Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κάμαρης (HSBC): Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο – Απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές το επιτόκιο των 10ετών

Κάμαρης (HSBC): Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο – Απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές το επιτόκιο των 10ετών
Η χαμηλή αξιολόγηση από τους οίκους αλλά και οι κρίσεις σε Ιταλία και Τουρκία βασικές αιτίες για τις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Για πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Καμάρης, επικεφαλής της μονάδας Global Market της HSBC στην Ελλάδα, προσθέτοντας, όμως, ότι η πρόσβαση στις αγορές είναι απαγορευτική αυτή τη στιγμή, με δεδομένο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου φθάνει στο 4,6%.
Ο κ. Κάμαρης σε ομιλία του στην εκδήλωση «HSBC, Market Outlook 2019», η οποία πραγματοποιείται σήμερα (20/11) στην Αθήνα και αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία τόνισε ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί πορεία βελτίωσης, ενώ εκτίμησε ότι η ανεργία θα κινηθεί χαμηλότερα από το 20%.
Ως θετικό έκρινε το γεγονός ότι υπάρχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ενώ υποστήριξε ότι ο πραγματικός στόχος των μνημονίων ήταν να μπορέσει η Ελλάδα να έχει, εκ νέου, πρόσβαση στις αγορές.
Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος της HSBC η Ελλάδα έχει περιθώριο να περιμένει κάποιο διάστημα πριν εξέλθει στις αγορές, με δεδομένο ότι διαθέτει το «μαξιλάρι ρευστότητας» των 25 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, όμως, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πράξει καθώς η απόδοση των 10ετών ομολόγων είναι εξαιρετικά υψηλή, με την εν λόγω πορεία να οφείλεται τόσο σε εσωτερικούς παράγοντες όσο και σε εξωτερικούς, όπως η πρόσφατη κρίση στην Τουρκία και η εν εξελίξει κρίση στην Ιταλία.
Στους αρνητικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνεται η χαμηλή αξιολόγηση τόσο για την οικονομία όσο και για τις τράπεζες από τους οίκους.
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες δήλωσε ότι αντιμετωπίζουν ένα διττό πρόβλημα, από τη μία πλευρά δεν είναι επικερδείς και από την άλλη έχουν μεγάλο αριθμό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) στους ισολογισμούς τους.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι είναι δύσκολο μια νομισματική ένωση να σηκώσει το βάρος των διαφορετικών οικονομιών.
Στις διεθνείς αγορές ο κ. Κάμαρης εκτίμησε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit η ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ θα φθάσει στο 1 προς 1 και με το δολάριο στο 1 – 1,10.
Εάν υπάρξει, όμως, συμφωνία, τότε το βρετανικό νόμισμα θα ενισχυθεί σημαντικά.

Αλ. Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης