Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κυβέρνηση και ΝΔ ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες – Βλέπουν να υποβόσκει νέα κρίση έτοιμη να ξεσπάσει

Κυβέρνηση και ΝΔ ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες – Βλέπουν να υποβόσκει νέα κρίση έτοιμη να ξεσπάσει
Η κυβέρνηση ανησυχεί, το ίδιο και η ΝΔ οι εκλογές πλησιάζουν και δεν μπορεί ούτε η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η επόμενη της ΝΔ να πορευθούν εν μέσω σοβούσας τραπεζικής κρίσης.
Κυβέρνηση και ΝΔ για πρώτη φορά ανησυχούν για τον ίδιο λόγο βλέπουν να κυοφορείται τραπεζική κρίση και αναζητούν τρόπους να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Η κινητικότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τράπεζες από την μια αποτελεί εκδήλωση ενδιαφέροντος αλλά από την άλλη επιβεβαιώνει την ύπαρξη προβλήματος.
Οι τράπεζες με αφορμή τις εκροές λόγω MSCI ύψους 180 εκατ ευρώ και με αιτίες τις προτάσεις – 4 τον αριθμό – που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των NPEs των προβληματικών δανείων ήρθαν να αναδείξουν ως μείζον τραπεζικό πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια.
Όμως πως δικαιολογείται οι μετοχές των τραπεζών να έχουν καταρρεύσει, οι μετοχές 3 τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς και Alpha bank να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά ή χαμηλά πολλών ετών;
Η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι ότι οι λύσεις για τα προβληματικά δάνεια δείχνουν ότι οι στόχοι των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά ανοίγματα έως το 2021 θα αποτύχουν και ότι στο τέλος οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Οι τράπεζες με λογιστικούς όρους κεφαλαιακής επάρκειας είναι επαρκείς και βιώσιμες.
Με πραγματικούς όρους κεφαλαιακής επάρκειας – χωρίς να στηρίζεται μια τράπεζα στα 15,8 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ή στα 21,2 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο – οι ελληνικές τράπεζες είναι ανεπαρκείς.
Η κυβέρνηση επιχείρησε να φέρει μια λύση για τους μικρούς οφειλέτες υιοθετώντας το Κυπριακό μοντέλο όπου το κράτος επιδοτεί το 33% της δόσης ενός δανείου που καθίσταται εξυπηρετήσιμο.
Και ενώ στην Κύπρο η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον SSM στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια καθώς ο SSM θεωρεί ότι τέτοιες λύσεις ενθαρρύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Η πρόταση της Κυβέρνησης δεν περνάει, το κυπριακό μοντέλο δεν περνάει.
Να σημειωθεί ότι το Ιταλικό μοντέλο που έχει εισηγηθεί ως λύση το ΤΧΣ επειδή εφαρμόστηκε στην Ιταλία και εγκρίθηκε από τον SSM και περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις και εγγυήσεις…στην Ελλάδα ακόμη ο SSM ο Εποπτικός Μηχανισμός δεν έχει αποφανθεί.
Η πρόταση της ΤτΕ για χρήση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC έως 7,5 δισεκ. για 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια που θα μεταφερθούν σε ένα SPV έτυχε της ανάλογης αντιμετώπισης από τον SSM.
Όλα αυτά τα σχέδια είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ανέφερε η Nouy η επικεφαλής του SSM η οποία αποχωρεί τέλη Δεκεμβρίου 2018.
Οπότε πρακτικά δεν υπάρχει καμία λύση πλην αυτής των τραπεζών και των στοχοθεσιών που έχουν θέσει για την μείωση των προβληματικών δανείων έως το τέλος του 2021.
Το βασικό πρόβλημα είναι το εξής.
Ο SSM αναφέρει ότι είναι πρώιμα όλα αυτά τα σχέδια αλλά η εντύπωση που έμεινε στους επενδυτές είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ελληνικές τράπεζες.
Για να χρειάζονται συλλογική λύση σημαίνει ότι δεν μπορούν να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPEs;
Μήπως χρειάζονται νέα κεφάλαια;
Ποιος θα επενδύσει νέα κεφάλαια εν μέσω διάχυτης κρίσης στην Ιταλία και με τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ελλάδα στο 4,70% έως 5,45%;
Η κυβέρνηση ανησυχεί, το ίδιο και η ΝΔ οι εκλογές πλησιάζουν και δεν μπορεί ούτε η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η επόμενη της ΝΔ να πορευθούν εν μέσω σοβούσας τραπεζικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης