Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία δημιουργεί ο προϋπολογισμός 2019

Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία δημιουργεί ο προϋπολογισμός 2019
«Μελανό σημείο» η μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στα 6,57 δισ., τόνισε ο κ. Μίχαλος
Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη το 2019 στο 2,5% του ΑΕΠ και για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6%, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της χώρας, ενώ το μελανό σημείο του είναι αυτό που περιορίζει το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα 6,75 δισ. ευρώ.
Αυτό σημειώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος  Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2019 στη Βουλή.
Ο κ. Μίχαλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η απόφαση της κυβέρνησης να αποδοθεί ένα μεγάλο μέρος του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος στις ασθενείς οικονομικά τάξεις είναι αποδεκτή, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια μεγάλος μέρος της κοινωνίας ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2019 στο 2,5% του ΑΕΠ και για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6% δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της χώρας.
Τα μέτρα που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 177 εκατ. ευρώ και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων με 51 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αποτελούν μια πρώτη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις που στο μέλλον πρέπει να είναι ακόμη πιο ουσιαστική.
Όσον αφορά τη μη περικοπή των συντάξεων για το 2019 (που θα «κοστίσει» 2,065 δισ. ευρώ), θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, παρέχοντας έτσι ώθηση στην ανάπτυξη αλλά περιορίζοντας σημαντικά τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών για το επόμενο έτος.
Το μελανό σημείο του προϋπολογισμού είναι αυτό που περιορίζει το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα 6,75 δισ. ευρώ.
Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, δε θα σταματήσουμε να ζητούμε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και την καθιέρωση ενός φορολογικού συστήματος που θα διευρύνει τη φορολογική βάση προς όφελος των συνεπών φορολογουμένων πολιτών και επιχειρήσεων.
Καθώς επίσης και τη διάθεση μεγαλύτερων κονδυλίων σε αναπτυξιακές δράσεις και φυσικά την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, μέσα από ένα εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, θεωρώντας ότι ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Τέλος, δεν μπορούμε να μην επιστήσουμε την προσοχή στην κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθεί κατά γράμμα ο προϋπολογισμός του 2019 και να μην υπάρξουν αποκλίσεις των δημοσίων δαπανών, καθώς διανύουμε μια προεκλογική χρονιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης