και τα ακαθάριστα ανοίγματα βρίσκονται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1ο εξάμηνο του 2017, παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα του προηγούμενου κύκλου, περιλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων, παράλληλα με τις ανησυχίες ύφεσης στις αρχές του 2016.



Αφού "κάηκαν" από τον τομέα τεχνολογίας στο δεύτερο τρίμηνο, οι ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων κεφαλαίων αντανακλούν μια συνεχιζόμενη αμυντική αλλαγή στο τρίτο τρίμηνο, καθώς τα hedge funds συνεχίζουν τις αγορές μετοχών του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης και μακριά από τον τεχνολογικό κλάδο, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την έντονη διακύμανση στις μετοχες των FANG.
Ως αποτέλεσμα αυτής της αμυντικής αλλαγής, η υγειονομική περίθαλψη αντιπροσωπεύει σήμερα το 18% της καθαρής έκθεσης των Hedge Funds, που αντιπροσωπεύει ένα υπερβολικό βάρος 385 μονάδων βάσηςέναντι του δείκτη Russell 3000, του μεγαλύτερου οποιουδήποτε τομέα, καθώς και οι ημέρες που τα hedge funds στοιχηματίζουν ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη Goldman, τα κεφάλαια αυξάνονται επίσης σταδιακά προς τους τομείς άμυνας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των καταναλωτών.



Αν και οι κατανομές των χαρτοφυλακίων στον τομέα παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες το γ΄ τρίμηνο, το βάρος των τεχνολογικών μετοχλων στις "short"θέσεις αυξήθηκε από 17% σε 18%.
Τα hedge funds επίσης μείωσαν την υπερβολική έκθεσή τους στις μετοχές του τομέα των νέων υπηρεσιών επικοινωνιών.
Παράλληλα hedge funds αυξήθηκαν τις τοποθετήσεις τους σε βιομηχανικές και χρηματοοικονομικές μετοχές.



Αναφερόμενος στο πλαίσιο της σχετικής έκθεσης για αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, η Goldman διαπιστώνει ότι ορισμένες τρέχουσες τάσεις του τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου ξεχωρίζουν ως ακραίες σε σχέση με την τελευταία δεκαετία.
Η έκθεση σε μετοχές υποδομών είναι η μεγαλύτερη στο πρόσφατο παρελθόν και η απόσταση 503 μονάδων βάσης από την τεχνολογία είναι η μεγαλύτερη υποβαθμισμένη από το 2014.



Συνοψίζοντας τη σχετική έκθεση - όσον αφορά το εκτιμώμενο μακροπρόθεσμο, βραχυπρόθεσμο και καθαρό άνοιγμα των Hedge Funds, η μεγαλύτερη έκθεση καταγράφεται στις μετοχές του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης.



Ωστόσο, ακόμη και όταν τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου απομακρύνθηκαν από την τεχνολογία και τοποθετήθηκαν στην υγειονομική περίθαλψη και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, παρατηρήθηκε μια εκπληκτική αναστροφή στη συγκέντρωση των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου στις κορυφαίες θέσεις χαρτοφυλακίου, οι οποίες στην πραγματικότητα αυξήθηκαν το 3ο τρίμηνο, αντανακλώντας το στενό εύρος της αγοράς στην αγορά μετοχών.
Ως αποτέλεσμα, το μέσο hedge fund κατέχει το 68% του μακροχρόνιου χαρτοφυλακίου στις πρώτες 10 θέσεις του, ελαφρώς κάτω από την "πυκνότητα" ρεκόρ κατά 69% το α 'εξάμηνο του 2016.



Και εδώ είναι ο λόγος για τον οποίο τα hedge funds χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά στο τρίτο τρίμηνο: το μερίδιο του ανώτατου ορίου της αγοράς του δείκτη S&P 500 που αντιπροσώπευε τα 10 μεγαλύτερα στοιχεία του δείκτη έφτασε το 24% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το υψηλότερο ποσοστό αυτού του κύκλου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεταβλητότητας της αγοράς μετοχών, αυτό το μερίδιο έχει υποχωρήσει από τα υψηλά της επίπεδα.



Και μια τελευταία παρατήρηση: καθώς η αγορά χτύπησε ένα υψηλό όλων των εποχών μόλις έληξε το τρίτο τρίμηνο, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου έγιναν ακόμα πιο χαλαρά και ο κύκλος εργασιών του χαρτοφυλακίου υποχώρησε περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Σε όλες τις θέσεις χαρτοφυλακίου ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 2 pp σε 25% το χαμηλό ρεκόρ που σημειώθηκε στα μέσα του 2017, ενώ ο κύκλος εργασιών του μεγαλύτερου τετάρτου των θέσεων, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των χαρτοφυλακίων, υποχώρησε ελαφρά στο 14%.



Τέλος, για όσους ρωτούσαν ποια ήταν τα 20 πλέον και λιγότερο συγκεντρωμένα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου σύμφωνα με την Goldman, εδώ είναι η απάντηση.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης