Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί οι ΗΠΑ προωθούν την ίδρυση ενός «Αραβικού ΝΑΤΟ» - Βραδυφλεγής βόμβα για μια ακόμη φορά η Μέση Ανατολή

tags :
Γιατί οι ΗΠΑ προωθούν την ίδρυση ενός «Αραβικού ΝΑΤΟ» - Βραδυφλεγής βόμβα για μια ακόμη φορά η Μέση Ανατολή
Όλοι οι πόλεμοι που ξεκίνησαν ή υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ απέτυχαν το στόχο τους να πυροδοτήσουν τη φωτιά του θρησκευτικού πολέμου μεταξύ των Σουνιτών και των Σιτών στη Μέση Ανατολή
Όλοι οι πόλεμοι που ξεκίνησαν ή υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ - από την κατοχή του Ιράκ το 2003, μέχρι τον δεύτερο πόλεμο του Ισραήλ στον Λίβανο το 2006, και τις προσπάθειες αλλαγής καθεστώτος στη Συρία το 2011 και την κατάληψη του ενός τρίτου του Ιράκ το 2014 - απέτυχαν το στόχο τους να πυροδοτήσουν τη φωτιά του θρησκευτικού πολέμου μεταξύ των Σουνιτών και των Σιτών στη Μέση Ανατολή.
Η αποτυχία αυτής της στρατηγικής ώθησε τις ΗΠΑ σε δύο νέες επιλογές.
Πρώτων τη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να αποκαλύψει την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να βλάψει την ιρανική οικονομία και να δολοφονήσει τους στρατιωτικούς διοικητές του Ιράν.
Δεύτερον να προωθήσει και να διαφημίσει έναν «αραβικό (Σουνιτικό) στρατό του ΝΑΤΟ».
Ο στόχος είναι να διατηρηθεί ζωντανή η δυνατότητα του σεχταριστικού πολέμου.
Ο αγώνας για κυριαρχία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν συνεχίζεται από την πτώση του Σάχη και τη νίκη της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.
Παρόλα αυτά, το σημερινό επίπεδο άμεσης αντιπαράθεσης σε διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής (Λίβανος, Συρία, Ιράκ, Μπαχρέιν και Υεμένη) είναι άνευ προηγουμένου.
Αυτό είναι εν μέρει το αποτέλεσμα των προσπαθειών των ΗΠΑ να ρίξουν βενζίνη στην χρόνια αντιπαράθεση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Είναι ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ να υπάρξει σύγκλιση Ιραν – Σαουδικής Αραβίας,, επειδή αυτό θα έβλαπτε την οικονομία των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump δήλωσε σαφώς ότι χρειάζεται αραβικά χρήματα σε αντάλλαγμα για την προστασία που προσφέρει, αλλιώς «τα αραβικά καθεστώτα δεν θα διαρκέσουν παρά μόνο μια εβδομάδα».
Κατά συνέπεια, μια κατάσταση μη πολέμου ή μη ανταγωνισμού μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ θα μείωνε σημαντικά τα δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε πωλήσεις όπλων προς τους Σαουδάραβες.
Η σαουδαραβική Μοναρχία γνωρίζει καλά την ανάγκη των ΗΠΑ να τους πουλήσουν όπλα.
Πράγματι, τα σαουδαραβικά μέσα απειλούν τις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του J. Khashoggi, λέγοντας ότι ο Ριάντ θα σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες προς το Ιράν εάν η Ουάσιγκτον επιμένει να κατηγορεί τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman για την απαγωγή και τη δολοφονία.
Αυτό δείχνει ότι η σαουδαραβική εχθρότητα έναντι του Ιράν είναι ένα σπαθί με δύο άκρες που χρησιμοποιούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, για να επιτύχουν τους δικούς τους μερικές φορές αλληλοσυγκρουόμενους στόχους.
Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι είναι ευτυχείς να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το Trump με τα χρήματα που θέλει για όσο διάστημα επιτρέπει στο βασίλειο να έχει το ελεύθερο στην περιοχή, κυρίως κατά της Υεμένης.
Το άλλο πρόβλημα με το οποίο αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ είναι η αφύπνιση της «ρωσικής αρκούδα»ς από τη μακρόχρονη χειμερία της από την πτώση της Περεστρόικα το 1991.
Η Μόσχα, με την επιτυχή επέμβασή της στη Συρία και τη συμμετοχή της στο Ιράκ και το Λίβανο, γίνεται ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Ουάσινγκτον.
Το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για αλλαγή καθεστώτος απέτυχε στη Συρία και η χειραγώγησή του από τους εξτρεμιστές τζιχάντιστές δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και τους στόχους των ΗΠΑ. Ακόμη πιο ανησυχητικό για τις ΗΠΑ είναι μια αναδυόμενη ιρανο-ρωσο-κινεζική συμμαχία που σηματοδοτεί το τέλος της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε ένα «Αραβικό ΝΑΤΟ» - παρόμοιο με τη δυτική συμμαχία,  για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή.
Μια τέτοια συμμαχία θα χρησίμευε για την αναζωπύρωση των θρησκευτικών πυρκαγιών μεταξύ των Σουνιτών και των Σιιτών.
Αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να κλιμακώσει τις αντιπαραθέσεις στην Μέση Ανατολή, την περιοχή σε φλόγες, αλλά παράλληλα θα αφήσει «καμένη γη» για τους Ρώσους, εμποδίζοντας τα σχέδιά τους να παραμείνουν και να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην περιοχή. Τα σχέδια της Ουάσιγκτον είναι ότι, εάν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κυριαρχήσουν αποκλειστικά στην Μέση Ανατολή τότε καλύτερα να κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.
Το Αραβικό ΝΑΤΟ θα είναι ένας Σουνιτικός στρατός για την καταπολέμηση των Σιιτών.
Εντούτοις, η δραματική στρατιωτική αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά της φτωχότερης χώρας της Μέσης Ανατολής,  της Υεμένης, υποδηλώνει ότι αυτό το νέο Αραβικό ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει σημαντικές  δυσκολίες.
Ωστόσο, αυτό δείχνει το πόσο διατεθειμένη είναι η Ουάσιγκτον αλλά και τι είδους όπλα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει την παγκόσμια ηγεμονία της και να συνεχίζει να «απολαμβάνει» κρατήσει τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας.
 Η «νέα Μέση Ανατολή» που προώθησε η Condoleezza Riceς το 2006 απέτυχε να νικήσει τη Χεζμπολάχ το ίδιο έτος.
Η κυβέρνηση Trump προσπαθεί να επιβάλει ένα νέο κύμα κυρώσεων στον Λίβανο για την καταπολέμηση της Χεζμπολάχ με ελάχιστη προοπτική επιτυχίας.
Η Χεζμπολάχ είναι ισχυρότερη σήμερα από ποτέ και είναι έτοιμη να ξεπεράσει τη ζώνη άνεσής της για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις των ΗΠΑ εναντίον της στο Λίβανο, εάν είναι απαραίτητο.
Η αποπειραθείσα αλλαγή καθεστώτος στη Συρία απέτυχε το 2018.
Οι ΗΠΑ αρνούνται να εξαλείψουν την ομάδα τρομοκρατών ISIS στο Albu Kamal, προτιμώντας να χρησιμοποιήσουν το ISIS για να αποτρέψουν την εκ νέου έναρξη εμπορικών δεσμών μεταξύ των χωρών της περιοχής.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αναλύσεις think tank για να προωθήσουν την κατάτμηση του Ιράκ σε «Σιτιστάν», «Σουννιστάν» και Κουρδιστάν, αλλά απέτυχαν  στο στόχο τους να διαχωρίσουν τη χώρα όταν η ιρακινή κυβέρνηση κατάφερε να νικήσει το ISIS και να διατηρήσει τη χώρα ενωμένη.
Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν έχουν παραδοθεί και αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις μονομερείς τους κυρώσεις στο Ιράν για να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στο Ιράκ τους επόμενους μήνες.
Η Βαγδάτη αναμένεται να απορρίψει οποιαδήποτε αμερικανική απαίτηση να σεβαστεί τις κυρώσεις του Trump.
Και τέλος, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να «στρίψει» το χέρι των Παλαιστινίων επιβάλλοντας την ατζέντα τους στην Ιερουσαλήμ και απειλώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ιορδανίας, αρνούμενη το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων στη γη τους και προτείνουν μια εναλλακτική πολιτική διευθέτησης στην Ιορδανία.
Όλα αυτά γίνονται με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας.
Η Ουάσιγκτον σήμερα είναι πιο απερίσκεπτη περισσότερο από ποτέ και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προκαλέσει περισσότερους πολέμους στη Μέση Ανατολή.
Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για σταθερή σταθερότητα στην περιοχή, όσο οι ΗΠΑ φαίνονται  αποφασισμένες να δημιουργήσει αστάθεια και να τροφοδοτήσει θρησκευτικούς πόλεμους στο μέτρο του δυνατού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης