Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κατακρήμνιση των τραπεζών και η επιδείνωση στα ομόλογα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να πείσει τις αγορές

Η κατακρήμνιση των τραπεζών και η επιδείνωση στα ομόλογα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να πείσει τις αγορές
Ενώ λογιστικά ή στατιστικά η Ελλάδα δεν πάει άσχημα υπό την έννοια ότι πιάνει τους οικονομικούς στόχους γιατί αυτό δεν μεταφράζεται σε εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών;
Η αγορά μετοχών και ομολόγων δεν πείστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω εξωτερικών λόγων (Ιταλία) και εσωτερικών αιτών αποδεικνύεται ότι οι διεθνείς επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε μετά την έξοδο από τα μνημόνια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτή η εξέλιξη είναι αντικειμενική διαπίστωση.
Η κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών μόνο προβληματισμό εμπνέει και εάν η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα τραπεζική κρίση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως επιτυχία την έξοδο από τα μνημόνια, την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά όλα αυτά ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας της κυβέρνησης.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών, οι 3 από τις 4 τράπεζες έχουν βυθιστεί σε αξία κάτω από 1 δισεκ. και οι τράπεζες απέχουν από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 έως -84%
Αυτό σημαίνει αποτυχία να σταθεροποιήσει η κυβέρνηση τον τραπεζικό κλάδο, αποτυχία να δημιουργήσει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και αποτυχία να συνδράμει στην ανάκαμψη των τραπεζών.
Σε αυτό ρόλο έχει διαδραματίσει και η καταφανής ανεπάρκεια της ΤτΕ η οποία είτε είναι άφαντη, είτε όταν εμφανίζεται προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη κρίση στην αγορά.
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εκτός μνημονίων οι τράπεζες είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα και σε αυτό μεγάλο μέρος της ευθύνης το φέρει η κυβέρνηση.
Όμως και στα ομόλογα η κατάσταση έχει δραματικά επιδεινωθεί.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η χειροτέρευση των αποδόσεων αποδίδεται στην Ιταλία αλλά η επίδραση της Ιταλικής κρίσης στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ότι στην…Ιταλία.
Με αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα 4,70% και στα μακροπρόθεσμα στο 5,45% είναι ξεκάθαρο όχι απλά ότι οι πόρτες των αγορών είναι ερμητικά κλειστές για την Ελλάδα, άρα και για τις τράπεζες αλλά αποδεικνύεται ότι οι διεθνείς επενδυτές φοβούνται περισσότερο την Ελλάδα μην ξανακυλήσει σε κρίση…από ότι την Ιταλία.
Το γεγονός ότι ο Centeno του Eurogroup μιλάει για επιτυχίες της Ελλάδος αλλά κανείς επενδυτής δεν τον πιστεύει, αντιθέτως μάλιστα πρέπει να προβληματίσει πολύ σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση.
Ότι απέτυχε να κερδίσει τους διεθνείς επενδυτές, ότι απαξιώνονται τα δύο πιο βασικά κινητά περιουσιακά στοιχεία που είναι μετοχές και ομόλογα και ότι οι ξένοι θεσμικοί αποχωρούν κακήν κακώς είναι αποδείξεις αποτυχίας.
Εάν δεν κερδίσει η Ελλάδα τις αγορές ότι και να αναφέρει η κυβέρνηση για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης είναι μια τρύπα στον νερό όπως αναφέρει ο θυμόσοφος λαός.
Αυτά βλέπει και ο εν δυνάμει πρωθυπουργός Μητσοτάκης και κατανοεί ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι δομικό και συστημικό.
Εάν οι τράπεζες δεν θεραπευτούν άμεσα και δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά ομολόγων και η πολιτική της ΝΔ θα αποτύχει.
Το εντυπωσιακό όλων είναι ότι η Ελλάδα ενώ διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα 30 δισεκ. και θεωρητικά δεν χρειάζεται κεφάλαια η απογοητευτική εικόνα της ελληνικής αγοράς είναι απόδειξη της ξεκάθαρης έλλειψης εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να αναλογιστούν γιατί έχουν αποτύχει να πείσουν τους διεθνείς επενδυτές.
Ενώ λογιστικά ή στατιστικά η Ελλάδα δεν πάει άσχημα υπό την έννοια ότι πιάνει τους οικονομικούς στόχους γιατί αυτό δεν μεταφράζεται σε εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών;
Για να αποφευχθούν παρανοήσεις η Πορτογαλία π.χ. έχει επιδείξει αξιοσημείωτη σταθερότητα στα ομόλογα της ενώ αντιθέτως η Ελλάδα έχει εμφανίσει μεγαλύτερη επιδείνωση από ότι η Ιταλία που βρίσκεται στο επίκεντρο.
Μια απλή ανάγνωση στο 10ετές ομόλογο θα αποδείξει του λόγου το αληθές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης